Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadar 2013

Trener mladih seniora najavio povijesnu utakmicu: "Pune Mocire bit će pritisak, a pod njim se rade dijamanti"

Autor: Alen Plahinek

13.09.2024. 10:26
Trener mladih seniora najavio povijesnu utakmicu:

Foto: RK Zadar 2013



Prošlo je 11 godina otkako je u rukometu u Zadru dobio veliko proširenje, odnosno otkako je rukometni stručnjak i još veći entuzijast Frane Kardum osnovao klub koji će se temeljiti na radu s djecom. Zadar 2013 je postao, prije svega, zdrava konkurencija Zadru 1954 u mlađim uzrastima, ali i vrlo ozbiljna konkurencija najboljim klubovima u Hrvatskoj. Kao kruna rada 11 godina »krvi, znoja i suza« Zadar 2013 osnovao je seniorsku momčad.


Nebrušeni dijamanti


Ostalo je još nekih 24 sata da mladi Zadrani izađu na parket Mocira protiv Solina u prvom kolu 2. HRL-Jug sutra u 20. sati. Čast da ih izvede pripala je još jednom znalcu i entuzijastu Matiji Merharu.


– Lijepo je čuti da počinje sezona, s obzirom na pripreme koje smo odradili. Igrači jedva čekaju. Najgori dio svakog sportaša je trenirati »na suhom«, međutim krenuli su treninzi u dvorani, radi se punom parom i radujemo se, kako mi treneri tako i dečki – započeo je Merhar koji je prošle godine okosnicu današnje seniorske momčadi bacio »u vatru«,u kategoriju U-17, iako su bili mlađi. Sada su ponovno »u vatri«, ali među seniorima.




– Pod pritiskom se rade dijamanti. Vrijeme je za mali iskorak u ligi. Generacijski gledano igrači su fizički dominantni nad svojim vršnjacima i onda utakmice rješavamo fizikom, što nije dobro. Tu ciljam na Dalmatinsku ligu. Kasnije to postaje problem kada druge momčad imaju odgovor na našu fiziku. Trudim se što više ih stavljati izvan komfor zone tako da se adaptiraju i počnu razvijati, ali i da nemamo samo dvije-tri jake, teške utakmice kroz sezonu. Ovako smo u seniorskoj ligi, a moji igrači imaju 16-17 godina, što su dobre godine za drugoligaški rukomet. Zadovoljan sam kako to za sada ide, odigrali smo s Biogradom, koji je u našoj ligi, prijateljsku utakmicu, pobijedili smo. Sve je ovo dobro, ali ne treba se zavaravati. Riječ je o mladim dečkima, bit je da se razviju, napreduju i ostanu zdravi. Nemamo drugih imperativa – objašnjava stručnjak na klupi Zadrana, dodajući kako je ugodno raditi u atmosferi gdje je svatko željan igranja i dokazivanja.


– Koliku želju imaju vidi se po radnim navikama. Imamo trening primjerice u šest ujutro, njih dođe 25 na trening. Bore za mjesto u sastavu, konkurencija je dobra i jaka i to je najbolje što im se moglo dogoditi. Emocije imaju, radimo na njima. Nekad to ode na jednu, nekad na drugu stranu, ovisno o rezultatu i nekim drugim čimbenicima, ali dobri su, stabilni, znaju što žele. Plan i program smo prošli u svlačionici, imamo svoje ciljeve. Ozbiljno smo krenuli u ovu priču i nadam se da ćemo u prvom kolu biti što konkurentniji Solinu, ići ćemo na pobjedu što je normalno i sportski.



Seniorska utakmica nije jedino rukometno vikend uzbuđenje…


– Prvi puta smo organizirali veliki turnir za djecu. Cijela subota i nedjelja u dvorani OŠ Zadarski otoci i u Mocirama. Bit će tri kategorije (U-11, U-13 i U-15), ukupno 18 do 20 momčadi. Nadam se da ćemo nastaviti, okupljati bolje momčadi i razviti to na višu razinu. A onda u subotu kulminacija svega je seniorska utakmica.


