Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

djeca u prometu

Na Forumu održana prometno-edukativna akcija 'Sigurno u školu s HAK-om'

Autor: Nikolina Lucić

21.09.2024. 14:30
Na Forumu održana prometno-edukativna akcija 'Sigurno u školu s HAK-om'

Foto: Mate Komina



Kao i svakog rujna, s početkom nove nastavne, ali i odgojno–obrazovne godine, puno je djece u prometu. Oni su najranjiviji sudionici prometa, na koje vozači trebaju obratiti posebnu pozornost. Hrvatski autoklub zato je još jednu godinu zaredom s udruženim autoklubovima organizirao tradicionalnu prometno-edukativnu akciju “Sigurno u školu s HAK-om”, na zadarskom forumu.


Mališani su se već i prije službenog početka akcije sa svojim biciklima i romobilima počeli okupljati na malom poligonu, gdje su djelatnici Autokluba Zadar s Prometnom policijom ukazali na pravila i opasnosti u prometu.


Djeca i promet


Akcija je vezana uz početak nove školske godine i namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina, njihovim roditeljima, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Kroz provođenje akcije želi se senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez u prometu jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina, u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu.




Kako nam je kazala tajnica Autokluba Zadar Jasmina Pavić, ova je akcija prigoda da se na djeci pristupačan način predstavi promet, čijim dijelom aktivnije postaju s prvim danom škole, upozori ih na pravila ponašanja, ali i brojne opasnosti. Za vozače i druge sudionike prometa pak, prilika je to da još jednom naglase kako su djeca i školarci dio prometa.



– Preko 20 godina organiziramo ovu akciju na početku svake godine, namijenjenu prvašićima, ali i predškolcima, kojima je promet još uvijek stran i pun nepoznanica s ciljem da sve sudionike prometa upozorimo na važnost poštivanja prometnih pravila i kulture. Svatko može doprinijeti boljoj prometnoj kulturi i većoj sigurnosti na cestama.


Odrasli su ti koji moraju bolje otvoriti oči, te u blizini vrtića, škola, parkova i igrališta paziti na svoju okolinu i djecu koja u svakom trenutku mogu izletjeti na cestu, poručila je Pavić, naglasivši kako se u prometu svaki dan dešava sve više prometnih nesreća.


– Na zabavan i djeci prilagođen način, uz nagradne igre i poklone kod djece ćemo potaknuti razmišljanje o prometu i približiti im ga, jer promet nije rezerviran samo za odrasle. Promet je dijelom svačijeg života i djeca više nisu samo pasivni promatrači, dodala je Pavić.


Oprezno na cesti


Veliki broj “novih sudionika u prometu” po prvi put se pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.



– Prošla smo dva tjedna putovali u škole zadarske regije i prvašima održali edukativno predavanje o opasnostima u prometu. Cilj ove akcije je vozače i djecu osvijestiti na važnost sigurnosti cestovnog prometa.


Ova je akcija uvertira u širi program HAK–a kojim će se početi aktivnije upozoravati na sve veću prisutnost električnih romobila u prometu, koje jednako voze odrasli i maloljetnici, najavila je Pavić, upozorivši kako još uvijek ne postoji sustavni set odredbi i zakona kojim bi se kontrolirali vozači električnih romobila, sankcionirali i nadzirali.


– Za nas je to veliki problem, jer mnogi su učenici vozači električnih romobila, bilo da idu u školu, na trening ili vani općenito. To je zabavno vozilo, ali je ekstremno opasno i zato želimo malim koracima početi djelovati i prema djeci i roditeljima koji im dopuštaju njihovo korištenje. Električni su nas romobili zatekli i u kratkom su ih roku mnogi kupili, bez prave obuke o pravilnoj vožnji i prometnih pravila za tu skupinu vozača, poručila je Pavić, istaknuvši kako su djeca znatiželjna i žele učiti o prometu.


– Mi smo tu da otklonimo sumnje koje djeca mogu imati, ali i da kontinuirano upozoravamo. Djeca sve ranije stječu svijest o prometu i njegovoj ulozi. Više je vozila na ulicama u odnosu na broj stanovnika grada i regije, tako da se u budućnosti mora samo još više ulagati, zaključila je Pavić.



Ponavljanje gradiva


Prometno – edukativna akcija “Sigurno u školu s HAK-om” provodi se na nacionalnoj razini neposredno prije početka i u prvim tjednima nove školske godine. Sunčano su subotnje jutro za zabavu i učenje zato iskoristili i brojni Zadrani sa svojom djecom. Mala Tana, koja je nedavno krenula u prvi razred tako nam je kazala kako je ona punopravna članica prometa.


– Često vozim svoju biciklu, te iako znam voziti biciklu, jako pazim kako se ponašam na bicikli. Uvijek pokušavam paziti gdje su auti i tko je oko mene, kazala nam je Tana, koja će uskoro osim bicikle i sama ići u školu.


Roditelji, pokazalo se na Forumu, puno vremena ulažu u razgovor s djecom o prometu i njegovim opasnostima, pa čak i prije početka prvog razreda, jer djeca sve ranije postaju njegovim dijelom.


– Na akciju smo došli da moj sin nauči kako se sigurnije ponašati u prometu. Iako je neka pravila već usvojio, važno je stalno upozoravati, jer tek je krenuo u prvi razred i pred njim je mnogo noviteta, a jedan od njih bit će i da sam stigne do škole i kući.


Upravo smo zato ovo jutro iskoristili da još bolje utvrdimo znanja, ali i naučimo nešto novo, jer često se vozi biciklom i trebam pomnije pratiti na svoju okolinu, kazao je Ante Stipanović.