Petak, 13. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

obnova flote

Dva nova katamarana bit će isporučena Jadroliniji, nosit će imena slavne umjetnice i trudnice ubijene na Ovčari

Autor: Marinko Glavan

12.09.2024. 08:42
Dva nova katamarana bit će isporučena Jadroliniji, nosit će imena slavne umjetnice i trudnice ubijene na Ovčari

Foto: Zvonko KUCELIN



Dva nova katamarana, ukupne vrijednosti 12,6 milijuna američkih dolara bit će isporučena Jadroliniji u studenom ove godine, potvrđeno je, na naš upit, iz nacionalne putničke brodarske kompanije.




Za još jedan katamaran završen je postupak javne nabave, a u tijeku je potpisivanje ugovora u kupoprodaji novogradnje vrijedne šest milijuna dolara, dok je za nabavu još dva katamarana, također novogradnje, završen proces prethodnog savjetovanja te su u tijeku pripreme za raspisivanje postupka javne nabave.


»Cvijeta« i »Ružica«


Dva novonabavljena katamarana izgrađena su 2023. godine, u brodogradilištu Cahaya Samudra Shipyard, u Indoneziji. Riječ je o katamaranima dugačkim 38 metara, širokim deset metara, s kapacitetom prijevoza 312 putnika te snagom pogonskih strojeva od 2.880 kilovata. Brodovi su, prema odgovoru iz Jadrolinije, vrlo slični katamaranima »Kata« i »Danica« što ih je lani Jadrolinija kupila od Tankerske plovidbe, a koji su izgrađeni u istom indonezijskom brodogradilištu.


Pri imenovanju dvaju novih katamarana Jadrolinija je, ističu iz kompanije, nastavila tradiciju odabira ženskih imena pa će katamarani nositi imena »Cvijeta«, prema Cvijeti Zuzorić, najpoznatijoj dubrovačkoj pjesnikinji i umjetnici uopće te »Ružica«, prema Ružici Markobašić, trudnici ubijenoj 1991. na Ovčari, a kojoj je na spomen podignuta skulptura ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.




Tri nova katamarana, koja će Jadrolinija nabaviti krajem ove i početkom iduće godine, bit će također kapaciteta prijevoza od minimalno 300 putnika, a dva već nabavljena uskoro će biti ukrcana na brod za prijevoz teških tereta kojima će iz Indonezije biti dopremljeni na Jadran.


Ekonomičniji i pouzdaniji


– Realizacijom investicija u ukupno pet novih brzih brodova potpuno će se obnoviti brzobrodska flota Jadrolinije, što ukupno čini 16 investicija u mandatu ove Uprave. Iznimno smo ponosni na dva katamarana »Cvijetu« i »Ružicu« koje s nestrpljenjem očekujemo u Hrvatskoj. Obnova flote omogućuje nam konkurentnost na natječajima za linije na Jadranu koji nam predstoje i na kojima branimo titulu lidera na Jadranu, rekao je David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije.




Dva novonabavljena katamarana, prema informacijama iz Jadrolinije, bit će angažirana na brzobrodskim linijama na riječkom plovidbenom području, odnosno na brzobrodskim linijama Novalja – Rab – Rijeka i Mali Lošinj – Ilovik – Susak – Unije – Martinšćica – Cres – Rijeka.


Njihovim priključivanjem floti Jadrolinije stvorit će se uvjeti za rashod nekih od katamarana starijih godišta, poput »Dubravke«.


Novi su katamarani, prema Jadroliniji, ekonomičniji i pouzdaniji, a prema iskustvima s »Kate« i »Danice« i s boljim maritimnim i manevarskim karakteristikama te suvremenijom opremom.