Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

zadar organ festival

U nedjelju u crkvi sv. Nikole održat će se sljedeći koncert 6. izdanja Zadar Organ Festivala

Autor: Portal ZL

12.09.2024. 13:30
U nedjelju u crkvi sv. Nikole održat će se sljedeći koncert 6. izdanja Zadar Organ Festivala


U nedjelju, 15. rujna u 19 h, u crkvi sv. Nikole, održat će se sljedeći koncert 6. izdanja Zadar Organ Festivala. Na koncertu će nastupiti zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci, redoviti gosti koji iznova oduševljavaju zadarsku publiku svojim maštovitim nastupima. Ove godine nastupit će uz vrsnog ruskog orguljaša Alekseja Vilegžanina koji već dugi niz godina živi i djeluje u Austriji. Poput zbora, i njega je publika Zadar Organ Festivala slušala na nekoliko festivalskih koncerata i u posve različitim konceptima pokazao je svoje nevjerojatne izvođačke sposobnosti i talente. Izvedbom će ravnati dirigent Jurica Petar Petrač, voditelj brojnih ansambala, među ostalim i glazbeni voditelj-dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Kao solisti pjevači nastupit će mlade hrvatske snage koje ostvaruju uspjehe na svjetskim pozornicama – mezzo-sopranistica Silvija Pleše i bariton Marin Čargo.


Cijela večer posvećena je francuskom skladatelju Mauriceu Durufléu, jednom od najistaknutijih predstavnika francuske orguljaške škole 20. stoljeća. Ostavio je neizbrisiv trag ne samo kao skladatelj, već i kao vrhunski interpret. Njegov opus, iako relativno skroman po broju djela, odlikuje se iznimnom tehničkom zahtjevnošću, rafiniranošću i skladateljskom ekonomičnošću, što svaku njegovu skladbu čini suštinskim doprinosom repertoaru za orgulje i vokalnu glazbu. Njegova vještina u preplitanju gregorijanskih tema s modernim harmonijskim idiomom stavlja ga u red najvažnijih skladatelja sakralne glazbe svog doba.


U središtu ove koncertne večeri nalazi se „Requiem“, op. 9, jedno od najznačajnijih djela francuskog liturgijskog repertoara, pisano za mješoviti zbor, orgulje i soliste. Skladano 1947. godine, prožeto je gregorijanskim melodijama koje Duruflé koristi kao osnovu za svoje bogato harmonijsko tkanje, stvarajući djelo iznimne elegancije. Durufléova duboka povezanost s orguljama dodatno doprinosi monumentalnosti ove skladbe, čineći ju nezaobilaznim djelom za poznavatelje i ljubitelje sakralne glazbe. Koncert je organiziran u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru te Sveučilištem u Zadru. Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost donacije kojom se podržava rad Umjetničke organizacije „Zara“.