Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

STIPE BJELIŠ

Predsjednik Udruge za mali nogomet Zadarske županije: U razdoblju od tri godine želimo imati prvoligaša

Autor: Alen Plahinek

21.09.2024. 17:45
Predsjednik Udruge za mali nogomet Zadarske županije: U razdoblju od tri godine želimo imati prvoligaša

Foto: Mislav Klanac



Za većinu sportaša ljeto je najprije odmor od naporne sezone, a onda i vrijeme pripreme za novu. Za malonogometaše ljeto znači lokalni turnir, gušt i ona prava iskonska čar bavljenja ovim sportom. Tako su gotovo svi malonogometni klubovi u Zadarskoj županiji čim je završila sezona, krenuli igrati po turnirima diljem županije, a od večeras vraćaju se u Mocire s novom sezonom. Bit će ovo sezona bolja i veća nego ikad, ističe Stipe Bjeliš, predsjednik Udruge za mali nogomet Zadarske županije, koja je skupila nikad više momčadi u svoje četiri lige, uvela HNS-ovu ligu i Futsal akademiju, ali još ima dosta planova s kojima će se »u hodu« kreće u realizaciju.


– Jedva čekamo početak sezone. Nama, kao Upravnom odboru ovo je druga godina, tako da polako možemo mjeriti stvari s prošlom sezonom. Kada govorimo o klubovima, imamo dva više u odnosu na prošlu godinu, sada ih je 58, uz čak sedam novih. Dva su odustala na kraju sezone, ugasila se Idassa iz Nadina, a odustao je i Turanj, uz još neke klubove koji su kroz sezonu odustajali. Interblok, Adriatic, Yuma, Nevera, Gorica, zatim Novalja koja nam dolazi iz druge županije, gdje nemaju ligu pa su nas pitali mogu li kod nas. Pridružila nam se i momčad Sveučilišta u Zadru, na što sam posebno ponosan – započeo je Bjeliš koji je i sam došao u Zadar zbog studiranja, a onda ostao…


– Sveučilišna momčad je odlična prilika da se dečki koji su izvan Zadra povežu i »uđu« u ovu priču. Najbolji među njima će onda konkurirati za jače momčadi unutar Udruge, ali i za ligu HNS-a.


AKTUALNI PRVACI – Prvo mjesto u Prvoj ligi brani Kontrol biro/Foto: MARIN GOSPIĆ/FUTSAL LIGA


Filtriranje




Upravo je natjecanje pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza novitet na zadarskom području. U njoj će nastupati deset klubova, no lige koje vodi Udruga i dalje ostaju temelj zadarskog futsala.


– Jako jednostavno smo zamislili priču. Ove četiri županijske lige su »filter«, dakle baza svih igrača kojih ove godine ima oko 1200. Zatim 150-200 najboljih idu u HNS-ovu ligu, a onda 20-30 najboljih će ići u klub koji će se isfiltrirati. Taj klub ćemo maksimalno podupirati, ići će u viši rang natjecanja i želimo kroz tri godine imati hrvatskog prvoligaša. Koji će to klub biti, Kontrol biro, Kanela Raštane, netko treći ili četvrti, meni kao predsjedniku Udruge je to irelevantno. Cilj je imati stabilnog prvoligaša, barem jednog ili dva drugoligaša, imati stabilnu Županijsku ligu – objašnjava Bjeliš dodajući zbog čega su s tolikom željom i velikim planovima krenuli razvijati ovakvu priču.


– Imamo odlične predispozicije. Baza od 1200 igrača, 58 klubova, četiri lige… Možemo sve ovo na nečemu temeljiti, no čovjek uvijek mora željeti više, a to više su svi naši planovi. Uzmimo za primjer Šibensko-kninsku županiju koja je dvostruko manja po površini i po broju stanovnika od naše. Imaju dva prvoligaša i četiri drugoligaša. Isto tako imamo i ljetne turnire, hrvatski reprezentativci žele doći ovdje igrati, dakle prepoznati su naši klubovi. Kada smo preuzimali Udrugu željeli smo napraviti iskorak, tako da ćemo naše znanje i iskustvo nastojati maksimalno iskoristiti.


Novost je i Futsalska akademija.


– Jako sam sretan zbog toga. Dugo se nije radilo na tome, Gauni iz Biograda i dečki iz Pakoštana su stihijski nešto pokušavali, no sada je imamo planski rad s djecom. Iz ovog projekta stoji svih 58 klubova, gdje se radi s pionirima, kadetima i juniorima. Iskorak je i, ponavljam, liga HNS-a, ali i Ljetna liga. Ona će funkcionirati tako da će se svi lokalni turniri koji se događaju kroz ljeto zbrajati i nakon turnira Antonio Jurjević imat ćemo osam najboljih momčadi kroz ljeto, složit ćemo jednu završnicu i onda pobjednik Ljetne i Zimske lige, koja već traje nekoliko godina će igrati Superkup. U planu je i futsalski kamp.


