Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Mladen Dražić

Predsjednik ŽKK Zadar Plus o problemima pred sezonu:’Ova ekipa može u borbu za trofeje, a žele nas ugasiti!’

Autor: Šime Ćurko

11.09.2024. 11:42
Predsjednik ŽKK Zadar Plus o problemima pred sezonu:’Ova ekipa može u borbu za trofeje, a žele nas ugasiti!’

Foto: ŽKK Zadar Plus



Imamo ekipu koja može ravnopravno u borbu za osvojiti hrvatsko prvenstvo, Kup i WABA ligu, a nemamo gdje trenirati – rezimirao je Mladen Dražić, predsjednik ŽKK-a Zadar Plus, trenutačno stanje u klubu koji je osnovan 2021. godine i već je lani zaigrao u Premijer ženskoj ligi. Problemi s nedostatkom dvorane, kako za treninge tako i za utakmice, nisu od jučer. U početku je klub igrao domaće utakmice u Sukošanu, potom u dvorani 3 ŠC Višnjik, te u Jazinama.




– Kada smo tražili Jazine, uputili su nas na KK Zadar, pa smo u svibnju razgovarali s Denisom Pleslićem, sportskim direktorom. Dogovorili smo da ćemo preko ljeta ući u Jazine s našom Školom košarke. Tako je bilo, mlade igračice su počele tamo trenirati i sve je išlo kako treba. Onda smo dobili informaciju da ćemo od rujna imati termin u Jazinama od 16 do 18 sati. Rekli smo, odlično. Ali prije nego što smo odradili ijedan trening u tom terminu, dobio ga je drugi klub, i mi smo opet na ulici. Kad kažem da smo dobili termin, naglašavam da svaki sat u Jazinama plaćamo. Dakle, ništa nam nitko nije darovao. I nakon svega imamo to da klub u najjačoj domaćoj ligi, koji se financira isključivo privatnim novcem, nema gdje trenirati.


Nula eura


Dražić je potom otišao korak dalje.


– Sve ovo što se događa upućuje na to da nas žele ugasiti. Ne znam što drugo zaključiti. Razmišljali smo o dvoranama u Zemuniku i Sv. Filipu i Jakovu, ali to su veliki troškovi. Treba igračicama organizirati prijevoz na trening i natrag i, naravno, platiti dvoranu. Nije to problem samo za prvu ekipu, nego i za Školu košarke čije polaznice također nemaju gdje kvalitetno trenirati.




Kao i prošle sezone rješenje je pronađeno u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici.


– Tamo smo dogovorili večernji termin, koji smo i počeli koristiti, nakon što smo uvodni dio priprema odradili na otvorenim terenima ŠC-a Višnjik. Do kada ćemo biti u Ekonomskoj školi, ne znam, ali kako je krenulo ništa me ne bi iznenadilo.




Pozitivno u svemu tome je dogovor oko dvorane za domaće utakmice.


– Igrat ćemo u Jazinama, kao i drugi dio prošle sezone. Ali tamo ne možemo trenirati. Tako nam se događa da smo u svom gradu gosti.


 


Zadar Plus je i dalje bez ikakve financijske pomoći lokalne zajednice. Razlog je birokratske naravi i s time su se u ZP-u već pomirili.



– Rekli su nam da na novac od Grada možemo računati tek 2028./29. Kako su do te godine došli, ne znam. Ali mi se ne damo i krećemo u borbu za trofeje. Sami sve plaćamo i imamo odličnu ekipu. Nadam se da će nas se netko sjetiti kad osvojimo trofej i da će shvatiti kako ovakav sustav financiranja sporta nema smisla. U tri godine smo nositelji kvalitete seniorske ženske košarke u Zadru i za to smo dobili – nula eura!


Nove igračice, za sada, su: Sara Herceg, Katarina Trehub, Tavy Diggs, Ashley Austin, Katarina Plazibat. Dražić je najavio da će ionako kvalitetan sastav u sezonu ući još jači.


– Dolazi još jedna Amerikanka koja će biti veliko pojačanje. Ovih dana očekujemo završni dogovor. Bit će tu godinu dana kako bi nam pomogla osvojiti prvenstvo. Kako ćemo je platiti? Snaći ćemo se, klub ima puno prijatelja i sponzora, koji su prepoznali ono što radimo i koji nas podržavaju – podvukao je Dražić.


Kraljević zadovoljan


Šime Kraljević trener je prve ekipe četvrtu sezonu zaredom. Dražić ga je pozvao čim je osnovao klub i suradnja ide dalje.


– Za razliku od prošle sezone situacija na pripremama je puno bolja. Imamo na okupu svih deset seniorki, uz još pet naših mladih igračica. Uvjeti u Ekonomskoj školi nisu idealni, parket je klizav i dvorana je spremna za obnovu. Osim toga, teren je kraći i uži, ali tko radi, ne boji se gladi. Tako i mi. Uostalom, Puntamika je zlatne godine prije dva desetljeća ispisivala upravo dok je tamo trenirala.



I dok Dražić najavljuje mogućnost borbe za trofej(e), Kraljević je oprezniji.


– Činjenica je da smo ekipu složili na vrijeme, da su sve igračice od početka priprema s nama, i da ćemo u sezonu ući sa šest kvalitetnih trening utakmica. Ovaj vikend idemo na turnir u Bugojno, a potom ćemo igrati i u Požegi, s našim najboljim ekipama. Ako se sjetimo kako je bilo lani, kako smo imali samo jednu prijateljsku utakmicu, ovo što sada imamo je daleko bolje. Jasno je da zbog toga očekujemo puno bolji rezultat i od prvog dana radimo u tom smjeru.


Za ekipu Kraljević kaže da je znatno »kompaktnija od lanjske«.


– Tek smo na početku, i ima još puno nepoznanica. U ekipi su igračice iz različitih školi košarke i polako se uigravamo. Međutim, sve što smo do sada mogli napravili smo kako bismo imali kvalitetu za prave stvari. Ostaje problem s dvoranom, koji nas opterećuje, ali nadamo se da će se i to brzo riješiti.


I Kraljević je čuo kako »dolazi nova igračica«.


– Predsjednik me obavijestio o tome. Mogu reći samo da jedva čekamo novu igračicu…


Sezona će početi zadnji vikend u rujnu, u kojem će Plusice biti gošće Medveščaka, a u 2. kolu u Zadar stiže riječki FSV.


 


Prvi put u WABA ligi


Dražić je potvrdio nastup Zadranki u WABA ligi od koje je, kako kaže, odustala Ragusa. Uz Plusice trebali bi nastupiti Zagreb, Trešnjevka, Orlovi, Celje, Partizan, Montana, Beroe, Budućnost.


– To je vrlo kvalitetna regionalna liga i kako se otvorilo mjesto dobili smo pozivnicu. Prihvatili smo je i s puno ambicija dočekat ćemo i ovo natjecanje – ističe Dražić.