Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

uskoro preseljenje

Ekskluzivno smo obišli nove zgrade u kojima će biti objedinjeni svi odjeli i ustanove Županije

Autor: Doris Babić

16.09.2024. 08:18
Ekskluzivno smo obišli nove zgrade u kojima će biti objedinjeni svi odjeli i ustanove Županije

Foto: Luka Jeličić



Prvi smo obišli zgrade u koje će se uskoro preseliti Zadarska županija, odnosno svi županijski odjeli i sve županijske ustanove, u ulicama Ivana Mažuranića i J.J. Strossmayera. Ovaj ekskluzivni obilazak, sa županom Božidarom Longinom, pročelnicom Ureda župana Katarinom Miletić, pročelnikom UO za javnu nabavu i upravljanje imovinom Nikicom Miletićem, pročelnikom UO za pomorsko dobro, more i promet Krešimirom Laštrom i glasnogovornicom Županije Vlatkom Vučić Marasović, potvrdio je kako je riječ o zaista hvalevrijednom potezu koji će građanima znatno olakšati obavljanje raznih administrativnih zadataka i velik je doprinos za cjelokupnu lokalnu zajednicu.


Veća učinkovitost


Arhitektonska rješenja u isto vrijeme pokazuju i inovativnost, ali i sinergiju s poviješću zgrada, s bivšom vojarnom Stjepan Radić, a odjeli su raspoređeni na logičan i funkcionalan način. Naime, svaki je sektor smješten prema svojoj namjeni čime je osigurano optimalno korištenje prostora i snažna povezanost između svih službi i pristupačnost građanima.


Ovim se premještajem ponajprije žele objediniti poslovi iz nadležnosti Zadarske županije i njenih proračunskih korisnika na jednom mjestu čime se očekuje veća učinkovitost i bolja dostupnost svih poslova i protoka informacija građanima čime će se omogućiti bolja i efikasnija usluga istima.





Osim toga, infrastrukturnim spajanjem ostvarit će se značajne financijske uštede jer Zadarska županija i proračunski korisnici na godišnjoj razini plaćaju oko 200 tisuća eura zakupa/najma poslovnih prostora.


Objedinit će se na jednom mjestu uredi s čak 13 lokacija na području grada Zadra koji imaju sveukupno 350 zaposlenih djelatnika, a to su uredi koje koristi Zadarska županija i njeni proračunski i izvanproračunski korisnici Zadra Nova, AGRRA, Zavod za prostorno uređenje, Natura Jadera, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja Zadarske županije, Županijska uprava za ceste i Županijska lučka uprava.


Šalter sala


A kako bi građani znali kamo točno trebaju otići i kako bi lakše i brže ispunili određene zahtjeve, Županija je osmislila šalter-salu u kojoj će biti redomat na kojem će se birati tražena usluga, a zatim će ih djelatnici uputiti u daljnje korake.


– Dugo radimo na ovom projektu koji je osmišljen s ciljem da Županija bude još funkcionalnija, još bliža svakom našem građaninu. Želimo da se svaki građanin, kada dođe ovdje, osjeća ugodno i da sve svoje potrebe može riješiti na jednom mjestu.



Srce projekta je takozvana šalter sala, tu će raditi 12 djelatnika koji će automatski upućivati građanina na ono mjesto koje mu je potrebno, primjerice ako se radi o građevinskim dozvolama, pomorskom dobru i sl., uputit će ih ne samo pročelnicima, već će na jednom mjestu biti sve županijske ustanove, građani će na jednom mjestu brzo i jednostavno dobiti potpune informacije, govori župan Longin obilazeći prostor šalter sale čije je uređivanje već skoro završeno.


Važno je naglasiti da je osigurano dovoljno parkirnih mjesta, 50 za stranke i 250 mjesta na djelatnike, ali i ostale županijske službe, kao i garaža za službena vozila.


– Siguran sam da će sve biti dobro i funkcionalno, napominjem da nama dolaze ljudi iz cijele županije koji ni ne znaju gdje je što, teško se snalaziti u Zadru, a posebno je to otežano u ljetnim mjesecima kad se građani ne mogu parkirati niti blizu Poluotoku.


