Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

predsjednički izbori

U utorak navečer prva televizijska debata između Harris i Trumpa

Autor: Hina

10.09.2024. 16:29
U utorak navečer prva televizijska debata između Harris i Trumpa

Foto: Reuters



Po prvi put u kampanji za američke predsjedničke izbore, demokratska kandidatkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump sučelit će se na iščekivanoj televizijskoj debati u utorak navečer.




Sraz između trenutne potpredsjednice i bivšeg američkog predsjednika smatra se vrhuncem preostala dva mjeseca predizborne kampanje uoči predsjedničkih izbora 5. studenog.


Njih dvoje će se suočiti na debati televizijske mreže ABC u 21 sat po lokalnom vremenu u utorak.


Sučeljavanje se osobito smatra ispitom za Harris. Pedesetdevetogodišnjakinja je zamijenila američkog predsjednika Joe Bidena kao kandidatkinja Demokratske stranke prije svega nekoliko tjedana.




Za Trumpa pak se radi o već drugoj televizijskoj debati u ovoj predizbornoj kampanji. Sedamdesetosmogodišnji Trump je u lipnju debatirao protiv tadašnjeg predsjedničkog kandidata Bidena.


Bidenov nastup je bio toliko slab da se 81-godišnji predsjednik kasnije povukao iz utrke.




Utrka između Harris i Trumpa je tijesna s obzirom na to da uživaju otprilike jednaku podršku u anketama. Sitna razlika između dvoje kandidata je unutar statističke pogreške.


Prema analizi nekoliko anketa koju je provela američka televizija CNN, Harris podržava 49 posto ispitanika, a Trumpa 47.


Međutim, s obzirom na zamršen američki izborni sustav, ankete na nacionalnoj razini su tek jedan od više pokazatelja javnog mnijenja.


Većina promatrača se usredotočuje na ključne savezne države (takozvane “swing states”) koje uključuju Michigan, Wisconsin, Pennsylvaniju i nekoliko drugih.


Kandidati imaju približno jednaku podršku u tim državama.