Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VRIJEME

Hrvatska na udaru ciklona Boris! Temperature rekordno niske...

Autor: P. N.

13.09.2024. 08:35
Hrvatska na udaru ciklona Boris! Temperature rekordno niske...

Foto: ARIF SITNICA



Ciklona nazvana Boris koja je diljem zemlje donijela oštar pad temperatura i obilne oborine i danas će se premještati preko naših krajeva. Cijela zemlja je pod upozorenjem meteoalarma – obalni dio zbog olujne bure i kiše, kontinentalni zbog jakih oborina.




Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak navodi kako će danas biti još hladnije nego jučer, te razmjerno vjetrovito i kišovito, ponegdje uz grmljavinu pa i olujno nevrijeme, pijavice, na moru lokalno olujnu buru i tramontanu. U najvišem gorju moguć je i snijeg.


I za vikend i veći dio sljedećeg tjedna bit će razmjerno hladno za sredinu rujna. Štoviše, najviša dnevna temperatura zraka u većini Hrvatske bit će među najnižima do sada zabilježenima u ovom dijelu godine, gdjekad vjerojatno i rekordna. Pritom u kopnenom području pretežno oblačno, uz povremene oborine. Na Jadranu sunčanije, uz često umjerenu buru i tramontanu, lokalno i jake, pa i s olujnim udarima, osobito u subotu, kad je i mjestimična kiša najvjerojatnija, piše HRT.


Jako hladno


“U petak na istoku Hrvatske oblačno i kišovito, uz mjestimice obilniju oborinu, osobito u prvom dijelu dana. Uz umjeren do jak sjeverozapadnjak bit će razmjerno hladno, uz temperaturu uglavnom između 10 i 15 °C.




Još hladnije, uz temperaturu između 8 i 13 °C, bit će u središnjoj Hrvatskoj. Pritom će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar pojačavati osjet hladnoće uz oblačno i kišovito vrijeme.


Obilne oborine još i u petak može biti u Gorskoj Hrvatskoj, osobito u noći i ujutro. Danju oblačno uz povremenu kišu i hladno za doba godine. Na sjevernom Jadranu puhat će jaka, na udare olujna bura te će prevladavati oblačno, povremeno s kišom. Najviša temperatura zraka između 15 i 18 °C.




I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, mjestimice obilnijom, uz moguće izraženije pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjerena do jaka bura, prema jugu jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 °C, na obali i otocima od 18 do 23 °C.


Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno te kišovito, uz mjestimice obilnu oborinu te izraženije pljuskove i grmljavinu. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a prema noći će zapuhati bura uz umjereno valovito i valovito more. I tu će osvježiti uz najvišu temperaturu zraka između 20 i 23 °C.”


Bit će i sunca


“Sljedećih dana na kopnu pretežno oblačno, povremeno s kišom te umjerenim sjeverozapadnim vjetrom. Sunčanih razdoblja bit će u unutrašnjosti Dalmacije, a početkom sljedećeg tjedna vjerojatno i drugdje, uz lagani porast temperature zraka.


Na Jadranu sunčanije, ali uz promjenljivu naoblaku te uglavnom u subotu još mjestimice moguću kišu. Umjeren do jak sjeverni vjetar i bura u nedjelju će malo oslabjeti.”, prognozirala je zaHRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Bit će i babljeg ljeta


Iskusni zadarski meteorolog Duško Kraljev mišljenja je kako neobični prodor hladnog vremena ipak neće do kraja staviti točku na ljeto.


“Bit će opet malo više sunca, bit će i oblaka, ali neće biti kiše, neće biti nekih jakih vjetrova. Je ovo kraj onih visokih temperatura iznad 35 stupnjeva, vrućina i vrućih noći, ali ipak nije kraj dolaska našeg babljeg ljeta, a bit će toga i u listopadu”, poručuje Kraljev za Net.hr i dodaje kako sve ide kako su njegovi brojni kolege i prognozirali.