Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mjesto događaja

Bili smo u Perušiću Benkovačkom. Saznajemo detalje slučaja koji je potresao Hrvatsku

Autor: Goran Šimunov

17.09.2024. 15:12
Bili smo u Perušiću Benkovačkom. Saznajemo detalje slučaja koji je potresao Hrvatsku

Foto: Mislav Klanac



Hrvatsku i zadarsku javnost potresao je novi slučaj seksualnog prijestupa povezanog s jednim svećenikom Zadarske nadbiskupije. Policijski službenici PU zadarske i PU šibensko-kninske su u srijedu, 11. rujna u Perušiću Benkovačkom uhitili mjesnog župnika don Darka Marušića koji je prijavljen i prema kojemu postoji osnovana sumnja da je seksualno uznemiravao 16-godišnju djevojku, doznao je Nacional.




Ovaj svećenik je uhićen dok se, prema neslužbenim informacijama, spremao predvoditi službu ispraćaja jednog pokojnika.


Policajci su potom pretresli župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i župni ured ovog 39-godišnjeg svećenika u župi Perušić Benkovački. Umjesto don Darka na ispraćaj pokojnika hitno je potom pozvan svećenik iz župe u Obrovcu. A dvoje mještana Perušića Benkovačkog izravno je pozvano svjedočiti pretresu župnog ureda i crkve.



Oduzeli računalnu opremu




Prema ovim informacijama policija je o svom postupanju Nadbiskupiju obavijestila tek kad su se već, doslovno, pojavili na vratima don Darka. Oduzeli su dva stolna računala, laptop, mobitele i USB-ove, a potom ga, pred očima šokiranih župljana, odveli u pritvor. Četiri dana kasnije Nadbiskupija je na nedjeljnu misu kao zamjenu poslala don Marija Karadakića.


– Možemo potvrditi da je događaj prijavljen i da je policija reagirala, a zbog zaštite žrtve za više informacija obratite se državnom odvjetništvu, kazala je glasnogovornica šibensko-kninske policije Sanja Baljkas, a do zaključenja ovog teksta iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, koje predvodi izvide u ovom slučaju, nisu odgovorili na naš upit. Njihov odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.




Iz Zadarske nadbiskupije su nam potvrdili kako ih je nadležna policijska uprava obavijestila da provodi izvide nad don Darkom Marušićem.



– Zbog delikatnosti situacije spomenuti svećenik razriješen je svih službi u Nadbiskupiji. Da bi se osigurala daljnja pastoralna služba za vjernike u župi Perušić, Nadbiskupija je poslala trenutačno slobodnog svećenika da nedjeljom služi svetu misu, dok se ne pronađe trajnije rješenje, navode u Nadbiskupiji dodajući kako podupiru sve istražne radnje nadležnih institucija.


– Svjesni da je i sâma osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela na štetu maloljetnika od strane svećenika uvijek težak udarac mogućim žrtvama, zajednici vjernika i cjelokupnoj Crkvi, ovim putem izražavamo svoje suosjećanje i žaljenje. Potičemo sve osobe koje su ikada pretrpjele bilo kakav oblik zlostavljanja da se jave nadležnim vlastima, ističu iz Zadarske nadbiskupije.


Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić potvrdio je da je čuo za slučaj. Ne znam puno o tome, a ako je istina, to je svakako za osudu, dodao je Bulić.


Nisu znali o slučaju


Kako na ovaj slučaj gledaju mještani pokušali smo provjeriti u Perušiću Benkovačkom gdje su nam mještani redom tvrdili kako o ovom slučaju dosad nisu čuli te da im je ono što ih pitamo prvi glas o tome.


– Ovo mi je prva vijest o ovom događaju vezanog za ovog svećenika. Niti idem po selu, niti sam taj tip. Moj svakodnevni ritam su kuća – posao. Vrlo rijetko idem na sv. mise, budući da radim u toj tvrtki u kojoj je posao organiziran tako da osim od ponedjeljka do petka radimo i nedjeljom.



Odem na misu za blagdane. Meni je don Darko kao svećenik u redu, za dalje stvarno ne znam ništa, rekla nam je Biljana, a njezin susjed Branko dodao je kako stalno živi u Benkovcu, a podrijetlom je iz Perušića benkovačkog gdje mu žive nećakinje od kojih, pak, o ovom događaju nije čuo.


– Ovo mi je prvi glas. Neugodno sam iznenađen tim saznanjem, on je kao svećenik i kao osoba stvarno izvrstan. Imali smo u srpnju krštenje unuka, djeteta mojeg sina u župnoj crkvi Perušiću i sve je bilo u redu. Sin mi se također oženio u ovoj župnoj crkvi. Nikad nisam čuo da se netko od mještana žali na njega po bilo čemu.


Mislim da nitko neće ništa loše reći o njemu, ističe Branko, a dobro mišljenje o ovom svećeniku nam je potvrdio još jedan njihov sumještanin koji je htio ostati anoniman. Dodao je kako o ovom događaju ne može ništa reći jer ne zna je li to istina ili nije.