Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NADARENI VIRSKI RONILAC

Petnaestogodišnji Viranin Niko Vicković najmlađi je ronilac u Hrvatskoj s dvije CMAS-ove zvjezdice

Autor: Portal ZL

10.09.2024. 13:26
Petnaestogodišnji Viranin Niko Vicković najmlađi je ronilac u Hrvatskoj s dvije CMAS-ove zvjezdice

Foto: Kažimir Škrbić/Virski list



Nedavno održana dvodnevna akcija „Eko Vir 2024.“ tijekom koje je 46 ronioca očistilo gomile plastičnog, staklenog i željeznog otpada iz podmorja na plažama u Virskom moru i Kanalu Nove Povljane, bila je promocija ekologije, čistog Jadrana i rekreacijskog ronjenja namijenjenog ratnim invalidima i veteranima oboljelima od PTSP-a. No ova ekološko-humanitarna akcija imala je i svoje (ne)očekivane junake. Jedan od njih bio je petnaestogodišnji Niko Vicković, učenik drugog srednje u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Boriku u Zadru i najmlađi ronilac u Hrvatskoj s dvije CMAS-ove (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) zvjezdice. Drugu zvjezdicu ili ronilačku oznaku R-2 Niko je zaradio ovog ljeta u ronilačkom centru na otoku Viru kod cijenjenih i iskusnih instruktora Darija Duića i Sandija Magašića, nakon što je godinu ranije na tečaju stekao prvu zvjezdicu, piše Virski list.




– Niko je ozbiljan i discipliniran, nevjerojatno je koliko je napredovao otkad je prvi put došao u naš centar i izrazio želju da bi se bavio ronjenjem – kazali su ronilački instruktori za mladog Vickovića koji je na akciji „Eko Vir 2024.“ bio prisutan svugdje – na čišćenju podmorja i pomaganju drugim roniocima, ali i samim organizatorima. A ronilačko odijelo prvi je put navukao prije šest godina kada je s instruktorom Magašićem odradio discovery dive, odnosno prvi zaron.


– Tata Goran me odvezao u ronilački centar i tada su se ostvarili moji snovi. Imao sam devet godina i jedva sam čekao da napunim četrnaest kako bih mogao polagati za prvu ronilačku zvjezdicu – priča Niko i objašnjava kako je sklonost prema ronjenju osjetio i prije nego je navukao odijelo.


“Odmah sam se zaljubio u ronjenje…”


– Gledao sam dokumentarce na televiziji i na YouTube kanalu te vidio kako ronioci rone među morskim psima. Odmah sam se zaljubio u ronjenje i poželio biti ronilac – kaže mladi Viranin koji je na čišćenju plitkog podmorja u naselju Marina odradio svoj 43. zaron. Vicković je dosad najviše zaronio na 38 metara dubine kod otoka Mauna, a najviše zarona odradio je u Virskom moru i na dvadesetak metara dubine kod Sestrunja kod potonulog broda „Ledenik“. Bez obzira na lokacije ili uvjete, za Niku je osjećaj uvijek isti.




– Lijepo je, jer je ronjenje poput meditacije. Izrazito je relaksirajuće ako si dobro pripremljen i odgovorno paziš na sva pravila. To je tako u ronjenju, ako nisi dobro treniran ili ne poštuješ ronjenje, lako može doći do nezgode. Instruktori su me tako naučili i to poštujem – objašnjava mladi ronilac s dvije CMAS-ove zvjezdice. Sljedeći korak za Niku bit će dobivanje treće ronilačke zvjezdice, ali napominje kako je riječ o najozbiljnijem koraku za ronioca u njegovoj dobi i s njegovim iskustvom.


– Imam još vremena. Trebam prvo steći još nekoliko ronilačkih kvalifikacija, pa tek onda mogu razmišljati o trećoj zvjezdici – dodaje najkvalificiraniji i najmlađi virski ronilac. Instruktor jednog dana – kaže Niko – neće biti, ali profesionalac bi svakako mogao biti. Vicković profesionalno ronjenje vodi pod „plan B“, dok je „plan A“ završetak srednjoškolskog školovanja, odlazak na fakultet i potom preseljenje negdje van granica Hrvatske. – Htio bih vidjeti i doživjeti neku drugu zemlju, upoznati drukčije ljude i kulture. Ronjenjem se mogu baviti bilo kada i svugdje na svijetu – zaključuje mladi i nadareni virski ronilac.