Mladost prednost


Seniorsku momčad čine vrlo mladi momci, kao pomoć odlučio je uskočiti njihov trener…


– A »skinuo« sam se nakon nekoliko sezona. Došla je sila prilika, ne mogu te mladiće pustiti same-same. Moj brat Tonči i ja smo odlučili im pripomoći u njihovom razvoju, omogućiti rotaciju. Dečki ligaške utakmice igraju kraće nego seniorske, ali s obzirom na to da imamo široki kadar, bit će sve u redu. Nas dvojica smo stariji, ima tu mladića koji su 2006. i 2007. godište i koji aktivno sudjeluju i u klubu su od početka, ali okosnica je 2008. godište. To smo čekali, oni su prva generacija koja se pokazala kompletna i ozbiljna – kaže trener novih zadarskih seniora.


Iako se radi o mladim dečkima koji su manje-više ulazno godište u juniorsku ligu (U-17), Merhar tvrdi kako su fizički na razini starijih igrača koji igraju u 2. HRL-Jug, ali imaju jedno prednost – mladost.


– Naš forte ove godine je trka. Brzina, tranzicija, znanje, timska igra. Ne želim da individualno dominiramo i nadam se da će to funkcionirati. Isto tako, Druga liga je amaterska, ljudi rade svoje poslove, koliko su oni priprema prošli, ne znam… Prva utakmica, vjerujem u punim Mocire, bit će malo presing, ali to sam i želio. Da igrači osjete kada Tornado dođe primjerice, to su lijepi trenuci, kad je puna dvorana. Tornado uvijek dolazi podržati kad vidi da se igrači trude i hvala im na tome. Nadam se da će to biti i dalje, volio bih da Zadar ide u tom mjeru, navijanja, punih dvorana i da će biti razloga da bude tako. Jednog dana da bude i premijerligaš, koji je potreban našem gradu – zaključio je Merhar te pozvao još jednom sve sutra u Mocire kako bi podržali mlade rukometaše u njihovoj prvoj seniorskoj utakmici u karijeri.


 


Kardum: Novac iz proračuna je sramota, treba doći do promjena


Prošlog tjedna Zadar je konačno dobio proračun za 2024. godinu. Među ostalima u njemu su se krili novci i za sportske klubove u gradu, pa je tako za rukometne klubove izdvojeno gotovo 80 tisuća eura, a Zadru 2013 su pripale tri tisuće. Te podatke objavili su iz Kluba revoltirani raspodjelom novaca. Predsjednik Frane Kardum ističe da je vrijeme da se uvedu neke promjene glede toga.


– Vidjeli ste i sami, svaki komentar je suvišan jer je ovo sramotno. Živimo od entuzijazma, svaku subotu skupljamo novce. Imamo četiri mlađe kategorije, sad i seniore, a sve to financiramo ja i još nekoliko roditelja. Bili smo strpljivi, sada smo napravili iskorak i vrijeme je da nas se počne tretirati barem kao i ostale. Već smo devetu godinu korisnici gradskog proračuna, sada imamo i dva stalno zaposlena trenera, imamo seniorsku momčad i najiskrenije mislim da je krajnje vrijeme da nas Grad Zadar prepozna i počne više podržavati jer na kraju dana imamo i jako dobre rezultate. Ne radimo uzalud – ističe Kardum i objašnjava što se može s navedenim iznosom.


– Nas jedno gostovanje na primjerice Korčuli košta tisuću eura i to bez hrane, a imamo više kategorija tako da samo na Korčulu moramo više puta ići. Gostovanje u Split je 500 eura, a isto tako moramo više puta ići. Da ne govorimo o Završnicama prvenstva Hrvatske u Poreču, pa vi računajte…