Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

velike posljedice

Dio Budimpešte zabranio kratkotrajni najam

Autor: Hina

16.09.2024. 10:07
Dio Budimpešte zabranio kratkotrajni najam

Foto: Pixabay



Stanovnici šestog okruga u Budimpešti izglasali su zabranu kratkoročnog najma od 2026. u odluci koja bi mogla imati šire posljedice za tržište nekretnina u jednom od najpopularnijih europskih turističkih odredišta. Brojke Eurostata pokazuju da je prošle godine gotovo 719 milijuna noćenja u Europskoj uniji rezervirano putem online platformi Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor, a Pariz je vodeći među prijestolnicama EU s više od 19 milijuna noćenja.


U središnjoj Europi Budimpešta je bila najpopularnija za kratkoročne boravke sa 6,7 ​​milijuna noćenja te je prestigla Beč, Prag, Varšavu, Krakow i druge.


Rezultati objavljeni u ponedjeljak na web stranici okruga u Budimpešti pokazali su da 54 posto birača podržava zabranu uz odaziv od 20,52 posto, što je znatno iznad razine na drugim lokalnim inicijativama.




„To što je većina glasala ZA pokazuje da stanovnici okruga cijene mir svog doma više od izgubljenog prihoda“, stoji u priopćenju lokalnog vijeća.


Gradonačelnik okruga Tamas Soproni rekao je da popularnost grada opravdava postavljanje pitanja mještanima o utjecaju kratkoročnih boravaka na pristupačnost smještaja i kvalitetu života.


Protivnici zabrane rekli su da bi taj potez pogodio prihode ne samo vlasnike apartmana, već i obližnjih kafića i restorana koji uglavnom poslužuju strane turiste.


Ishod glasovanja mogao bi imati šire posljedice, s vladom premijera Viktora Orbana koja razmatra uredbu o kratkoročnom najmu, za koju ministar gospodarstva kaže da doprinosi manjku stambenih prostora i visokim cijenama.


Web stranica za nekretnine ingatlan.com objavila je prošli tjedan da je tijekom prošlog mjeseca ponuda luksuznih stanova za prodaju u šestom okrugu porasla za gotovo 3 posto, s padom cijena za 1 posto što bi mogao biti znak očekivanog ishoda glasanja.