Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

EUROPSKA KRUNA

Viranka Saša Ruško zlatna mažoretkinja: Uspjeh na natjecanju u Beogradu kao rezultat rada i ljubavi

Autor: Antonia Vodan

11.09.2024. 09:09
Viranka Saša Ruško zlatna mažoretkinja: Uspjeh na natjecanju u Beogradu kao rezultat rada i ljubavi

Foto: MISLAV KLANAC



Svoj grad i svoju županiju zadarske su mažoretkinje nedavno predstavile u najboljem svjetlu. Na Europskom prvenstvu u mažoret plesu, održanom u Beogradu krajem kolovoza, zadarske su djevojke ostvarile zavidan uspjeh. Skupina juniorki u sastavu formacije osvojila je visoko četvrto mjesto među zahtjevnom europskom konkurencijom, a poseban je rezultat ostvarila mlada Viranka Saša Ruško koja se istaknula u kategoriji neformacija solo, osvojivši zlato.


Premda njihovi uigrani nastupi djeluju besprijekorno, njihova trenerica i predsjednica udruge Zadarskih mažoretkinja Željka Vitlov, otkriva kako su iza uspješnih juniorki mjeseci truda i predanog rada.


Pozitivno iskustvo


– Mi vježbamo cijelu godinu. Početkom školske godine počeli smo s tim koreografijama. Imali smo državno prvenstvo u svibnju, koje je održano u Varaždinu. Na tom smo natjecanju ostvarili odličan uspjeh i plasman na europsko prvenstvo koje je održano u Beogradu. Tamo je bila velika konkurencija. Natjecali smo se u neformaciji solo gdje je Saša Ruško osvojila zlato, a imali smo i formaciju gdje je 17 djevojaka plesalo i gdje smo osvojili četvrto mjesto. Sretni smo i zadovoljni s rezultatima. Ovo je velik uspjeh za naše cure, grad Zadar i Zadarsku županiju, izjavila je Vitlov.




Premda su simpatije svojih sugrađana odavno osvojile, nije nimalo lako osvojiti stručni žiri. Profesionalni suci pomno su pratili nastupe i uzimali u obzir umjetnički dojam, opći dojam, tehniciranje sa štapom, izgled uniforme, koliko su mažoretkinje usklađene u koreografiji, je li bilo pada štapova, izbor glazbe, uvježbanost.


Što se tiče same koreografije, ona je plod kreativnosti i suradnje između djevojaka i njihovih trenerica. Zanimljivo je da se ista koreografija mjesecima uvježbava kako bi se dovela do visoke razine.


Koreografije nam dolaze same, iz glave. Obično koreografiju napravimo u devetom ili desetom mjesecu i peglamo je do Božića, onda od dvanaestog do trećeg mjeseca ide čišćenje koreografije i uvježbavanje, a do travnja mora biti sve gotovo, otkrila je voditeljica te naglasila kako je natjecanje u Beogradu bilo ugodno iskustvo.


– Europsko natjecanje u Beogradu bilo je zaista pozitivno iskustvo. Ljudi su bili ljubazni, domaćini su nas lijepo dočekali. Fotografirali su nas s našim zastavama. Naše uniforme (crveno-bijelo-plave) prepoznatljive su po našem gradskom grbu. Sve je prošlo odlično. Bili smo tamo pet dana. Djeca su bila sretna, a bili su sretni i roditelji. Inače imamo veliku podršku roditelja i na tome sam im zahvalna, kazala je Vitlov.


Sve veći interes


Kada ne brane boje Zadra na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, Zadarske mažoretkinje neumorno nastupaju po različitim manifestacijama gdje su uvijek rado viđeni gosti.


– Početkom nove školske godine krećemo ponovo i mi. Tijekom cijelog devetog i desetog mjeseca traju upisi za mažoretkinje, na razini cijele Zadarske županije, u svim općinama. Nakon upisa kreću audicije, a nakon toga se spremamo za nastupe. Prvi nastup nakon upisa imat ćemo za Advent na smotri mažoretkinja. To bude baš svečana smotra s oko 500 mažoretkinja i 15-ak koreografija, najavila je trenerica. S obzirom na njeno značajno iskustvo u uvježbavanju mažoretkinja, koje je kulminiralo vođenjem mlade europske prvakinje, Vitlov dobro zna kako je potrebno rano početi trenirati da bi se došlo do uspjeha. Ipak, nije sve ni u medaljama: mažoret ples povoljno djeluje i na socijalni i motorički razvoj djevojčica.


