Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

2. ŽNL

Pažani se vratili nakon pet godina, Sv. Mihovil i Zemunik se ističu

Autor: Šime Ćurko

20.09.2024. 09:58
Pažani se vratili nakon pet godina, Sv. Mihovil i Zemunik se ističu

Foto: HU Antonio Jurjević



Utakmicom između Debeljaka i Arbanasa danas u 17:30 sati počet će Druga županijska nogometna liga. Ove sezone nastupit će osam momčadi. U odnosu na lani nema Raštana, koje su kao prvaci izborili viši razred. Nove momčadi su Zemunik, koji je nakon dvije godine ponovno ispao iz Prve u Drugu ŽNL, te Pag. Momčad s Julovice od sezone 2019./20. nije se natjecala sa seniorskom momčadi. Zlatna vremena Pažana bila su od 2003. do 2006., kada su tri sezone bili članovi Treće NL Jug, a 2002. i 2004. osvojili su Županijski kup. Nakon toga spustili su se na županijsku razinu.


A kada smo kod tradicije Arbanasi su kolektiv koji se ponosi podatkom da je osnovan još 1910. godina. No rezultati seniora već duže vrijeme nisu na razini onoga što je ta momčad predstavljala u zadarskom nogometu. Imali su Arbanasi i bezuspješan izlet u Treću NL Jug 2004./05. U klubu se uspješno radi s mlađim uzrastima, iz kojih se popunjava prvi sastav, ali još uvijek bez potrebne kvalitete za više od ovog ranga. I NOŠK (osnovan 1923,) pamti puno bolje dane. Ova je momčad 2000. godine osvojila i Županijski kup, ali ni njima seniorska sadašnjost nije na visokoj razini.


Ako je suditi po lanjskim rezultatima uz Zemunik favorit bi mogao biti Sv. Mihovil, kojem je lani prvo mjesto izmaknulo za jedan bod. No, problem je otočana što u Prvoj ligi ne mogu biti domaćini u Sutomišćici, što onda donosi pitanje smisla igranja tog natjecanja. Očito će čekati bolja vremena i novo igralište na otoku Ugljanu. Do tada im ostaje rad s mlađim kategorijama, u kojem imaju dosta uspjeha. Značajan staž u Prvoj ŽNL ima i Debeljak, koji povremeno podsjeti na to razdoblje. Za sada je šesti ligaški rang u okviru onoga što mogu »žuto-plavi«. No, društvo s legendarnog Šaraja uvijek s puno optimizma gleda (i) prema višem razredu. Posebno kad se zna da su Debeljačani ove sezone dobili velika pojačanja u braći Domagoju i Karlu Torbarini, koji će prvi put zajedno zaigrati u seniorskoj momčadi. Podgradina (lani četvrta) i Vrčevo (lani sedmo) su starosjedioci među županijskim drugoligašima, te su se (posebno Podgradina) potvrdili kao momčadi koje mogu pobijediti favorite, ali i izgubiti od svakoga..