Ipak, nije sve tako bajno…


– Infrastruktura je veliki problem. Kratkoročno se teško tu može nešto učiniti. Primjerice, HNS-ova liga će krenuti u Sv. Filipu i Jakovu i u Biogradu. U Zadru nemamo kapacitet ni prostora još i za to. Jedna dvorana bi se trebala graditi na Višnjiku na mjesto plavog otvorenog terena i to bi djelomično pokrilo pitanje infrastrukture. Jedan od glavnih ciljeva naše uprave je izgradnja futsalskog centra. Radimo na tome i najbolja ideja trenutačno je sve u sklopu novog SC-a koji se planira graditi u Crnom. Želimo tu povezati i turizam jer kada se to napravi kako treba, mogu momčadi iz cijele Hrvatske dolaziti ovdje na pripreme, što je veliki bonus svima. Prema tome, tu se i Grad treba aktivno uključiti i shvatiti da mu je to jedan od prioriteta – ističe predsjednik malonogometaša.


Kadar


Ovog tjedna s radom je započela Akademija, što je totalna novost u Zadru koja se »primila« dosta dobro.


– Imamo za sada 25 dječaka. Uz tri licencirana trenera, Slađana Matulinu, Juru Vidakovića i Luku Marinovića, tu je i Stipe Šušić, koji je upisao trenersku školu, a došao je i Stipe Karamarko koji je prije koji mjesec završio Kineziološki fakultet. To je jezgra kad govorimo o futsalu. Moramo se širiti i raditi u svim segmentima. Treba stvarati novi kadar, kako mladih igrača i trenera, tako i sudaca i delegata. Uvodimo edukacije, surađujemo s Crvenim križem da svi imamo znanje u slučaju »ne daj Bože«. Ne želimo sve svesti na to da dođemo i odigramo utakmicu, nego da to bude cjelokupna priča. Želimo profesionalizirati nekoliko pozicija, tako da imamo ljudi koji će se isključivo baviti futsalom u našem gradu – kaže Bjeliš napominjući kako ipak ne mogu svi jednog dana biti Luka Modrić.


– Moramo raditi na amaterskom sportu, svi bi htjeli biti veliki profesionalci. Bitno je da imamo djece, da se razvijaju, a onda kada jednog dana porastu da imaju sportske radne navike, da se nastave kretati i baviti se amaterskim sportom. Profesionalni sport je nadogradnja, no to je samo vrh jedne planine. Pokušat ćemo Školsku ligu proširiti na cijeli tjedan, a ne samo jedan ili dva dana kako je sada, no nailazimo na otpor – »kako ćemo uskladiti nastavu…roditelji će se buniti…«. Koji roditelj se može buniti da se dijete bavi sportom i predstavlja školu na natjecanju.


Djeca


Sa svojim planovima malonogometaši napravili ozbiljan korak prema micanju predrasude da je futsal »mali« sport. Ipak, teško se »boriti« protiv nogometa.


– Teško je usporediti ova dva sporta, ali ono što je dobro je što djeca vole nogomet pa vole i futsal. Dokle god smo na amaterskoj razini, dijete nam mora biti u središtu. Naravno, jedan dio će odabrati nogomet, jedan dio nas. Nakon amaterizma slijedi profesionalizacija, koja nama trenutačno neće biti problem jer imamo bazu od 1200 igrača. Prostora ima kako za nas, tako i za HNK Zadar i ostale klubove u Zadru. Gledam na njih kao na zdravu konkurenciju, pogotovo jer je više nogometnih škola u Zadru pa se međusobno natječu za primat.


Puno djece se vrlo rano uključuje u sportske aktivnosti, najčešće momčadske.


– Ne sviđa mi se to što se djecu prije desete godine života upisuje u momčadski sport. Za mene je to velika greška jer djeca u toj dobi trebaju trenirati bazične sportove, dakle atletiku, plivanje ili gimnastiku. Dijete koje je prošlo te sportove ima puno bolje predispozicije za postati vrhunski u nekom ekipnom sportu, nego netko tko trenira primjerice nogomet otkad hoda. Na kraju dana, dijete koje je krenulo s pet godina trenirati nogomet, već će se za pet godina zasititi nogometa, a ima tek deset sveukupno. Po meni je to najveći problem, generalno za sve sportove – zaključio je Bjeliš.