Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Afere

Zadarski svećenici počinili su više smrtnih grijeha. Pobrojali smo neke...

Autor: Toni Perinić

19.09.2024. 07:30
Zadarski svećenici počinili su više smrtnih grijeha. Pobrojali smo neke...

Foto: S. DRECHSLER



Javnost je proteklog utorka šokirala vijest kako je župnik Perušića Benkovačkog, 39-godišnji don Darko Marušić uhićen pod optužbama da je seksualno uznemiravao 16-godišnju djevojku. Podsjetimo, svećenik je uhićen još u srijedu, 11. rujna prije početka jednog pogreba, međutim, Zadarska nadbiskupija se o navedenom slučaju oglasila tek tjedan dana kasnije i to – jer je priča isplivala u medije.


Ivanov optužen za pedofiliju


Sličan rasplet događaja zbio se i 2012. godine, kada je nekoliko ljudi javno iznijelo svoja bolna, traumatična iskustva koja su proživjeli dok su bili dječaci s pokojnim don Nedjeljkom Ivanovom, svećenikom rodom iz Sutomišćice, koji je godinama služio u župi Bibinje.


271707




Ivanov je godinama zlostavljao maloljetnike. Prvi je istupio i ispričao svoju bolnu priču Josip Lisica, a potom su se počele javljati i ostale žrtve. Šuškalo se da je ponašanje don Ivanova u Bibinjama bilo javna tajna, a Nadbiskupija je reagirala tek nakon nekoliko dana.


– Poznavali su ga svi, i moja obitelj i mještani. Bio je omiljen među ljudima, dosta toga je napravio u župi. Župnik je bio poglavar mjesta, što on kaže, to je vrijedilo, bio je kao uzor svima. Kad smo kod njega počeli ići na vjeronauk, postavio je nova pravila. Primjerice, dječaci su sjedili ispred i oko njega, a djevojčice iza. Bio sam i ministrant u crkvi. Pozivao me na duhovni razgovor. Ja sam dolazio, a on bi uvijek počeo pričati o seksu. Ja sam tada imao oko 12 godina, pričao je tada Lisica medijima, dodavši kako se uglavnom pričalo o seksu, masturbaciji, a svećenik mu je jednom prilikom i pokušao otkopčati hlače.


Tadašnji zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji su javno tvrdili da ih je svećenik zlostavljao. Istragu je preuzeo Vatikan kamo su poslani svećenikovi dokumenti i svjedočanstva zlostavljanih.


Na konferenciji za medije održanoj 2014. predsjednik sudskog vijeća Nadbiskupije, mr. don Zdravko Katuša objavio je kako je don Nedjeljko Ivanov u Crkvenom procesu osuđen za pedofiliju. Iako je kažnjen prema crkvenom zakonu, svećenik pedofil nije bio kažnjen prema zakonima Republike Hrvatske jer je nastupila zastara. U ožujku, 2019. godine, Ivanov je preminuo u jednom privatnom domu.


Pretukao časnu


Deset godina od slučaja don Nedjeljka Ivanova, sve su oči bile uprte u Sukošan i tadašnjeg mjesnog župnika don Domagoja Kelavu. On je krajem travnja 2022. godine u župnom dvoru udario i na pod srušio časnu sestru Anetu.



Općinski sud u Zadru naveo je tada da je župnik najprije verbalno napao časnu sestru psujući je riječima: »J… ti mater«, da bi je potom i fizički napao, udarajući je zatvorenom šakom u lice, nakon čega je časna pala na tlo. Zadobila je pri tome vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke. Sud još navodi da je D. K. »narušio javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način« te da je bio »vidno alkoholiziran«. On je nakon tog nemilog događaja završio deset dana u pritvoru, međutim, ni to ga nije opametilo. Napao je i pokušao autom pregaziti ženu koja živi u neposrednoj blizini župnog dvora. Opet je završio u pritvoru, a dobio je i 27 dana zatvora. Nakon izlaska, šest je mjeseci bio bez posla, a oko Božića 2022. godine imenovan je upraviteljem župe Rava.


Svećenik »u klinču« s drugim muškarcom


Da mještani Perušića Benkovačkog nemaju sreće sa svećenicima, govori i događaj iz 2014. godine. Naime, prema pisanju jednog portala, policija je navodno na Vranskom jezeru uhvatila dvojicu muškaraca usred seksualnog odnosa na haubi automobila, a kasnije se doznalo da je jedan od njih svećenik, župnik Perušića Benkovačkog.


Policija je tada navodno vrebala krivolovce te je postavila zasjedu. Međutim, na sumnjivom automobilu umjesto lovaca uhvatili su dvojicu muškaraca te ih, iako šokirani, priveli zbog remećenja javnog reda i mira obzirom da su seksualni odnos imali na javnom mjestu.


Prozvani svećenik je nakon nemilog događaja prekinuo misu i poručio župljanima da ne vjeruju u te priče. Nedugo zatim, dobio je novu župu.