Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

savjeti

Riješite se neugodnih mirisa iz vašeg doma

Autor: Mija Dropuljić

12.09.2024. 15:32
Riješite se neugodnih mirisa iz vašeg doma

Foto: iStock



Koliko god se trudili da svoj dom održite čistim, uvijek postoji mogućnost da se ne možete riješiti neugodnih mirisa. Bilo da se radi o neobičnom mirisu koji dolazi iz hladnjaka ili o ustajalom, pljesnivom mirisu iz nepoznatog izvora, ti nas mirisi mogu spriječiti da se potpuno opustimo kod kuće.


Evo nekoliko jednostavnih trikova kako se riješiti neugodnih mirisa i učiniti da vaš dom miriše svježe i primamljivo.


Koristite talog od kave za dezodoriranje hladnjaka


Ako ste imalo slični svojim roditeljima (ili bakama i djedovima, ili prabakama i djedovima), vjerojatno imate kutiju sode bikarbone u svom hladnjaku koja upija čudne mirise. Imamo još jednu ideju: zamijenite tu kutiju sa zdjelicom iskorištenog, osušenog taloga kave.




Ona djeluje kao prirodni osvježivač zraka zahvaljujući dušiku koji uklanja neugodne mirise. A ionako biste bacili tu kavu, zar ne?


Koristite eukaliptus za miris tuša


Pretvorite svoje tuširanje u uživanje, iskustvo poput pravog spa tretmana. Kako?


Uzmite malo svježeg eukaliptusa iz vaše lokalne cvjećarnice, pričvrstite stabljike gumenom trakom i upotrijebite špagu da objesite svežanj na glavu tuša.


Kada se tuširate vrućom vodom, para će nositi umirujući miris biljke. Stabljike bi trebale stajati dva do tri tjedna, ali ako želite jači miris i ne mislite da eukaliptus zamijenite ranije, zgnječite listove kako biste oslobodili više mirisnog ulja.


Upotrijebite eterična ulja za uklanjanje mirisa iz smeća


Borite se protiv ovog neugodnog mirisa dodavanjem nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja na vatu i bacite je u kantu prije vreće za smeće.


To će vam pomoći prikriti neugodne mirise i zamijeniti ih ugodnima.


Kao bonus, neka eterična ulja mogu pomoći kod drugih problema povezanih s otpadom: ulja čajevca i citrusa imaju antibakterijska svojstva, ulja metvice mogu pomoći u odvraćanju glodavaca, a ulje lavande može otjerati kukce.


Koristite ekstrakt vanilije da obogatite cijeli dom


Dok se čarolija ovog trika događa u kuhinji, učinit će i da okolne sobe nevjerojatno dobro mirišu.


Zagrijte pećnicu na 150 °C. Zatim zgrabite ekstrakt vanilije iz svoje smočnice i ulijte nekoliko žlica u posudu pogodnu za pećnicu.


Kada je pećnica spremna, stavite posudu unutra. Samo 20 minuta kasnije počet ćete se osjećati kao da živite u pekari.