Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

nova vizura

VRIJEDAN PROJEKT Tri bolničke zgrade dobivaju novi izgled!

Autor: Nina Vigan

23.09.2024. 15:45
VRIJEDAN PROJEKT Tri bolničke zgrade dobivaju novi izgled!

Foto: Luka Jeličić;OB Zadar



Opća bolnica Zadar nastavlja s provedbom projekata kojima je za cilj smanjenje potrošnje i povećanje mjera energetske učinkovitosti. Kako je najavljeno na konferenciji projekta “Energetska obnova zgrade interne medicine, ginekologije i pedijatrije Opće bolnice Zadar”, provest će se mjere energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda od 51,30% na potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, 63,01% na primarnoj energiji te ušteda od 67,16% na godišnjoj emisiji CO2.


Zgrada pedijatrije sagrađena je 1990. godine, zgrada interne medicine 1979. godine i zgrada ginekologije sagrađena je 1976.


Da je vrijeme učinilo svoje i da je obnova je prijeko potrebna, prepoznali su u OB Zadar pa je projekt koji se odnosi na energetsku obnovu ove tri zgrade prijavljen u svibnju 2023. godine, a zeleno je svijetlo stiglo u prvoj polovici ove godine.




Na početnoj konferenciji projekta sudjelovali su ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina, Anita Milas Anzić, načelnica sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite iz Ministarstva zdravstva RH, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, zatim Luka Balen, direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, te župan Zadarske županije Božidar Longin, dok je viši stručnjak za EU projekte, Marko Mašina, prisutnima predstavio ciljeve ovog vrijednog projekta.


Vrijedan projekt


Inače, vrijednost projekta je 7.444.653,94 €. Općoj bolnici Zadar odobreni su ukupni prihvatljivi izdaci u iznosu od 7.109.775,35 €, dok je iznos ukupnih bespovratnih sredstava 5.689.005,28 €.


U naredne dvije godine, ove zgrade doživjet će pravu preobrazbu čime je ravnatelj OB Zadar, Željko Čulina, iznimno zadovoljan.


– Bolnica se prijavila na javni natječaj za obnovu zgrada, u ovom slučaju interne, pedijatrije i ginekologije, a u travnju ove godine smo odabrani na natječaju.


To su bile lijepe vijesti, zeleno svjetlo koje puno znači za naše zgrade koje će zahvaljujući višemilijunskoj financijskoj injekciji dočekati obnovu i kroz narede dvije godine zasjati u novom ruhu. Osim prave renesanse koje će ovi objekti doživjeti u vizualnom smislu, ovaj projekt uključuje i provedbu mjera energetske učinkovitosti s ciljem ostvarenja ušteda.


Baš kao što smo to učinili na zgradi Poliklinike, i na ovim ćemo zgradama postaviti solarne elektrane, proizvoditi znatne količine električne energije za naše potrebe i tako smanjiti trošak što govori u prilog našem društveno odgovornom poslovanju.



Upravljanje otpadom


U tom pravcu idu i napori koje ulažemo u brigu za okoliš, pa se tako našu ustanovu sve češće naziva zelenom ustanovom.


Do 2020. Godine koristili smo za grijanje mazut, a prelaskom na ekološki prihvatljive energente, upotrebom obnovljivih izvora energije i energetskom obnovom zgrada poput ove aktualne obnove, višestruko smanjujemo negativan utjecaj na okoliš što donosi i benefit za zdravlje naših sugrađana i gostiju.


Također, možemo se pohvaliti i boljim upravljanjem otpadom, nakon što smo nabavili uređaj za sprječavanje nastanka bio otpada i i tako označili prelazak na inovativnu zelenu metodu. Sve spomenute investicije smanjit će troškove u budućnost, a povećavaju brigu za okoliš i društvo u cjelini, kazao je Čulina dodavši da u OB Zadar predaha nema, pošto se već pripremaju za konferenciju projekta “Digihealth”, te ujedno najavio kako investicijski ciklus ide dalje.


Naime, OB je krenula u realizaciju projekta izgradnje Centra za simulacije, inovacije i naprednu dijagnostiku koji će unaprijediti učinkovitost bolničke zdravstvene skrbi.


