Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Francois Vitali

U Hajduk stigao novi sportski direktor: "Ne mislim se igrati boga u klubu, nego raditi za dobrobit momčadi"

Autor: Alen Plahinek

20.09.2024. 09:40
U Hajduk stigao novi sportski direktor:

Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell



Popodneva sredinom tjedna kao da su rezervirana za događaje na Poljudu. Tako je početkom prošlog tjedna oko 18 sati stigla vijest da je smijenjen Nikola Kalinić, zatim je dan nakon predsjednik Hajduka Ivan Bilić oko 17:30 imao izvanrednu press konferenciju, a onda je jučer u 18 sati splitski klub predstavio Kalinićevog nasljednika. Već nekoliko dana zna se kako je to Francois Vitali, nekadašnji sportski direktor Lillea, a Francuz je jučer tako konačno i stigao na »mjesto događaja«.


– Želim se zahvaliti klubu na ovoj prilici, meni je čast raditi u ovakvom klubu i to mi je veliki izazov. Hrvatska je jako važno nogometno mjesto, a Hajduk je klub bogate povijesti i ima sjajne navijače. Jako sam sretan i hvala svima još jednom. Moj cilj je podijeliti iskustvo koje sam nakupio u ovih 25 godina. Ideja je stvoriti kolektivnu ambiciju i kolektivnu pobjedu u budućnosti – započeo je Vitali.


Uzbudljiva sredina


Vitaliju u Splitu predstoji »zasukati rukave« iako momčad preuzima u prilično dobrom stanju, osobito nakon pobjede u Vječnom derbiju.




– U kratkom razdoblju želim naučiti kako klub funkcionira. Prva momčad je ključna, ali jednako važna je akademija. Želim razumjeti kako sve ovdje funkcionira, a nakon toga ću s upravom i predsjednikom vidjeti što ćemo raditi u budućnosti. Imao sam priliku raditi u Lilleu, koji je osvojio naslov prvaka. Nekad nije lako treneru, koji stalno mora pobjeđivati, razvijati i mlade igrače. Za to smo odlučili dogovoriti suradnju s Caenom, koji je bio u četvrtoj ligi. Filijala je ključna za klub, ali je jako kompleksna. Caen je bio filijala, ali je želio biti samostalni klub. Predsjednik i ja imamo sličnu viziju. Dijelit ćemo iskustva, loša i dobra i vjerujem da ćemo biti sposobni – istaknuo je Francuz s 25 godina iskustva u svojem poslu dodajući što ga je privuklo da nakon Francuske i Belgije, svoj »kruh« krene zarađivati u Hrvatskoj.


– Hajduk je veliki klub, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Francuskoj. Uzbudljivo je biti u ovoj sredini koja očekuje pobjede te u zemlji, koja ima tako dobru reprezentaciju. To je vrh nogometnog svijeta i automatski je indikator kvalitete nogometa. Radio sam u Belgiji, a sad u Hrvatskoj jer sam znatiželjan i želim napredovati. Morat ću stalno pričati na engleskom, koji znam, ali ću ga sad morati koristiti 24 sata dnevno. Pokušat ću naučiti i nešto hrvatskog, veselim se ovom izazovu.



U grad pod Marjanom stigao je u srijedu navečer i već odradio najvažniji sastanak – s trenerom Gennarom Gattusom.


– Čast mi je raditi s njim, važno je da je imao takvu igračku karijeru jer može igračima prenijeti puno iskustva. Želim mu pomoći da ostvari što bolje rezultate sa svojim iskustvom. Čuo sam puno dobrih stvari o njemu. Protiv Dinama sam vidio momčad s jakim karakterom i vjerujem da je on u tome pomogao. Moje prve impresije o momčadi su jako dobre – istaknuo je Vitali.


Pitanje pojačanja


Jasno je kako Hajduku nedostaje igrača na nekim pozicijama, no u Hajduku vjeruju kako upravo Vitali svojim znanjem i kontaktima može dovesti idealne igrače za dodatni razvoj Majstora s mora, no Vitali napominje kako će se pravi kadar morati pronaći i »kod kuće«.


