Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

porez na nekretnine

Gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović: 'Porez će srušiti cijenu kvadrata'

Autor: Nikolina Lucić

16.09.2024. 08:41
Gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović: 'Porez će srušiti cijenu kvadrata'

Foto: Mislav Klanac



Najava uvođenja poreza na nekretnine, kojim Vlada želi kontrolirati divljanje cijena nekretnina na tržištu izazvalo je buru komentara i analiza o tome može li se njegovim uvođenjem uopće išta pozitivnog postići. Dok se iz Vlade nadaju kako će ovim nametom bolje kontrolirati rast novih smještajnih jedinica u turizmu, mali iznajmljivači sebune kako je to samo još jedan udar na njihovu egzistenciju.


Novi model




Ekonomski se, pak, analitičari pitaju kako će to točno novi porezni namet preokrenuti stanje na tržištu i utjecati na krajnji cilj ove ideje – priuštivost stanovanja. Porez bi plaćali svi koji svoju nekretninu u najmu nemaju barem 10 mjeseci u godini, a o stopi poreza odlučit će sama jedinica lokalne samouprave.


Prihode od ovog poreza dijelit će lokalni i državni proračun. U Zadru se trenutno plaća porez na kuće za odmor u visini od 1,99 eura po metru kvadratnom, a odnosi se na sve vrste nekretnina u kratkoročnom najmu.


Pročelnika za financije Grada Zadra Ivana Mijolovića pitali smo razmišlja li se o promjeni ove stope shodno najavljenom uvođenju poreza na nekretnine.




– Nakon 2012. i 2017. godine ovo je treći pokušaj uvođenja poreza na nekretnine, s tim da je u prva dva prijedloga ideja bila da se uvođenjem ovog poreza ukinu komunalna naknada i porez na kuće za odmor.


Očekujemo da se uskoro prezentira novi model poreza na nekretnine, kako bismo znali koliki će biti obuhvat i razina poreznog opterećenja, odnosno financijski efekt. Nakon toga ćemo moći predlagati konkretne mjere, kazao nam je oprezno Mijolović te dodao kako je na svakoj jedinici lokalne samouprave da odabere politiku poreznog opterećenja na svom području.




– Porez na kuću za odmor u 2024. godini plaća 4.940 obveznika/objekata. Što se kvadrature tiče zadnjim razrezom je obuhvaćeno 345.600 metara kvadratnih, odnosno stvoreno je potraživanje od 687.744,62 eura, dodao je Mijolović.


Neaktivne nekretnine


Pitali smo ga i koje je njegovo mišljenje o uvođenju poreza na nekretnine i smatra li da će to opterećenje preokrenuti trenutačnu orijentaciju ka kratkoročnom iznajmljivanju za turizam.


– Teško je na ovo pitanje odgovoriti s obzirom an to da još nemamo detaljan uvid u prijedlog zakona. Za dugoročni najam je propisana porezna stopa na dohodak u iznajmljivanju nekretnina od 12 posto, treba je komparirati s novim zakonom i vidjeti koja porezna opterećenja donosi zakon za kratkoročna iznajmljivanja za turizam.


Svakako da će se dio iznajmljivača okrenuti dugoročnom najmu kako bi izbjegli veća porezna opterećenja. Sigurno je da će ovaj porez utjecati na smanjenje cijene kvadrata na tržištu nekretnina i time stvoriti mogućnost da građani riješe problem stanovanja bilo kroz kupnju ili dugoročni najam.


Porez na nekretnine će potaknuti učinkovitost tržišta, stavljajući u funkciju brojne neaktivne nekretnine, a isto tako će umanjiti mogućnosti za izbjegavanje poreza prilikom iznajmljivanja stanova, zaključio je Mijolović.