– Imamo nekoliko grupa. Već od četiri godine počinju neke djevojčice. U dječjem sastavu imamo djevojčice u dobi od četiri do šest godina. Kadeti su od sedam do jedanaest godina, od dvanaest do petnaest su juniori, a od petnaest do dvadeset i devet su seniori. Mažoret ples je jako dobra stvar za motorički razvoj djevojčica. Kada krenuti s tim? Što prije, to bolje. Četiri godine su donja granica, a obično cure kreću s osam godina, u prvom ili drugom razredu. Imamo zaista velik broj djece. Puno ih se upisuje, svake godine sve više. One su kao jedna obitelj. Druže se, puno putuju i nastupaju. To je jedna jako lijepa priča, istaknula je Vitlov.


FOTO: MISLAV KLANAC


Lijepe uspomene


Trenirati mažoret ples rano je počela četrnaestogodišnja europska prvakinja Saša Ruško koja je već osam godina mažoretkinja.


– Krenula sam s mažoret plesom u prvom razredu kad nisam ništa trenirala. Otišla sam na upise na Viru, upisala se i jako mi se to svidjelo. Volim plesati, putovati, družiti se s drugim timovima i upoznavati druge djevojke, rekla nam je Saša kojoj je ovo tek jedan u nizu ostvarenih uspjeha, s obzirom na to da je i dvostruka prvakinja Hrvatske u neformaciji solo.


Za pobjednički nastup pripremala se Saša čitavo ljeto. Najteži su joj, kako kaže, rolovi i okreti, no europska pobjeda dovoljan je pokazatelj kako je sve izazove svoje koreografije ova mlada Viranka uspješno svladala. S natjecanja u Beogradu ponijela je lijepe uspomene, ne samo na pobjedu već i na dobru ekipu.


– Došli smo jedan dan prije pa smo obilazili cijeli grad, i to mi je bilo super. Upoznala sam puno novih cura, svi smo se zajedno družili i bilo je odlično. Super mi je nastupati s curama u grupi, ali solonastupe baš jako volim. Za svoj solonastup pripremala sam se cijelo ljeto. Pomogla mi je trenerica Anđela Perin. Imala sam puno konkurencije, čak dvanaest protivnica. Prvo sam mislila da ću biti druga. Kad sam čula da sam osvojila prvo mjesto, super sam se osjećala jer nisam to očekivala, podijelila je Saša pa nam otkrila kako izgledaju treninzi mažoretkinja te koliko uspijeva uskladiti mažoret ples s drugim obavezama.


Pleše dalje


– Trening prvo počinjemo s razgibavanjem, onda na brojenje prođemo cijeli ples i nakon toga plešemo na glazbu. Stižem ići na treninge i odrađivati školske obveze. Još treniram i odbojku. Volim i jedno i drugo, ali možda je malo zahtjevnije biti mažoretkinja. Sve stižem i nije mi ništa teško, samo treba dobra organizacija, govori samouvjereno mlada Viranka kojoj bi na samodisciplini i organizaciji slobodnog vremena zasigurno mogli pozavidjeti i odrasli.


Premda je europsko zlato kruna njenog dugogodišnjeg treniranja, Saša ne planira tu stati. Zadnja je ovo godina u kojoj će biti u kategoriji juniorki, no već planira nastaviti baviti se mažoret plesom i kao seniorka. Za kraj smo upitali mladu prvakinju što bi poručila novim generacijama djevojčica koje bi voljele, baš poput nje, postati vrhunske mažoretkinje. Skromna Saša ne ističe vlastite uspjehe, ne spominje čak niti trud, znoj i rad koji je morala uložiti, već ističe dobro društvo i stjecanje novih iskustava.


U mažoretkinjama ćete puno putovati, družiti se, upoznavati nove ljude i bit će vam super, zaključila je Saša te pozvala sve zainteresirane djevojčice da se pridruže Zadarskim mažoretkinjama.