Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

nastavak bizarne situacije

Prosvjetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u radu OŠ Galovac

Autor: Doris Babić

21.09.2024. 09:48
Prosvjetna inspekcija utvrdila nepravilnosti u radu OŠ Galovac

Foto: Luka Jeličić



Kao što smo pisali, u OŠ Galovac, dogodila se bizarna situacija prilikom zapošljavanja na radno mjesto učitelja razredne nastave, a javnost je o svemu upozorila ogorčena učiteljica koja je u toj školi 14 godina radila na određeno, odnosno na zamjenama. Naime, u toj školi radi čak troje članova iste obitelji koji su navodno pokušavali utjecati na to da se zaposli i četvrta članica, supruga već zaposlenog nastavnika.


Nakon brojnih peripetija došlo je do nevjerojatnog epiloga i Prosvjetna inspekcija utvrdila je nepravilnosti u radu Škole te izrekla zabranu rada Ani Ć. na temelju sklopljenog ugovora o radu.


Raskid ugovora


– Ravnatelj Josip Lučić raskinuo je protuzakonito sklopljen ugovor, ali je već sljedećeg dana ponovno zaposlio Anu Ć. na 15 dana, a potom uz suglasnost Školskog odbora i na 60 dana. Spomenuti ugovor na određeno vrijeme istekao je početkom kolovoza te od tada Ana Ć. više nije bila zaposlenica Škole.




Početkom rujna Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije na slobodno radno mjesto u OŠ Galovac rasporedio je učiteljicu razredne nastave koja je postala tehnološki višak u jednoj drugoj školi. Ravnatelj Josip Lučić odbio je zaposliti tu gospođu i na to radno mjesto je ponovo zaposlio Anu Ć.


Ovo je očito slučaj bizarnoga i bahatoga ophođenja prema institucijama, ali i prema temeljnom načelu pravednosti, ispričala nam je razočarana učiteljica, Božena Grubić.


Ravnatelj Josip Lučić kazao nam je da je prema nalogu Prosvjetne inspekcije raskinut sklopljeni ugovor.


– Stvar je bila u tome da je natječaj na mrežnoj stranici Škole bio objavljen dan kasnije nego na stranici Zavoda. Primljena kandidatkinja žalila se na raskid ugovora i zbog toga smo morali odbiti osobu koja nam je poslana kao tehnološki višak, objasnio je ravnatelj, a potvrdila i Prosvjetna inspekcija.


Inspekcijska tajna


Iz Prosvjetne inspekcije rekli su nam da je u Osnovnoj školi Galovac obavljen inspekcijski nadzor vezano za postupak zapošljavanja učitelja razredne nastave te je zbog povrede postupka u skladu sa Zakonom OŠ Galovac zabranjeno da u njoj poslove učitelja razredne nastave obavlja izabrani kandidat.


– Škola je izvijestila o ispunjenju rješenja Prosvjetne inspekcije, ali je na rješenje Prosvjetne inspekcije izjavljena i žalba koja je dostavljena drugostupanjskom tijelu na rješavanje.


Napominjemo da Zakon o Prosvjetnoj inspekciji propisuje da je provodeći inspekcijski nadzor inspektor dužan čuvati osobne i druge podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna.


Također, Prosvjetna inspekcija dužna je kao inspekcijsku tajnu čuvati dokumentaciju i druge podatke i činjenice u vezi s inspekcijskim postupkom, naveli su u svom odgovoru.