Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

UVODI SE POREZ NA NEKRETNINE

Iznajmljivačica apartmana: 'Mi ćemo na biro jer što ćemo raditi ako ovo nećemo? Nije nam jasno...'

Autor: Portal ZL

11.09.2024. 08:34
Iznajmljivačica apartmana: 'Mi ćemo na biro jer što ćemo raditi ako ovo nećemo? Nije nam jasno...'

Foto: SCREENSHOT/NOVA TV



Porez na nekretnine bit će u detalje javno predstavljen do iduće srijede, a glavni je cilj, ponavljaju iz Vlade, staviti u funkciju imobiliziranu imovinu koja je dosad bila predmet špekulativnih zarada.  Ipak, neki vlasnici, iako imaju više nekretnina, od tog će nameta biti izuzeti.




“Mi plaćamo članarinu turističkoj zajednici, PDV na inozemne usluge, boravišnu pristojbu i porez na postelju koji je prošle sezone porastao ni manje ni više nego 500 posto! I sad još porez na nekretnine”, govori za Novu TV Miljenka Jurčenko, koja već godinama iznajmljuje apartmane. Za nju je ovakav porez destimuliranje da radi svoj posao.


“I sad ćemo svi dati u trajni najam, imat ćemo stanova, a od čega će oni imati plaće? Uopće mi nije jasno, a i mi ćemo na biro jer što ćemo raditi ako ovo nećemo? Biti socijalni slučajevi? Nije nam jasno”, kaže Miljenka. Upravo je u oporezivanju po vrijednosti ključ, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny. “Razlike u vrijednostima nekretnina su ogromne, između jadranske Hrvatske, gradova i mjesta u istočnoj Hrvatskoj, zbog toga je to jednostavno nepravedno. Porez na nekretnine je pravedan porez, ako postoji dobar porez – to je najbolji porez jer jednostavno ide za tim da oporezuje one koji imaju više vrijednosti u nekretninama”, ističe ekonomski analitičar za Novu TV.


Podsjetimo, kako su pojasnili u Vladi, porez na nekretnine neće plaćati onaj tko živi u nekoj nekretnini i oni koji su svoju nekretninu dali u dugoročan najam.




“Prijedlog je da se utvrđuje porezni obveznik i predmet oporezivanja u ožujku tekuće godine za tu godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu i tko bude iznajmljivao nekretninu u određenoj godini, barem deset mjeseci, taj ne bi plaćao porez na nekretnine”, pojasnio je ministar Primorac.