Sam Centar će biti smješten u zgradi stare interne, a u njemu je planirano smještanje i opremanje odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, odjela za ljekarne, odjela za transfuzijsku medicinu i centra za edukacije i simulacije u okviru znanstvene jedinice OB Zadar.


Viši standard


Anita Milas Anzić, načelnica sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite iz Ministarstva zdravstva RH pozdravila je sve prisutne, počašćena jer već par puta ove godine dolazi u Zadar.


– Ministarstvo zdravstva je započelo, nastavilo i provodi reformu zdravstva koja uključuje aktivnosti u području preventivne, kurativne medicine, rehabilitacije, ali i palijativne skrbi koja je izazov koji moramo unaprijediti. Svi svjedočimo značajnim ulaganjima u zdravstveni sustav, iz sredstava državnog proračuna, ali i europskih fondova koji su dobiveni zahvaljujući sve većem našem međunarodnom kredibilitetu.


Zahvaljujući tome, zdravstveni sustav u RH je jedno veliko gradilište na koje trebamo biti ponosni, jer nas vodi u viši standard pružanja zaštite našim građanima, a i osigurava bolje uvjete rada za sve zaposlenike ove bolnice.


Obnovom, adaptacijom, izgradnjom novih objekata poboljšavamo naše zdravstvene kapacitete kako bi slijedili potrebe stanovništva, a sva postignuća su rezultat kontinuiranog timskog rada, te partnerstva između rukovodstva bolnica, ministarstva gradova i županija, kazala je Milas Anzić čestitavši rukovodećima na dosadašnjem radu i posvećenosti.



Efikasnost


Luka Balen, direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kazao je kako je ovaj projekt iznimno bitan za Zadar i Zadarsku županiju, ali i za sve bolničke sustave u državi


– Energetska obnova doprinijet će uštedi energije i energetskoj efikasnosti, ali i podizanju kvalitete usluge i radu djelatnika. Ovo je samo jedan u nizu projekta koje Fond provodi zajedno s Ministarstvom graditeljstva i resornim Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije gdje za javne zgrade u RH je uloženo oko 100 milijuna eura iz NPOO-a, tako da će preko 100 ovakvih objekata biti sufinancirano.


Značajan je broj ovakvih objekata bolničke infrastrukture, a moramo istaknuti da je Vlada osigurala projekte koji su u provedbi. Ovo je samo jedna u nizu mjera koji pokazuju učinkovitost, na tragu zelene tranzicije koja doprinosi boljem životu svih naših građana, kazao je Balen nakon kojeg je za govornicu stupio gradonačelnik Dukić, ovog puta u dvojakoj ulozi.


– Danas ćemo potpisati i “Ugovor za izradu strategije zelene urbane obnove Grada Zadra”. Svi smo svjedoci klimatskih promjena koje se događaju, stoga trebamo raditi na strategijama kako se ne bi radilo stihijski, nego da se do rezultata dođe čim prije i zato zahvaljujem gospodinu Bačiću.


Također, veseli me i to što uveliko radimo na unaprjeđenju cjelokupne zdravstvene skrbi u županiji, pa je ovo jedan u nizu od ugovora koji će pridonijeti što boljim uvjetima rada svih ovih djelatnika u OB.


Obnovljivi izvori


Dugo čekamo na obnovu, a najduže čeka zgrada ginekologije kojoj zbilja treba osvježenje stoga se nadam da će se što prije doći do toga da i izgledom pripada 21 stoljeću, kazao je Dukić dodavši da će se dostojnim uvjetima za rad nagraditi trud svih djelatnika.


Župan Božidar Longin istaknuo je kako su kao do nedavni osnivač OB Zadar uvijek ulagali u bolnicu kako bi pružili što bolje okruženje i boravak za sve pacijente, ali i što bolje uvjete rada za osoblje.


– Poznato je kako je Zadarska županija prva po obnovljivim izvorima u RH, a prva vjetroelektrana koja je puštena u rad je upravo u našoj županiji. Već godinama sufinanciramo postavljanje solarnih panela na domove građana, upravo na tom pravcu je krenula OB Zadar.


