Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

nastavak radova

Imamo dobru vijest za vozače. Žmirići se neće zatvarati za promet!

Autor: Goran Šimunov

16.09.2024. 10:18
Imamo dobru vijest za vozače. Žmirići se neće zatvarati za promet!

Foto: Luka Jeličić



Promet kroz križanje Žmirići neće se više zaustaviti zbog provedbe projekta rekonstrukcije raskrižja državne ceste oznake DC306, od Zadra do Vira s ulicama Put Nina i Matije Gupca, potvrdili su nam iz tvrtke Hrvatske ceste koja je investitor radova. Time je došlo do novog, već drugog obrata, povoljnijeg za vozače i druge sudionike u prometu, nakon što je ovo križanje od 13. svibnja bilo nakratko zatvoreno, da bi potom Hrvatske ceste prihvatile molbu gradonačelnika Zadra Branka Dukića te je promet kroz križanje ponovno potekao 17. svibnja.


Prometna regulacija




David Milin, direktor Poslovne jedinice HC-a u Zadru, tada je rekao kako je Uprava Hrvatskih cesta prihvatila zahtjev gradonačelnika Dukića i donijela odluku o obustavi radova na rekonstrukciji raskrižja Žmirići do 15. rujna ove godine.


– Hrvatske ceste d.o.o. kao pouzdani partner Gradu Zadru na projektu rekonstrukcije raskrižja državne ceste oznake DC306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca su odlučne u namjeri da u niti jednom trenutku samostalno ne zatvaraju prometnice u zoni zahvata, odnosno da ne sprječavaju prometnu komunikaciju između različitih dijelova grada.


Prometna regulacija prilikom izvođenja radova će se prilagoditi potrebama izvođača na radovima aglomeracije te će se promet po potrebi izmicati iz prometnih koridora obuhvaćenih radovima, odgovorili su na naš upit iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta.




Podsjetimo, glavni razlog zbog kojeg je gradonačelnik Dukić bio zatražio privremenu odgodu projekta rekonstrukcije ovog križanja je što je zbog provedbe drugog projekta, onog »Poboljšanja vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane«, promet državnom cestom kroz prigradsko naselje Kožino nekoliko mjeseci bio dramatično usporen, isprva s čak dva privremena semafora koji su regulirali promet, a potom s jednim semaforom.


Ovi radovi su se preklopili s posve drugim projektom, rekonstrukcije križanja Žmirići.




Dobra vijest je i što u HC-u zasad procjenjuju kako svibanjska odluka o četveromjesečnoj obustavi radova na središnjem dijelu križanja neće potvrditi njihovu raniju procjenu kako će se pomaknuti rokovi za dovršenje posla. Prvotni rok je bio sredina ožujka 2025. godine, a po svibanjskoj procjeni taj rok se trebao dodatno premjestiti.


– Budući da su se za vrijeme ljetnih mjeseci izvodili neophodni radovi na izmještanju komunalne infrastrukture, dogradnji vodovodne i kanalizacijske mreže, te širi spektar zemljanih radova i radova na donjem ustroju prometnice, a na temelju dodatnog napora koji s ugovorenim izvođačem svakodnevno ulažemo, vjerujemo kako će svi radovi biti uspješno završeni u ugovorenom roku.



U slučaju utvrđivanja mogućeg pomicanja roka završetka radova, kao i o utvrđenim razlozima za pomicanje roka pravodobno ćemo obavijestiti javnost, poručuju iz HC-a.


Vrijednost projekta rekonstrukcije križanja Žmirići je ukupno 5,7 milijuna eura, a uvođenje izvođača radova u posao sredinom prosinca 2023. obilježio je svojim posjetom potpredsjednik Vlade, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.


Aglomeracija


Ovim projektom se rekonstruira veliko raskrižje zapadnog ulaza u grad gdje se svakoga ljeta u turističkoj sezoni stvaraju ogromne gužve i zastoji.


Ovo je već četvrti put kako se raskrižje rekonstruira, a novo projektno rješenje uključuje značajno proširenje križanja koje dobiva nekoliko dodatnih prometnih pravaca, prema gradu odnosno prema Viru i tzv. desnih skretača, što bi trebalo povećati protočnost. Grade se i dvije dodatne ceste, dva obilazna spoja, čime se omogućuje nesmetan nastavak prometa.


Raskrižje će biti opremljeno sustavom videonadzora, tako da će se i signalizacijom moći aktivno upravljati iz centra za nadzor prometa u smislu intervencija na povećanju protoka prometa.


No, da se vozači ne bi previše radovali, od danas se nastavljaju brojni radovi na projektu aglomeracije u raznim dijelovima grada, zbog čega se već danas zatvaraju brojne ceste.


Jedna od tih cesta ključna za promet na smjeru Zadar – Vir, Put Nina, zatvara se za sav promet osim svog središnjeg dijela, od križanja s Ulicom Milke Trnine do Ulice Put Petrića u dužini od 160 metara koji će ostati otvoren tijekom cijelog razdoblja izvođenja radova.


Put Nina će se tako zatvoriti u dijelu od raskrižja Žmirići do raskrižja s ulicama Ante Baljaka i Milke Trnine te u dijelu od raskrižja Ulice Gospe Maslinske i Ulice Put Petrića do raskrižja Put Bokanjca i Ulice Benka Benkovića, na spoju s predjelom Melada. Radovi se zatvaraju po projektu »Tlačno-gravitacijski cjevovod fekalnih otpadnih voda u ulicama Put Nina i Benka Benkovića i crpna stanica Petrići«.


Zbog radova na projektu aglomeracije zatvorit će se i brojne ulice u Kožinu, Diklu i na predjelu Vidikovac.