Utorak, 17. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

bizarna situacija

Hrvatski apsurd. U galovačkoj školi radi troje članova iste obitelji, a sad pokušavaju ugurati i - četvrtog!

Autor: Doris Babić

14.09.2024. 07:30
Hrvatski apsurd. U galovačkoj školi radi troje članova iste obitelji, a sad pokušavaju ugurati i - četvrtog!

Foto: Luka Jeličić



Ogorčena učiteljica Božena Grubić upozorila je javnost na, kako kaže, mnoge nepravilnosti prožete nepotizmom u Osnovnoj školi Galovac s obzirom na to da prethodni apeli upućeni ravnatelju te škole, kao i nadležnima u Zadarskoj županiji i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, sada Ministarstva znanosti, obrazovanja i medija nisu urodili plodom.




Naime, započinje Grubić, na zapošljavanje učitelja razredne nastave u Osnovnoj školi Galovac umnogome je utjecala činjenica da u školi rade dva brata, Josip Ć. koji je nastavnik informatike i Lovre Ć., pedagog škole, dok je supruga trećeg brata Marina Ć. tajnica te škole.


Kućni savjet


– Ravnatelj OŠ Galovac, Josip Lučić je s članovima obitelji Ć. poduzimao različite aktivnosti da bi u školi na neodređeno vrijeme zaposlio Anu Ć., suprugu nastavnika Josipa Ć., ujedno i predsjednika Školskog odbora. Ravnatelj se oglušio na sva upozorenja da je riječ o nepotizmu i Anu Ć. zaposlio na slobodno radno mjesto učiteljice razredne nastave najprije na određeno vrijeme od 60 dana.


Sve primjedbe, razgovori i upozorenja nažalost nisu imale nikakvog učinka. Škola je 10. listopada 2023. prvi put raspisala natječaj za radno mjesto učitelja razredne nastave. Kandidati su pozvani na pismeni dio ispita koji se sastojao od zadataka u programu Excel (tablice, formule, graf…).




Vrlo neobičan sadržaj testa za učitelja razredne nastave! Dva člana Povjerenstva za procjenu i vrednovanje kandidata javno su izjavili da nisu znali o kakvim je zadacima riječ i da smatraju da su neprimjereni za to testiranje. Ispit je, navodno, sastavio ravnatelj škole, a u cijeloj situaciji nije slučajno da je suprug Ane Ć. nastavnik informatike u toj školi.


Nakon provedenih testiranja, Ana Ć. postigla je najveći broj bodova i na pismenom i na usmenom dijelu ispita te ju je ravnatelj škole kao prvorangiranu predložio Školskom odboru za zapošljavanje, priča Grubić.




Svi članovi Školskog odbora, nastavlja Grubić, morali su na početku sjednice potpisati izjavu o tajnosti svega izrečenog i odlučenog; bilo im je zabranjeno iznositi bilo kakve informacije.


– Epilog sjednice bio je takav da Školski odbor nije prihvatio prijedlog za zapošljavanje Ane Ć., a ravnatelj je odlučio ne predložiti niti jednog drugog kandidata, među kojima sam bila i ja koja sam u školi na određeno vrijeme, na zamjenama, uz prekide zbog porodiljnih dopusta radila 14 godina.


Na sjednici Školskog odbora bio je prisutan i Josip Ć., suprug Ane Ć. koji je vrijeđao ostale članove Školskog odbora koji su se izjasnili protiv izbora njegove supruge, a na sjednici je bila i tajnica škole Marina Ć., nevjesta Josipa Ć., supruga njegovoga najmlađeg brata.


Nakon završetka natječajnog postupka Ana Ć. je nastavila raditi u školi, a najavljeno je ponovno raspisivanje natječaja, govori Grubić i dodaje da je u petak 24. studenoga 2023. godine škola po drugi put raspisala natječaj.


Smjena zbog upozorenja?


Istoga dana u 18 sati organiziran je, kaže Grubić, jedan događaj koji je dodatno kontaminirao postupak zapošljavanja, odnosno pokazao neetičnost i nekulturu rada koji su neprimjereni za jednu odgojno-obrazovnu ustanovu.



– Naime, s obzirom na to da je predstavnica roditelja u Školskom odboru, na sjednici tog tijela na kojoj se odlučivalo o zapošljavanju učitelja razredne nastave negodovala oko prijedloga za zapošljavanje Ane Ć. i pitala zašto se nakon 14 godina rada u školi na određeno vrijeme, na različitim zamjenama, opet ne zapošljava Božena Grubić nego netko iz obitelji Ć. iz koje već nekoliko članova radi u školi, organizirana je akcija da je Vijeće roditelja smijeni kao njihovu predstavnicu u Školskom odboru.


