Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

njih desetorica

Nepalski radnici novo pojačanje zadarske Čistoće

Autor: Portal ZL

17.09.2024. 11:47
Nepalski radnici novo pojačanje zadarske Čistoće

Foto: Screenshot/HRT



Strani radnici, točnije 10 novih radnika iz Nepala, novo su pojačanje zadarske Čistoće.




– Jednostavno smo došli u situaciju da neke naše svakodnevne usluge ne možemo odraditi bez dovoljnog broja djelatnika, tako da smo od 1. rujna uzeli 10 radnika iz Nepala i zasad smo zadovoljni njihovim radom. Vjerojatno ćemo ići u smjeru dovođenja stranih vozača, rekao je Ivan John Krstičević, direktor Čistoće Zadar.


Nepalcima je Hrvatska obećana zemlja. 22-godišnji Angtin u domovini je zajedno s ocem vodio obiteljski posao, a u Hrvatsku je došao zbog bolje plaće i radnih uvjeta.


– Malo je teško, ali u redu. Puno je Nepalaca došlo u Hrvatsku. Ovdje dobijem plaću oko tisuću eura, u Nepalu bi za isti posao dobio između 200 i 400 eura na mjesec. To nije dovoljno za uzdržavanje obitelji. Da, sviđa mi se Zadar, kaže Antigin, djelatnik Čistoće Zadar.




Sporazumijevaju se na razne načine, ali za novog kolegu u Čistoći imaju samo riječi hvale.


– Dobar je, trudi se, sve najbolje, kaže Hrvoje, djelatnik Čistoće Zadar.




U Čistoći i u budućnosti namjeravaju radnike tražiti izvan granica, ali i motivirati mlađe uzraste za posao u ovoj tvrtki.


– Idemo u srednju strukovnu školu ponuditi i prezentirati firmu i ponuditi zainteresiranim učenicima stipendiju, drugim i trećim razredima srednje škole, kazao je Ivan John Krstičević, direktor Čistoće Zadar.


Potrebe za stranim radnicima sve su veće, pa je samo prošle godine izdano više od 120 tisuća radnih dozvola.