Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Polaris Dawn

Posada misije SpaceX izvela prvu komercijalnu šetnju u svemiru

Autor: Hina

12.09.2024. 15:59
Posada misije SpaceX izvela prvu komercijalnu šetnju u svemiru

Foto: Reuters



Posada SpaceX-ove privatne misije Polaris Dawn je u četvrtak izvela prvu komercijalnu svemirsku šetnju u ljudskoj povijesti, piše njemačka agencija dpa. Na snimkama uživo moglo se vidjeti tehnološkog milijardera Jareda Isaacmana i inženjerku SpaceX-a Sarah Gillis kako izlaze iz kapsule Crew Dragon u svemirskim odijelima na visini od 740-ak kilometara iznad Zemlje.


Do svemirske šetnje je došlo dva dana nakon što su Isaacman, Gillis i drugo dvoje članova posade poletjeli iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na zapadnoj obali američke savezne države Floride.


Astronauti su isprobali novo svemirsko odijelo dizajnirano za potencijalne misije na Mjesec i na Mars. Isaacman i Gillis su cijelo vrijeme bili pričvršćeni za svemirsku letjelicu, a kisik su dobivali preko crijeva.




Svemirske šetnje su izvedene nakon odgode za koju SpaceX dosad nije objavio razloge.


Bivši njemački astronaut Ulrich Walter je kazao da je šetnja u svemiru potencijalno opasan manevar te da astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u pravilu imaju nekoliko tjedana prilagodbe prije izlaska u svemir.


Međutim, Walter je dodao da činjenica da nitko od četvero članova posade nije konvencionalno obučen astronaut predstavlja “znak napretka za putovanja kroz svemir”.


Misija Polaris Dawn za Waltera ne predstavlja toliko znanstveno postignuće koliko demonstraciju mogućnosti svemirskog turizma.


“Radi se o tome da se ljudima pokaže da čak i osobe koje nisu iskusni astronauti mogu sasvim dobro letjeti”, rekao je Walter.