Jedina smo županija u Hrvatskoj koja na ovaj način olakšava rad, približavamo se građanima i dajemo dobru i kvalitetnu uslugu. Sve ovo radimo isključivo s ciljem da budemo što produktivniji, što kvalitetniji i da se naši građani osjećaju dobro kada dođu, ovo nije prostor nas koji radimo u Županiji, ovo je prostor naših građana, ističe župan.



Primjer dobre prakse


U jednoj će zgradi biti Ured župana i uredi dijela pročelnika, u drugoj će zgradi biti sve službe vezane za graditeljstvo, arhiva, šalter-sala, zatim Velika vijećnica, a Županija ima još velikih planova.


– Trebali bismo, prema sadašnjoj dinamici gradnje, useliti u veljači, prostor koji ćemo koristiti kao privremenu vijećnicu već je više-manje gotov, arhiva je također gotova, slažu se dokumenti. Državni arhiv došao je ovdje kako bi vidjeli našu arhivu, htjeli bi i oni napraviti nešto slično, mislim da nijedna županija nema ovako složenu arhivu, ponosan je župan.


Ima i na što biti, arhiva je zaista impresivna, organizirana s ogromnim policama do stropa koje su lako dostupne djelatnicima.


Već je gotova i u tijeku je slaganje; pretraživanje dokumenata postat će znatno lakše i jednostavnije.


– Intencija je, odkad sam postao župan, pojedine djelatnosti objediniti na jednom mjestu, napravili smo Polikliniku, radimo Medicinsku školu, sad ćemo raditi novi Dom zdravlja i zdravstvo će tu biti objedinjeno, napominje Longin i dodaje da u budućnosti planiraju i veliku multifunkcionalnu dvoranu koja će biti na korist svim građanima.



– Zašto ne bismo organizirali simpozije na koje sve struke jako čest odlaze u Zagreb ili druge dalmatinske gradove? Imamo dovoljno parkirnih mjesta, iako nemamo hotelskog smještaja, imamo dovoljno apartmana. Naravno, taj bi prostor mogao služiti i za predstave, koncerte, sve što građani žele i trebaju, najavljuje Longin.


Uređenje okoliša


Naravno, iako je zatečeni okoliš u obuhvatu prostora bivše vojarne bio u lošem stanju, usporedno s prilagodbom zgrada, radi se i na uređenju okoliša.


Zadarska županija izvodi radove na uređenju okoliša unutar kompleksa zgrada sukladno projektu hortikulturnog uređenja koji je izradio Arhitektonski studio Rene d.o.o. s ciljem da se na tom prostoru dobije uredna i reprezentativna zelena površina koja će oplemeniti i dati dodatan sadržaj tom dijelu grada.


Valja istaknuti da zelenilo unutar obuhvata uređenja okoliša kompleksa budućih zgrada Županije nije održavano više od 30 godina te je u tom razdoblju niklo mnogo samoniklog grmlja i ostalog zelenila, a dijelu visokog zelenila utvrđeno je loše zdravstveno stanje.



Zdravstveno stanje visokog zelenila utvrđeno je detaljnim stručnim pregledom prije početka izrade projekta hortikulturnog uređenja.  Uz uklanjanje dijela samoniklog zelenila koje smeta realizaciji predviđenih sadržaja i 11 stabala lošeg zdravstvenog stanja, važno je naglasiti da je projektom hortikulturnog uređenja predviđena sadnja novog sadnog materijala; 25 komada stabala čiji je opseg debla 12/14 centimetara, 160 komada grmova, 900 trajnica i travnjak površine 3.500 m2.


Zaključno, premještaj svih županijskih odjela i ustanova Zadarske županije u nove, uređene zgrade predstavlja velik korak prema efikasnijem pružanju usluga građanima. Logičan i funkcionalan raspored odjela te prostrane, uskoro moderno opremljene prostorije omogućit će bržu i jednostavniju komunikaciju između službi, ali i bolji pristup svim građanima što i jest glavni cilj ovog projekta.


Šalter sala s naprednim sustavom usmjeravanja korisnika dodatno će ubrzati postupke, dok dostatni broj parkirnih mjesta rješava problem pristupačnosti, osobito u ljetnim mjesecima.


Ovaj projekt unapređuje rad županijskih službi, značajno doprinosi kvaliteti života lokalne zajednice, a planira se i daljinji razvoj čime Zadarska županija postavlja nove standarde u urbanom razvoju i javnoj infrastrukturi.