Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

JESEN U DALMACIJI

Donosimo najzanimljivije jesenske manifestacije diljem županije

Autor: Nikolina Lucić

20.09.2024. 13:00
Donosimo najzanimljivije jesenske manifestacije diljem županije

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar



Jesen u Dalmaciji savršena je za boravak na otvorenom. Ugodne temperature uz jesenski ugođaj opadajućeg lišća jednostavno pozivaju da boravite u miru i tišini prirode. Zato vam u sljedećim recima donosimo najzanimljivije jesenske manifestacije pred nama – pravo je to vrijeme za boravak u prirodi, naravno kada prognoza donosi sunce, a ne prevrtljive jesenske pljuskove.


DUGI OTOK MOTO TOUR


Četvrto izdanje moto toura, koje će se održati od 3. do 6. listopada na našem će najdužem otoku i ove godine okupiti zaljubljenike u oktan i motocikle, ali i one koje preferiraju boravak u prirodi. Potvrđuje to i kalendar ovogodišnjeg susreta, koji uključuje turu po otoku te posjete NP-u Kornati i PP-u Telašćica. Cesta na Dugom otoku je savršena za motocikliste.


Dovoljno duga, puna zavoja koji će im omogućiti uživanje sa svojim »ljubimcem« u punom izražaju. Pogled duž cijele ceste je panoramski, a punktovi su raspoređeni na idealnim pozicijama (PP Telašćica na jugu, Veli žal – sredina, svjetionik Veli Rat i Sakarun na krajnjem sjeveru).




Tri vidikovca pomalo »divlja«, ali savršena za foto priliku. Dugi otok je otok osebujnosti i kontrasta, najveći u sjeverno-dalmatinskoj otočnoj skupini gdje obalu karakteriziraju oštri kontrasti kao što su strme i zapanjujuće stijene Parka prirode Telašćica do tihih uvala i pješčanih plaža gdje se može uživati u predivnoj netaknutoj prirodi i čistoći mora, a zbog čega je sjeverozapad dobio status značajnog krajobraza.


Radi se o interaktivnom programu vezanim za zaštićena područja (PP Telašćica i Značajni krajobraz) u sklopu kojeg se kroz ture, sajam, osmišljen program, izlete i posjete najatraktivnijim punktovima posjetiteljima nastoji pokazati cijeli otok i sve njegove ljepote izvan sezone.


ZADARHALF TRIATLON


Zadarhalf triatlon uspješno se održava u resortu Punta Skala od 2014. godine. Idealno je to mjesto za triatlonske trening kampove i utrke jer je okružen kristalno čistim morem za dionicu plivanja, ceste u zadarskoj regiji su u izvrsnom stanju za biciklističku etapu, dok je trkačka etapa uz more u mjestu i kroz tipično dalmatinsko mjesto Petrčane nevjerojatno iskustvo samo po sebi.


Utrka se organizira u suradnji s lokalnim triatlon klubom, sa startom ispred »Falkensteiner Family Hotela Diadora«, a ciljem ispred »Falkensteiner Hotel & Spa Iadera«. Format utrke je srednje duga staza, s plivačkom dionicom koja iznosi 1,9 kilometara, potom slijedi 90 kilometara vožnje bicikla i 21 kilometara trčanja.


Cjelokupna manifestacija je osmišljena tako da natjecatelji mogu sa sobom povesti svoju obitelj ili prijatelje te se zajedno odmoriti, opustiti pa čak i natjecati jer manifestacija traje nekoliko dana i uključuje dvije manje utrke, radionice ili predavanja o prehrani ili treninzima te službeni triatlonski kamp prije utrke gdje se uz stručno vodstvo iskusnih trenera možete okušati na pravim stazama i dobiti savjete kako poboljšati svoje rezultate.


BIOGRAD BOAT SHOW


Sajam je to koji je izrastao i u prvorazredan gospodarski događaj u Biogradu i Zadarskoj županiji koji se koncem listopada puni posjetiteljima i potrošačima i oživljava Biograd i širu rivijeru značajno produžavajući sezonu. Sajam je kruna nautičke sezone, sajam okončava tekuću i najavljuje iduću nautičku godinu.


Najveći sajam nautike i plovila, koji više od dva desetljeća organiziraju Ilirija d.d. i marina Kornati, nosi više od titule nautičkog sajma. To je mjesto susreta eminentnih proizvođača i trgovaca, zaljubljenika u plovidbu i strukovnih organizacija.


Nautika je naš ključni turistički proizvod, koji pridonosi boljoj vidljivosti i profiliranju Hrvatske kao europske nautičke destinacije najviše kategorije. Nautičari puno troše te se svrstavaju u najkvalitetnije turiste, tako da na njih uvijek treba obratiti veliku pozornost.


Njega treba razvijati u skladu s ekološkim standardima i podizati kvalitetu marina. Upravo je Biograd na Moru centar zadarskog, ali i hrvatskog nautičkog turizma, a sajam Biograd Boat Show najvažniji promotor ljepota zadarskog arhipelaga i njegovih potencijala u sektoru nautičkog turizma.


MEAT ME FESTIVAL ZADAR


Ovaj turističko-gastronomski event organiziran je prvi put 2019. godine kao nepretenciozni boutique festival kojemu je cilj predstaviti gastronomsku tradiciju Zadra, njegovog kraja i Dalmacije. Postao je izuzetno posjećena višednevna fešta na kojoj u mesnim jelima uživaju domaći ljudi i brojni turisti, pogotovo susjedi iz Slovenije i Italije.


Na festivalu »Meat Me« svaki je dan posvećen jednoj gastronomskoj temi, odnosno vrsti mesa od koje se prave tradicionalna, ali i modernija jela inspirirana baštinskom kuhinjom. Jela pripremaju poznati, već etablirani zadarski kuhari i restorani.


»Meat me«, prilika je zato za druženje u posezoni, gastronomsku i zabavnu manifestaciju na kojoj će se predstaviti dio gastronomske tradicije i ponude Zadra i njegovog kraja s jednom glavnom temom – mesnim sirovinama i mesnim jelima koja su nastajala i nastaju na ovim prostorima.


Cilj Festivala je obogaćivanje turističke ponude Zadra u posezonskom razdoblju.