Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PREDSJEDNIČKi izbori

Budiša poručio: "Neprihvatljivo je da HSLS podržava Primorca"

Autor: Dražen Ciglenečki

10.09.2024. 15:19
Budiša poručio:

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL



Dražen Budiša već dugo nije aktivno u hrvatskoj politici, posljednjih put je na izborima za Sabor sudjelovao 2011. Ali, nekadašnji disident u socijalističkoj Jugoslaviji i kasnije dugogodišnji lider HSLS-a povremeno učini nešto politički zanimljivo.




Ovaj put je Budiša, koji nikad nije prestao biti član HSLS-a, podržao predsjedničku kandidaturu Marije Selak Raspudić, premda je predsjednik njegove stranke Dario Hrebak najavio podršku Draganu Primorcu, kandidatu partnerskog HDZ-a.


Pismo podrške


Budiša je neovisnoj kandidatkinji osobno uručio pismo u kojem joj je izrazio svoju potporu.


– Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske gospođa Marija Selak Raspudić je razborita, hrabra, obrazovana osoba. Ona razumije društvene procese i funkcioniranje države i posebno ustavne obveze i zadaće predsjednice.




Zato se i ne razmeće obećanjima o ostvarenju političkih ciljeva, čije ostvarenje je izvan nadležnosti predsjednice. Gospođa Marija Selak Raspudić ima jasne političke stavove koje komunicira na kulturan način.


Njeno demokratsko usmjerenje i hrvatski patriotizam usidreni su na humanističkom stavu: moje pravo na slobodu i dostojanstvo podrazumijeva ista prava za sve ljude, pravo mog hrvatskog naroda na slobodu i dostojanstvo podrazumijeva ista prava za sve narode.




Imat ćemo dobru predsjednicu, ustvrdio je Budiša optimistično.


Kako nam je on rekao, zapravo je još prije mjesec i pol dana podržao Mariju Selak Raspudić, praktično čim je ona objavila da će se natjecati na izborima za predsjednika Republike.


– Tada sam telefonski nazvao njezinog supruga Ninu Raspudića, kojeg poznajem desetljećima, i rekao da podržavam Mariju, koju u to vrijeme još nisam bio upoznao. Upoznali smo se kada sam joj ovih dana donio pismo podrške, ispričao nam je Budiša.


Neće uz Primorca


Najviše nas je ipak zanimalo kako to da se nije svrstao uz Primorca.


– HSLS neće imati svog kandidata za predsjednika Republike, nego je samo rečeno da će stranka dati potporu kandidatu HDZ-a. Mene to kao člana HSLS-a ne obvezuje.


Druga bi stvar bila da HSLS ima svog kandidata, u tom slučaju ja ne bih podržao nekog drugog kandidata. Budući da nije tako, a meni je neprihvatljivo da HSLS podržava Primorca, bio sam slobodan dati podršku Mariji Selak Raspudić. Nisam time prekršio Statut HSLS-a, ističe Budiša.


– Demokratsko i humanističko političko hrvatstvo nije stablo bez korijena, nego rezultat rada niza generacija. Stoga mi je posebna čast što mi je legendarni studentski vođa, hrvatski proljećar Dražen Budiša pružio potporu. Dat ću sve od sebe da opravdam povjerenje koje mi je ukazano, napisala je Marija Selak Raspudić na svom Facebook profilu.


Budiša je na određen način bio akter i travanjskih izbora za Sabor. Nije u kampanji nikome dao javnu potporu, ali je napravio nešto što je bilo dosta neugodno za predsjednika Zorana Milanovića.


I Budiša je, naime, ocijenio da je Milanović uključivanjem u te izbore, najavom kandidature za predsjednika Vlade, »izašao izvan ustavnih okvira« i zato se odlučio odreći odlikovanja koje mu je on, kao i još nekim prvacima Hrvatskog proljeća 1971., dodijelio u prosincu 2021.


»On je meni dao Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, pa ja koristim ovu priliku da mu ga vratim jer čovjek koji narušava ustavni poredak Republike Hrvatske nije dostojan da meni daje odličja«, izjavio je Budiša krajem ožujka.


Sada bi, eto, htio da Marija Selak Raspudić zamijeni Milanovića na Pantovčaku.


Prema anketi koju je u subotu objavila RTL televizija, to nije baš izvjesno jer njezin rejting trenutačno tek prelazi osam posto, što sigurno neće biti dovoljno za plasman u drugi izborni krug.