Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ivan Bašić

Direktor Komunalnog društva Pag o posljedicama pripojenja većoj vodovodnoj tvrtki: 'Gradonačelnik Fabijanić će se u Senju boriti za paške projekte'

Autor: Goran Šimunov

21.09.2024. 17:15
Direktor Komunalnog društva Pag o posljedicama pripojenja većoj vodovodnoj tvrtki: 'Gradonačelnik Fabijanić će se u Senju boriti za paške projekte'

Foto: RADIO PAG



Na sjednici Gradskog vijeća Paga točka dnevnog reda kojom su vijećnici trebali odlučiti o davanju suglasnosti gradonačelniku Anti Fabijaniću na sklapanje Ugovora o pripajanju društava s ograničenom odgovornošću, gradske tvrtke Komunalno društvo Pag s društvom Vodovod Hrvatsko primorje – Južni ogranak iz Senja, izazvalo je žustru raspravu. Radi se o primjeni Uredbe o uslužnim područjima Vlade RH kojom je određeno kako se pripojenje uglavnom manjih vodovodnih tvrtki većima, kako je poimence navedeno Uredbom, mora provesti najkasnije 1. siječnja 2025. godine.




Paški gradski vijećnici na sjednici su izrazili bojazan o ukidanju određenog broja radnih mjesta u KD-u Pag, ali još više da se u gradu Pagu više neće moći donositi autonomne odluke o planiranju i investiranju u vodovodnu infrastrukturu na njihovu području, već da će ovisiti o dobroj volji spomenute vodovodne tvrtke iz Senja.


Spajanje godinu dana


Govoreći o ovom pripajanju Ivan Bašić, direktor Komunalnog društva Pag, kazao je kako, na temelju njegova iskustva rada na menadžerskim poslovima zna da ovakva pripojenja nije lako provesti, a misli da će ovaj proces trajati najmanje godinu dana.


– Tvrtka u Senju to vodi, vjerujem da imaju plan aktivnosti o pripajanju naše i ostalih vodovodnih tvrtki s ovog područja, koji nama nije prezentiran. Potvrđeno nam je kako će pri pripajanju svi zaposleni u KD-u Pag, nas 29, zadržati svoja radna mjesta, a senjska tvrtka će napraviti sistematizaciju radnih mjesta, u čemu i KD Pag pomalo sudjeluje. Nadamo se da ćemo doći do kvalitetnog rješenja. Treba vidjeti kako to rade drugi u Hrvatskoj pa preslikati njihova iskustva, poručuje Bašić koji se osvrnuo i na bojazni kako će se, po pripajanju, smanjiti broj paških vodovodnih projekata koji će se planirati i provoditi.


Foto: Arhiva NL




– Gradonačelnik Paga Fabijanić će biti član Skupštine tvrtke iz Senja te će se morati boriti za ovdašnje projekte. Bojazan i oprez oko provedbe paških projekata mora postojati, kad je nešto veliko onda je tromo. KD Pag dobro radi, imamo dva značajna projekta koja provodimo, a u svom poslu smo dosta agilni i ažurni. Mene iskustvo uči da u komunalnim društvima trebamo biti fleksibilni, brzi, na usluzi građanima, da nam je to lakše raditi kad smo manji. Vidjet ćemo hoće li u senjskoj tvrtki postojati autonomnost da se radi na projektima KD-a Pag. Kao direktor naše tvrtke nemam smjernicu o provedbi paških projekata. U Hrvatskoj se, pak, provlače ideje o okrupnjavanju javnih tvrtki u holdinge, što je dobro, ali je u tom slučaju bitna i odgovornost lokalnih rukovoditelja, ističe Bašić dodajući kako vjeruje da će sljedećih mjeseci sve ove nedoumice biti na stolu pa će o njima razgovarati.


Reforma sektora


Uredbom o uslužnim područjima, koja je stupila na snagu 15. srpnja 2023., uspostavljeno je 41 uslužno područje s 41 jedinstvenim javnim isporučiteljem u odnosu na tadašnjih 170 isporučitelja vodnih usluga. Uslužno područje 28 tako obuhvaća i grad Pag te općine Kolan i Povljana u Zadarskoj županiji.




Cilj integracije sukladno ovoj Uredbi je ojačati javne isporučitelje vodnih usluga radi bolje i učinkovitije provedbe investicija posebice EU investicija, postići ravnomjeran razvoj cijele države u pogledu javne vodoopskrbe i javne odvodnje, osigurati i nakon provedbe EU investicija socijalnu priuštivost cijene vode građanima i poslovnim korisnicima.


foto: HRVATSKE VODE


Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026., planirane su investicije u sektor vodnoga gospodarstva u vrijednosti od 697 milijuna eura, a od čega je 539 milijuna eura planirano za projekte vodnokomunalnog sektora. Sukladno odobrenom NPOO-u, navedene investicije povezane su s provedbom reforme u sektoru vodnih usluga odnosno navedena reforma predstavlja preduvjet za provedbu ulaganja u vodno gospodarstvo sredstvima iz NPOO-a. Uspostavljena uslužna područja predstavljaju teritorijalnu osnovu za provedbu reforme u sektoru vodnih usluga te je stoga ova reforma jedan od ključnih reformskih pokazatelja uspješnosti provedbe NPOO-a.