Gospođa nije dobila poziv na sastanak Vijeća roditelja i o svojoj smjeni saznala je naknadno od ostalih roditelja. Na sastanku Vijeća roditelja teretilo je se da nije sudjelovala u nekakvoj peticiji, dok ona uopće nije znala o kakvoj peticiji je riječ. Do tada je redovito nazočila svakom sastanku Vijeća roditelja i svakoj sjednici Školskog odbora.


Sastanak Vijeća roditelja na kojem je predstavnica smijenjena administrirala je tajnica Škole Marina Ć., a jedan od prisutnih predstavnika roditelja bila je i Lidija Ć., supruga Lovre Ć., pedagoga Škole, kazuje Grubić i napominje da je u ponedjeljak 4. prosinca 2023. slučaj smjene predstavnika roditelja u Školskom odboru prijavljen Samostalnom sektoru prosvjetne inspekcije u Splitu.


Na ponovljenom natječaju prijavile su se samo dvije kandidatkinje, Ana Ć. i Božena Grubić, a u sklopu natječajne procedure provedeno je samo usmeno testiranje. Obje su, priča nam Grubić, dobile maksimalan broj bodova.


– Uz to, imala sam tri dodatna boda, u natječaju je navedeno da se dodatni bodovi dobivaju za sudjelovanja na edukacijama, konferencijama…, a Ana Ć. je dobila dodatnih pet bodova iako je samo mjesec dana ranije imala samo dva dodatna boda.


Za svaki dodatan bod potrebno je pet potvrda, što znači da ih je trebala priložiti još 15. Obrazloženje ravnatelja bilo je da »prošli put nije sve isprintala«. Ana Ć. je ponovno bila prvorangirana kandidatkinja!, ogorčena je Grubić.


Svoj svome


Na sjednici Školskog odbora održanoj 18. prosinca 2023. ravnatelj je predložio Anu Ć. koja je dobila tri glasa, a jedan od tih glasova, saznajemo od Grubić, bio je glas njezinog supruga.


– Kandidatkinja nije dobila potrebnu većinu glasova, a ravnatelj niti ovaj put nije predložio mene kao drugorangiranu kandidatkinju, već je najavio raspisivanje novog natječaja. Napomenula bih da imam već dosta dug staž na zamjenama te izvrsne povratne informacije učenika i roditelja.


U svakom slučaju, na stranicama OŠ Galovac pod rubrikom Natječaji naveden je ishod tog natječaja. Škola je objavila Odluku o neizboru radnika jer: »Ravnatelj škole nije dobio suglasnost Školskog odbora za predloženog kandidata te će se navedeni natječaj ponovo raspisati«, govori Grubić.


Nastavlja prepričavati kako je u četvrtak 21. prosinca 2023. OŠ Galovac ponovo raspisala natječaj koji tog dana nije objavljen na mrežnim stranicama škole, što je suprotno Pravilniku o zapošljavanju.


– Na mrežnim stranicama škole objavljen je više od dva tjedna nakon raspisivanja. Istog dana objavljen je i poziv na usmeno testiranje kandidata iako je ono bilo već obavljeno. Sve ovo smo u nevjerici promatrale ostale dvije prijavljene kandidatkinje, kolege iz OŠ Galovac i ja.


Jednoj od prijavljenih kandidatkinja pri predaji natječajne dokumentacije ravnatelj je uputio riječi: »Ne znam što to predaješ kad je sve dogovoreno«i o tome je gospođa spremna svjedočiti, naglašava ova učiteljica koja je cijeli slučaj prijavila Prosvjetnoj inspekciji i dobila odgovor kojim je – šokirana.


Naime, kako nam prenosi Grubić, viša prosvjetna inspektorica Neda Galešić u svom Izvješću piše da je nakon provedenog inspekcijskog nadzora nedvojbeno utvrđeno da su sva tri natječaja propisno objavljena.


Uputila je dopis i Ministarstvu znanosti i obrazovanja sa zamolbom da poduzmu sve aktivnosti kako bi se spriječilo grubo kršenje profesionalne etike i kako bi se osiguralo objektivno vrednovanje kompetencija kandidata na aktualnom natječaju za zapošljavanje učitelja razredne nastave u OŠ Galovac.



U toj zamolbi navela je da je to prilika da se pokaže da su kvaliteta rada i aktivnosti utemeljene na kompetencijama svih dionika, uvažavajući osnovne etičke standarde, ključna načela funkcioniranja odgojno-obrazovnog sustava u nadležnosti Zadarske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Zanimljiv epilog


– U međuvremenu, Školski odbor na prijedlog ravnatelja Josipa Lučića s četiri glasa, od kojih je jedan supruga Josipa Ć., izvršava svoj naum te zapošljava Anu Ć. na neodređeno. Tek krajem svibnja, nakon ponovne prijave Prosvjetnoj inspekciji i mojega dopisa Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Prosvjetna inspekcija je utvrdila nepravilnosti u radu Škole te izrekla zabranu rada Ani Ć. na temelju sklopljenog ugovora o radu.


