Srijeda, 18. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HVALEVRIJEDNO!

Sestre sv. Križa u Zagrebu grade smještaj za onkološke bolesnike

Autor: Olga Monika Menčik

17.09.2024. 19:24
Sestre sv. Križa u Zagrebu grade smještaj za onkološke bolesnike

Foto: ILUSTRACIJA/Vedran KARUZA

Sestre sv. Križa u samostanu na Vrhovcu u Zagrebu godinama se dovijaju oko toga kako onkološkim bolesnicima koji se liječe u Zagrebu pomoći sa smještajem, a sada su to odlučile riješiti trajno – izgradnjom smještaja.




Na njihovom je zemljištu, naime, postojala trošna kuća u kojoj su povremeno i do sada bili smješteni bolesnici koji su primali terapije. Ta je kuća srušena, a na njenom mjestu izgradit će se dvokatnica koja će biti adekvatna za boravak pacijenata.




– U srušenoj kući bile su dvije sobice u koje smo primali ljude – to su bili skromni uvjeti, ali su oni bili zahvalni i na tome. Nismo ništa nikada oglašavali, a uvijek smo bili puni, jer su ih upućivali na nas. U novom će smještaju na prvom katu biti deset dvokrevetnih soba, a na drugom sedam jednokrevetnih, a u svakoj će biti dostupan pomoćni ležaj. Takvi bolesnici bi trebali imati pratnju, zato su sobe dvokrevetne – kako bi imali potporu kada prime lijekove od kojih im često bude loše. Predviđen je sanitarni čvor za svaku sobu, na svakom katu su čajne i glavna kuhinja, a u suterenu je još jedna veća kuhinja s blagovaonom, jedna dvorana i jedna kapela. U dvorani će se održavati i susreti koji neće imati veze sa smještajem, ali će sve biti dobro izolirano, ali će ona biti dostupna i njima – ako nešto budu željeli obilježiti, proslaviti, ili pak sudjelovati na okupljanjima, rekla nam je časna sestra Finka Tomas.


Samostan na Vrhovcu smješten je u blizini Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice” i KBC “Sveti Duh”, Instituta za tumore, te dječje bolnice u Klaićevoj ulici. Namjera im je da u smještaju onkološki pacijenti budu za vrijeme primanja kemoterapije ili dok idu na zračenje, jer je smještaj u Zagrebu postao preskup.


Časne sestre, zajedno sa studenticama koje stanuju kod njih, organiziraju radionice, humanitarne koncerte, donatorske susrete i razne druge akcije, kako ljude upoznale s izgradnjom smještaja koji planiraju.




– Želimo da u svima poraste dublja svijest o potrebi brige za najkrhkije članove našega društva. Zato i večeras organiziramo humanitarni koncert na Hrvatskom katočikom sveučilištu. Projekt izgradnje smještaja nije jeftin, košta dva milijuna i šesto tisuća eura, ali želimo izgraditit kuću koja je adekvatna za takve bolesnike. Ljudi nas podržavaju, hrabre nas u ovome, a već smo dio novca prikupili na dosadašnjim koncertima i donatorskoj večeri, rekla je sestra Finka i dodala kako ih u izgradnji pomaže i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.Izgradnja smještaja trebala bi početi idući tjedan, a prihvatilište će nositi naziv Križ.


Humanitarni koncert za prikupljanje donacija će se održati u srijedu u 19.30 sati na kampusu HKS u Ilici 242, a nastupit će šest kulturnoumjetničkih skupina, među kojima je i Kravat pukovnija.