Srijeda, 18. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

KOMENTIRA ANA FRIC

U zaštiti prava liječnika, zaboravili na zaštitu pacijenata

Autor: Ana Fric

17.09.2024. 20:49
U zaštiti prava liječnika, zaboravili na zaštitu pacijenata

Foto: PIXSELL/Luka Jeličić



Ah, dakle, sustav je reagirao promptno… samo osam mjeseci nakon nepravomoćne presude za silovanje osječki ginekolog uhićen je te mu je određen istražni zatvor! Taman na vrijeme da se svi zapitamo kako je liječnik koji se suočava s tako gnjusnim optužbama još mjesecima nesmetano pregledavao pacijentice. Nema žurbe, ipak je najvažnije poštovati procedure i sindikate, zar ne?




Nakon što je mjesecima nakon osuđujuće sudske presude osječki ginekolog i dalje bio na radnom mjestu i pregledavao pacijentice, on je prošlog tjedna otišao na bolovanje, a protiv njega pokrenuta su dva disciplinska postupka, jedan se protiv doktora vodi zbog nepravomoćne presude od veljače 2024. godine, koju je Sud KBC-u dostavio 11. rujna dok se drugi postupak vodi zbog novog navodnog neprimjerenog ponašanja ovoga liječnika tijekom pregleda. Jučer je osumnjičenik uhićen i ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Zbog osude javnosti i brojnih udruga, zgroženih ovim slučajem, Ministarstvo zdravstva u bolnicu je tek prošlog tjedna uputilo inspekciju.


Međutim, to je i dalje osam mjeseci prekasno.Jer u tom vremenu, pacijentice su nastavile prolaziti kroz teror, osim uobičajenih muka u našem zdravstvu, poput sporog dolaska na red, čekanja satima u pretrpanim čekaonicama i brzinskih pregleda, sada su se morale suočiti i s nečim daleko gorim. Bojazni da ih u bolnici neće primiti i liječnik koji je nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice.


I naravno, inspekcija je stigla tek kad je ovaj slučaj izašao u javnost i poprimio rijetko viđene razmjere. Feministkinje i udruge prikupile tisuće pritužbi i u dosad neviđenoj online kampanji na adrese svih meritornih ustanova poslale važan apel kako bi spriječili ponavljanje tog strašnog događaja.




No, nažalost nije se uspjelo. Ne navodeći identitet liječnika tužiteljstvo je jučer priopćilo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik kazneno djelo počinio 9. rujna 2024. oko 16.30 sati, u osječkom KBC-u, kao liječnik jedne klinike tijekom pregleda pacijentice. Osumnjičenik je uhićen i ispitan u osječkom Općinskom državnom odvjetništvu, a sudac istrage Županijskog suda je na prijedlog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Dakle, u jeku kampanje u kojoj se ujedinilo tisuće glasova koji su dali podršku silovanim ženama, KBC Osijek i ministar zdravstva Vili Beroš danima su se loptali pravilnicima i odlukama te prebacivali odgovornost s jedne strane na drugu, a sad se dogodilo ono najgore. Slučaj se ponavlja.


Odvjetnik optuženog liječnika još je početkom rujna izjavio kako smatra da je »neprimjereno da se putem medija vrši pritisak, prvenstveno za sada, koliko vidimo, na Ministarstvo zdravstva, na KBC Osijek koji je poslodavac mojeg klijenta. Ali na ovaj način se vrši pritisak na sudove. Posebno sud koji će tek odlučivati o ovom predmetu. Praktički se sugerira da je nepravomoćno osuđena osoba ujedno i kriva.« No, ipak se pokazalo kako gdje ima dima, ima i vatre, što je u ovom posebnom slučaju zbilja nedopustivo. Jer nakon jednog mučnog svjedočanstva, na vidjelo je izašlo još jedno koje se, ne samo moglo, već i moralo spriječiti. Jer svi su znali što se događa, ali reakcija je opet bila zakašnjela i nedovoljna.




Ovaj je slučaj pokazao pravu tromost, ali i bahatost hrvatskih institucija. Posljednjih nekoliko tjedana mogli smo vidjeti toliko pravnih nelogičnosti, prebacivanje odgovornosti, ignoriranje prava pacijenata, ali i odvojenost institucija od stvarnih problema s kojima se građanke i građani susreću. Tri se godine očito štitilo liječnika, a propustilo se zaštititi one najranjivije, stotine pacijentica koje su prošle kroz tu ordinaciju i tko zna koliko njih koje su iskusile strašne preglede.


Što je s njima, nama, našim sestrama, majkama, prijateljicama. One su u cijeloj ovoj tragikomediji hrvatskog zdravstva, čini se, samo epizodne uloge koje su tu zbog liječnika, a ne obrnuto.