Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

po zonama

Ministar Bačić otkrio kako će lokalne jedinice određivati stope poreza na nekretnine

Autor: Tihana Tomičić

10.09.2024. 19:46
Ministar Bačić otkrio kako će lokalne jedinice određivati stope poreza na nekretnine

Foto: DINO STANIN/PIXSELL



Porez na nekretnine bit će u detalje javno predstavljen do iduće srijede, kad se nakon ljetne stanke sastaje Sabor, te će premijer na aktualcu odgovarati na sva pitanja. Za to je HDZ na sastanku koalicije danas dobio i podršku partnera, a novosti se svode na to da će novi porez biti u ingerenciji jedinica lokalne samouprave koje će na svom području određivati stope u rasponu koji odredi Vlada, a zasad će se porez naplaćivati po modelu po kojem se i sad već desetljećima plaća porez na kuće za odmor, odnosno – prema kvadraturi.


Onog trenutka kad se bude uredio registar kućanstava i kad se Porezna uprava potpuno pripremi, porez će se početi naplaćivati prema vrijednosti nekretnine.


No ovo je proces, sve će ići kroz razdoblje do tri godine, postupno, nitko ne mora rezultate očekivati odmah prvoga mjeseca primjene nego kroz duže razdoblje, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.


Mogućnost zoniranja




Ističe kako će lokalne jedinice imati mogućnost zoniranja pri određivanju visine novog poreza – dakle, nekretnine koje su smještene prvi red do mora i vrijede najviše, moći će imati najviše stope, i obrnuto, mjesta udaljena od atraktivnih lokacija moći će biti zonirana kao ona s najmanjim stopama poreza.


Važno je također, kako ponavlja Bačić, da neće biti oporezovane nekretnine u kojima se živi, one za odmor bit će na razinama od ranije, dakle oporezovat će se treća i svaka daljnja nekretnina.


Neće biti novih opterećenja ni za dugoročni najam, dakle za nekretnine koje su u funkciji stanovanja (pa makar u njima bili podstanari), ali kratkoročni najam dolazi na udar novih poreznih škara.


Jednako tako, neće se oporezovati ni nekretnine koje su oštećene potresom ili drugim nepogodama, kao ni one koje nisu u useljivom stanju, dakle one koje nemaju dovod struje, vode itd.


“Nakupili se nekretnina”


Glavni je cilj, ponavljaju iz Vlade, staviti u funkciju imobiliziranu imovinu koja je dosad bila predmet špekulativnih zarada, s obzirom da su se brojni poduzetnici, rekao je Bačić, “nakupili nekretnina”, i na taj način štedili, no ti stanovi nisu bili u funkciji i cijene najma su rasle.


Ovako, svakome će biti u interesu dati nekretnine u dugotrajni najam, cijene će pasti i mladi će lakše dolaziti do jeftinijih stanova za najam, tvrdi Branko Bačić, ministar graditeljstva.


– Priuštivo stanovanje jedan je od glavnih ciljeva naše Vlade, rekao je.


Naravno, lokalne jedinice neće biti one koje će jedine imati prihode od ovog poreza, već će dio ići i državi, ali poanta je da se kroz srednje razdoblje počne rasterećivati rad, a opterećivati imovina.


– Naša je intencija da gradovi i općine smanjuju porez na dohodak, koji je njihov izvorni prihod, i to nadoknađuju kroz porez na nekretnine za svoje proračune.


Lokalni čelnici sad će imati autonomiju da uz podršku svojih lokalnih parlamenata sami određuju stope poreza na svom području, rekao je Bačić.


Iznenađenje za lokalne čelnike


Ovo je možda još jedno iznenađenje za lokalne čelnike, koji su prošle godine dobili mogućnost sami predlagati stope poreza na dohodak, a sad će dobiti i ovlast da određuju stope poreza na nekretnine.


Vlada će pritom definirati gabarite, odnosno najniže i najviše stope po četvornom metru nekretnine, a ostalo će biti na lokalnim vlastima.


Iduće su godine na redu lokalni izbori, i bit će zanimljivo pratiti kako će se ponašati (grado)načelnici.


Kako je poznato, kod određivanja stopa poreza na dohodak, jedinice gdje je HDZ na vlasti prihvatile su sugestiju Vlade i uvele najniže stope, dok su ostali, gdje je na vlasti SDP, Centar ili Možemo!, posegnuli za višim stopama.


Ali su ih sad, poput Rijeke, počeli smanjivati. Svi detalji novog poreza bit će poznati idućeg tjedna, kad reformu predstavi ministar financija Marko Primorac.