Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOVO GROBLJE

Pokrenuta nabava za izgradnju 412 grobnica na Novom Gradskom Groblju u Zadru

Autor: Portal ZL

12.09.2024. 12:54
Pokrenuta nabava za izgradnju 412 grobnica na Novom Gradskom Groblju u Zadru

Foto: ARHIVA ZL

Danas je pokrenut postupak javne nabave za izgradnju prvih 412 grobnica s 1821 ukopnim mjestom na Novom gradskom groblju grada Zadra. Nabava se odnosi na prvu fazu izgradnje u dijelu grobne cjeline G1, za grobna polja 5., 6., i 8., koja je ukupnim kapacitetom od 4 379 ukopnih mjesta usporediva s veličinom groblja na Belafuži, priopćili su iz Grada.


Riječ je o ponovljenom postupku koji je proveden prošle godine, ali zbog nedonošenja proračuna za ovu godinu i nemogućnosti ugovaranja izvođenja radova morao je biti obustavljen. Tada su bile pristigle dvije ponude. Rok za dostavu ponuda u novom predmetu nabave je 7. listopada ove godine. Procijenjena vrijednost te nabave je 2,7 milijuna eura bez PDV-a, a rok za završetak radova je 12 mjeseci po uvođenju izvođača u posao.


Tijekom 2020. godine započela je izgradnja nove četverotračne prometnice od magistrale D 8 prema gospodarskoj zoni Crno s koje je izgrađena pristupna cesta za buduće groblje, a u nastavku projekta i sva ostala potrebna komunalna infrastruktura. Konkretno, do sada je za izgradnju parkirališta, vodoopskrbe, odvodnje, lagune za oborinske vode, obodnih cesta, javne rasvjete, središnje aleje, ispraćajnice i zida s ukopnim nišama Grad Zadar osigurao više od 3 milijuna eura. Inače, Novo gradsko groblje Zadar prostire se na površini od ukupno 33 hektara s ukupno osam grobnih cjelina te površina za centralne funkcije. Ukupni kapacitet je 7 513 grobnica s ukupno 30 198 grobnih mjesta. Svaku grobnu cjelinu okružuju zidovi s nišama, a sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uredit će se i aleja s ukopnim mjestima za branitelje.


Gradnja groblja predviđena je u sedam etapa, u skladu s realnim potrebama, što osigurava dugoročne potrebe Zadra. Na postojećem Gradskom groblju Zadar više nema površina za širenje i izgradnju dodatnih ukopnih mjesta, a do danas je u komunalnu tvrtku Nasadi pristiglo više od tisuću zahtjeva za kupnjom grobnica na novom groblju.