Ravnatelj Josip Lučić raskinuo je protuzakonito sklopljen ugovor, ali je već sljedećeg dana ponovno zaposlio Anu Ć. na 15 dana, a potom uz suglasnost Školskog odbora i na 60 dana. Spomenuti ugovor na određeno vrijeme istekao je početkom kolovoza te od tada Ana Ć. više nije bila zaposlenica Škole.


Međutim, ovih dana došlo je do nevjerojatnoga epiloga! Početkom rujna Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije na slobodno radno mjesto u OŠ Galovac rasporedio je učiteljicu razredne nastave koja je postala tehnološki višak u jednoj drugoj školi.


Ravnatelj Josip Lučić odbio je zaposliti tu gospođu i na to radno mjesto je ponovo zaposlio Anu Ć. Ovo je očito slučaj bizarnoga i bahatoga ophođenja prema institucijama, ali i prema temeljnom načelu pravednosti, zaključuje Grubić i ističe da sve ovo iznosi u javnost s nadom da će konačno uslijediti primjerena reakcija institucija i javnosti prema odgovornim osobama i postupcima za koje je, kako ona kaže, teško pronaći prikladne izraze.


Druga strana


Međutim, ravnatelj OŠ Galovac, Josip Lučić naglašava da je riječ o neistinitim ili poluistinitim informacijama te da nema nikakvog nepotizma, već da su odabrali najbolju kandidatkinju sukladno važećim propisima.


– Kada se raspiše javni natječaj, mogu se javiti svi zainteresirani koji ispunjavaju uvjete, a, naravno, tijekom testiranja svi se tretiraju jednako. Sve se radi prema pravilniku, odredi se komisija koja propituje po pravilniku. U propisima stoji i da se može propitivati informatička pismenost koja je danas potrebna učiteljima u školi.


Odabrali smo najbolju kandidatkinju, koja je ostvarila najveći broj bodova na testiranju. Izabrana kandidatkinja radi više od deset godina na zamjenama u našoj školi. Riječ je o dobroj učiteljici na koju nikad nisam imao ni jedan prigovor niti roditelja niti učenika. Da, druga kandidatkinja isto je dugo radila, to je točno, ona je isto tako bila dobra učiteljica.


Međutim, dvoje je zainteresiranih, a jedno je radno mjesto. Ja sam na sjednici Školskog odbora i rekao da bi za školu bilo najbolje da zaposlimo obje, no to nije moguće, nisu otvorena dva radna mjesta nego jedno. Presudili su dakle dodatni bodovi koji su propisani pravilnikom, ističe ravnatelj.


Također, napominje da je zakonski određeno da su sjednice Školskog odbora tajne i da je sve to prema propisima, kao i da nije bilo nikakvog upozoravanja na nepravilnosti i smjena zbog toga.


– Nije bilo ni dodavanja bodova, mi smo imali Prosvjetnu inspekciju koja je cijelu ovu priču dobro provjerila, bodovanje i sve to. Inspekcija bi sigurno uočila bilo kakve nepravilnosti da ih je bilo. Neistina je i da sam rekao da je sve dogovoreno i da ne treba ni predavati dokumentaciju za natječaj.


Javni natječaj je otvoren za sve osobe koje udovoljavaju uvjetima raspisanim u natječaju. Dobili ste informacije koje su ili neistine ili poluistine iz kojih se vidi elementarno nepoznavanje propisa i rada škole, govori Lučić koji je obrazložio i raskidanje ugovora s primljenom kandidatkinjom te nezapošljavanje tehnološkog viška.


– Prema nalogu Prosvjetne inspekcije raskinuli smo sklopljeni ugovor. Stvar je bila u tome da je natječaj na mrežnoj stranici Škole bio objavljen dan kasnije nego na stranici Zavoda. Primljena kandidatkinja žalila se na raskid ugovora i zbog toga smo morali odbiti osobu koja nam je poslana kao tehnološki višak, kaže ravnatelj.


Na koncu, napominje i da su roditelji učenika izabrane učiteljice, kada su čuli za natječaj i mogućnost da dođe neka druga učiteljica, napisali peticiju kako ne žele da se njihova učiteljica promijeni jer su djeca vezana za nju te su svi bili prezadovoljni njezinim radom i pristupom djeci.


Pročelnik bez odgovora


Upit o ovom slučaju postavili smo i pročelniku za školstvo Zadarske županije Ivanu Šimuniću. On do zaključenja broja nije odgovorio, a ako odgovori, isti ćemo objaviti.