Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

europska komisija

Francuz Breton optužio von der Leyen za splektarenje pa dao ostavku

Autor: Hina

16.09.2024. 10:43
Francuz Breton optužio von der Leyen za splektarenje pa dao ostavku

Foto: Reuters



Francuski povjerenik Thierry Breton objavio je u ponedjeljak da se povlači iz Komisije, optuživiši njezinu predsjednicu Ursulu von der Leyen da mu radila iza leđa i zatražila da ga predsjednik Emmanuel Macron zamijeni drugim kandidatom. Šokantan potez dosadašnjeg povjerenika za unutarnje tržište, koji je i u novoj Komisiji trebao dobiti vrlo važnu poziciju, dolazi dan prije nego što bi von der Leyen trebala u Europskom parlamentu predstaviti novu ekipu povjerenika.


“Prije nekoliko dana, u samom završetku pregovora o sastavu nove Komisije, tražili ste da Francuska povuče moje ime iz osobnih razloga o kojima nikada niste sa mnom osobno razgovorali. Za to ste ponudili političku trgovinu s navodno utjecajnijim resorom za Francusku u budućoj Komisiji”, napisao je Breton u pismu predsjednici Von der Leyen koje je objavio na društvenoj mreži X.


“Sada će vam biti predložen drugi kandidat, jer podnosim ostavku na položaj u Komisiji koja odmah stupa na snagu”, napisao je Breton.




Novi je to udarac za predsjednicu Von der Leyen koja je prošli tjedan morala odgoditi predstavljanje svoje nove ekipe povjerenika zbog kaotične situacije oko zamjene slovenskog kandidata za povjerenika.


Von der Leyen je, nezadovoljna brojem žena koje su zemlje članice predložile za novu Komisiju, pritiskala manje države da zamijene već predložene kandidate i umjesto njih pošalju kanddidatkinje.


Slovenski kandidat za povjerenik Tomaž Vesel se povukao iz utrke, a vlada u Ljubljani predložila je Martu Kos kao novu kandidatkinju.


Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše optužuje vladu da je natjerala ranijeg kandidata Tomaža Vesela da se povuče i pokleknula pod pritiskom Von der Leyen da predloži ženu umjesto muškarca za člana Komisije.


Sutra ujutro u Strasbourgu treba se održati sastanak konferencije predsjednika Europskog parlamenta, tijela koje okuplja predsjednicu Parlamenta i šefove zastupničkih klubova, kojima bi Von der Leyen trebala predstaviti novu ekipu povjerenika i raspodjelu resora u novoj Komisiji.


Sada je vjerojatno sve to dovedeno u pitanje i čini se sve izglednijim da nova Komisija neće moći biti potvrđena u Europskom parlamentu sljedeći mjeseci kako bi preuzela dužost 1. studenoga.