– Nećemo se samo fokusirati na afričko tržište. Talent postoji svugdje, a Afrika je samo dio te priče. Vjerujem da će afričko tržište biti dio ovog projekta, ali vjerujem da Hrvatska mora biti glavni fokus jer ste pokazali da imate kvalitetnih igrača. Kratkoročno će biti najvažnije da složimo dobar skauting tim – objasnio je Vitali napominjući kako činjenica što je Francuz neće imati prevagu glede pojačanja.


– Mislim da je Francuska dobro tržište. Ne želim biti osoba koja će dovesti 20 igrača iz Francuske iako se svi pitaju kakva će biti budućnost budući da je stranac sportski direktor. Nekad vam pašu brazilski igrači, nekad neki drugi.


Upravo Hajdukova škola jedna je od najboljih u Europi…


– Nisam stigao popričati s Borom Primorcem. Bio sam mlad kad je on bio u mojem klubu, ali on je veliko ime. Očekujem dobar odnos i s njim jer ima strašno puno iskustva. Bio je već i u Hajduku, ali je bio i u Arsenalu i u Lilleu. Vjerujem da će mi pomoći razumjeti što je Hajduk.


Posao sportskog direktora, pogotovo u nekom većem, ozbiljnijem klubu traži iskustvo te mudar »ples« po tankoj žici između želja i mogućnosti trenera i uprave kluba.


– Bio sam puno puta u takvoj situaciji, nije to specifično samo za Hajduk. Nekad ne možeš dovesti igrače koje trener želi. Moj cilj je pokušati nekad uvjeriti predsjednika i upravu da je neka odluka ključna za klub. No, nekad moraš trenera uvjeriti da je nešto bitno za klub, zašto nekoga ne možeš dovesti, i to se događa u svim klubovima. U svakom prijelaznom roku doživite frustracije, ne postoji rok bez toga – sumirao je svoj način rada Francuz te vrlo jasno naznačio jednu stvar.


– Neću se igrati boga u klubu, radit ćemo zajedno jer samo tako možemo imati dobre rezultate. Sretan sam s trenerom, kojeg imamo. Prihvatio sam ovaj projekt jer mi se svidio. Strategije se ne mijenjaju zbog jednog poraza nego se moraju slijediti. Radio sam u Manchester City Group, surađivao sam s Guardiolom i znam kako se to radi. Moramo ići korak po korak i moramo treneru omogućiti što bolje uvjete za rad – zaključio je Vitali.


 


Vitali na trogodišnjem ugovoru


Detalje dovođenja francuskog sportskog direktora obznanio je predsjednik Hajduka Ivan Bilić.


– Hajduk je s Francoisom Vitalijem potpisao trogodišnji ugovor. Razgovore smo započeli krajem osmog mjeseca, a jedna od bitnih stvari bila je razvojna komponenta. Predstavili smo mu ideje i tad mi se jako svidjelo kad je rekao da postoje dvije stvari: razvojna platforma ili nogometni klub. Nogometni klub postoji da bi ostvarivao rezultate, a razvojna platforma za razvoj igrača. Trenutačno imamo dosta dobru kvalitetu u prvoj momčadi, ona je kohezivna i trener radi dobar posao. Vjerujemo da će nam Francois u tome pomoći. Osnovni i kratkoročni plan kluba bit će da, u skladu s financijskim mogućnostima, tijekom zimskog prijelaznog roka dovedemo nekoliko kvalitetnih pojačanja. On je predstavio dobre ideje za našu akademiju i ima kvalitetna rješenja za prelazak igrača iz akademije u prvu momčad – istaknuo je Bilić te najavio kako Vitali raspolaže s malo »dubljim džepom«.


– Za ovu godinu je budžet lagano povećan, ne znam točno koliko posto, za godinu 2024. Mi ćemo kroz sljedećih par tjedana morati početi budžetiranje za 2025. i on će direktno sudjelovati u tome. Nemam neki detaljniji odgovor i najbolje će biti pričekati skupštinu na kojoj ćemo znati točno koliki je budžet.