Također, moramo napomenuti kako smo prvi spojili bolnicu na plinsku mrežu, čime smo značajno sudjelovali financijski, a postigle su se velike uštede u režijskim troškovima. Prošle godine, pustili smo i prvu solarnu elektranu u bolnici, a kako živimo na Mediteranu koji obiluje sunčevom energijom šteta bi to bilo ne iskoristiti na najbolji način.



Energetska obnova


Financijska situacija u zdravstvu je izazovna i svaka ušteda je vrlo bitna, kazao je Longin dodavši da će se ovim projektom smanjiti troškovi, doprinijeti zaštiti okoliša, a ušteđenim novcem osigurati dodatna oprema i podignuti razina zdravstvene zaštite.


Ministar Erlić, kazao je kako je ovaj projekt nastavak je snažnog ulaganja u zadarsku bolnicu uz pomoć europskih fondova.


– Nakon linearnog akceleratora koji je došao u zadarsku bolnicu, kao jednu od šest bolnica, također financiran sredstvima europskih fondova, nakon uređenja dnevne bolnice koji je i promijenio izgled same bolnice, sada je ovo još jedan značajan projekt energetske obnove koji će se odnositi na preko polovice svih prostornih kapaciteta bolnice.


Promijenit će izgled i percepciju zadarske bolnice, ali i donijeti do željenih ušteda. Projekt je vrijednosti sedam milijuna eura i vjerujem da će u skorom roku po izboru izvođača i završetka projekta donijeti jedan novi izgled i percepciju i za one koji koriste bolnicu i koji rade u bolnici.


Toplinska zaštita


Ovo je jedan nastavak dobrog korištenja europskih sredstava zadarske bolnice gdje moramo pohvaliti ravnatelja i kompletnu upravu bolnice koji koriste sve prilike koje nude europski fondovi, kazao je Erlić dodavši da bolnica uspješno radi i na digitalizaciji i modernizaciji opreme, na putu zelene tranzicije na čemu im i čestita.


Tijekom konferencije, viši stručni suradnik Marko Mašina pobliže je okupljenima predstavio projekt obnove kojim će se raditi na povećanju toplinske zaštite vanjskih zidova, krovova, stropova, podova te zidova, zatim radit će se na zamjeni vanjske stolarije, postavljanje fotonaponske elektrane na sve 3 zgrade, ugradnja visokoučinkovite dizalice topline zrak/voda za potrebe grijanja i hlađenja, te na uvođenju sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode te spajanje na ISGE sustav uz zamjenu postojeće unutarnje rasvjete novom, energetski učinkovitom rasvjetom, na bazi LED tehnologije.


Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić fasciniran je time kako povijest liječenja u Zadru seže daleko u 6 stoljeće, te kako kontinuitet liječenja u bolnici postoji više od 2 stoljeća.


– Energetska obnova zgrada javnog sektora je jedan od prioriteta vlade RH, ali i prioriteta EU. Moramo voditi računa da se smanji emisija stakleničkih plinova, da se smanji potrošnja energije koja dolazi iz ugljikovodika jer danas živimo s klimatskim promjena.


Financijska omotnica


Zelena tranzicija kao naš prioritet, ima u NPOO-u veliki postotak ukupnih sredstava. 2,5 milijarde eura će se uložiti u energetsku obnovu U prvoj financijskoj omotnici obnovljeno je 1400 zgrada, od toga 850 zgrada je bilo javne namjene. Na području Zadarske županije, brojni su objekti obnovljeni, ali najviše financija ide na zgrade javne namjene.


Tako i na području ove županije, na području Obrovca i Benkovca, obnavljamo zgrade građene davno prije sa skromnim sustavom gradnje i s enormnim troškovima.


Općenito, nakon što smo objavili javni poziv prošle godine došlo je toliko zahtjeva da smo utvrdili kako je to tek kap u moru onoga što je potrebno na prostoru RH, kazao je Bačić koji je u okviru konferencije, gradonačelniku Grada Zadra g. Branku Dukiću uručio “Ugovor za izradu strategije zelene urbane obnove Grada Zadra” vrijedan 33.180,00 eura.


Ugovor se dodjeljuje u sklopu natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine a sredstva su osigurana u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.