Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Popunjena petina mjesta

Malo zanimanje studenata za jesenski upisni rok na Sveučilištu u Zadru

Autor: Goran Šimunov

21.09.2024. 11:28
Malo zanimanje studenata za jesenski upisni rok na Sveučilištu u Zadru

Foto: Mislav Klanac



Nakon što su prije nekoliko dana objavljeni konačni rezultati državne mature u jesenskom roku, objavljene su i konačne liste upisa na studije. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) na Sveučilištu u Zadru u jesenskom je roku pravo upisa na studij ostvarilo 162 kandidata.


S obzirom na da je ova visokoškolska ustanova u ovom roku imala 791 slobodno mjesto, za koje je zaprimila 767 prijava koje su bile vrlo neravnomjerno raspoređene prema pojedinim studijima, popunila je skromnih 20,5 posto slobodnih mjesta.


Od redovitih studija najbolje upisne rezultate u jesenskom roku zabilježila je Nautika i tehnologija pomorskog prometa, studij koji je popunio devet od 11 slobodnih mjesta, slijedi dvopredmetni studij Povijesti u koji se upisalo devetero studenata u 20 slobodnih mjesta, jednopredmetni studij Arheologije popunio je osam od 14 slobodnih mjesta, dvopredmetni studij Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu upisalo je sedmero studenata od 11 slobodnih mjesta, dvopredmetni studij Filozofije popunio je sedam od 13 slobodnih mjesta, studij Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa upisalo je šestero studenata od 11 slobodnih mjesta, jednopredmetni studij Geografije smjer Primijenjena geografija popunio je šest od 15 slobodnih mjesta, a dvopredmetni studij Sociologije upisalo je petero studenata od šest slobodnih mjesta.


Izvanredni studij




Među izvanrednim studijima na Menadžmentu je popunjeno 24 od 33 slobodnih mjesta, a dobro je prošla i Nautika i tehnologija pomorskog prometa na koju se upisalo petero studenata, a bilo je 31 slobodno mjesto.


Popis redovitih studija za koje već godinama gotovo da uopće nema zanimanja i u ovogodišnjim upisima bio je sličan. Najgore je prošao dvopredmetni studij Latinskog jezika i rimske književnosti na koji se u ovom roku nije upisao nijedan student, a bilo je 18 slobodnih mjesta.


Jednako katastrofalno slabe upisne podatke bilježi i dvopredmetni studij Grčkog jezika i književnosti gdje se nije popunilo nijedno od 14 slobodnih mjesta, na Informacijske znanosti upisao se jedan student na 33 slobodna mjesta, na dvopredmetni studij Povijesti umjetnosti također jedan student na 23 slobodna mjesta, na Kulturu i turizmu jedan student na 16 slobodnih mjesta i na dvopredmetni studij Španjolskog jezika i književnosti jedan student na 14 slobodnih mjesta.


Kao i na drugim visokoškolskim ustanovama i Sveučilište u Zadru ponudilo je puno studijskih programa za osobe koje su završile srednju školu prije uvođenja državne mature 2010. godine, kao i za studijske programe namijenjene Hrvatima izvan RH.


Od 88 slobodnih mjesta za one koji nisu su završili srednjoškolsko obrazovanje prije 2010. popunjeno je 16 mjesta, što iznosi 18,2 posto. Hrvati izvan RH pokazali su vrlo slab interes za upis studija u Zadru, pa nisu popunili nijedno od 82 slobodna mjesta.


Pretjerane kvote


Problem s velikim brojem nepopunjenih mjesta na studijskim programima postoji i u drugim javnim visokoškolskim ustanovama, a još više na onima privatnima.


Javne visokoškolske ustanove, pa tako i Sveučilište u Zadru ovaj problem uporno guraju pod tepih te godinama za potencijalne studente i za tržište rada nezanimljive studije otvaraju pretjeran broj kvota.


Ovaj problem sve je izraženiji iz godine u godinu zbog sve dramatičnijih nacionalnih demografskih podataka, odnosno sve manje mladih koji su u godinama kada se upisuju studiji.


Prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti, sveučilišta moraju dobiti odobrenje AZVO-a za studijske programe, i to prema potrebama tržišta rada.


Uz programske ugovore, to je trebalo jamčiti da se ne događa situacija da visokoškolske ustanove otvaraju prevelik broj kvota za pojedine studije u odnosu na zanimanje za upis na njih.