Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Maja Mitrović

Živimo od entuzijasta u sportu, a ne od sustavnog ulaganja

Autor: Alen Plahinek

10.09.2024. 10:27
Živimo od entuzijasta u sportu, a ne od sustavnog ulaganja

Foto: SASA PAHIC SZABO/KOLEKTIFF



Još desetak dana ostalo je rukometašicama Zadra za završnicu pripreme, a onda 21. rujna u Mocirama slijedi »kušanje« jela koje se malo – pomalo, na laganoj vatri »kuhao« tijekom velikog dijela ljeta. Hoće li premijera ostaviti sladak ili gorak okus teško je prognozirati jer dolazi druga momčad Sinja, koja je nova momčad u ovom rangu natjecanja. Trenerica Maja Mitrović vjeruje kako nakon slabije prošlogodišnje sezone slijede bolji dani.


– Prošlu sezonu završile smo s boljim rezultatima pa ‘ajmo reći i nadati se da možemo u tom ritmu nastaviti. Trener Žarko Jakšić s djevojkama radi praktički cijelo ljeto, ja sam uskakala koliko sam mogla, sada kad su gotove obveze u reprezentaciji više sam se posvetila curama, ali sada smo već na kraju priprema. Neke praktički ni nisu stale od prošle godine. Mlađe seniorke su nakon sezone otišle na turnir u Njemačku, bile su sada nedavno na Pozoj Cupu u Čakovcu. Starije uspijevaju biti redovite koliko mogu, još uvijek rade. Recimo da je pola ekipe na okupu, međutim to je tako. Tako će to biti još neko vrijeme, kasnije će se stabilizirati. Što se mlađih kategorija tiče, nećemo imati ekipu do 17 godina jer su te igračice već manje-više seniorke, a nastupat ćemo sa svima ostalima – započela je Mitrović dodajući kako je ekipa za ovu sezonu dobila neka nova, ali i »stara« lica.


Bez utakmica


– Pojačale smo se u odnosu na lani. Prvo i osnovno, cure koje su prošle godine igrale, većinom igraju i ove godine, tako da sada dolaze u sezonu s određenim iskustvom i već će to samo po sebi biti nešto pozitivno. Stigla nam je jedna igračica, Nina Prančević nam se odlučila pridružiti. Radi se o vratarki Petason-Vranjica iz Solina, koja već neko vrijeme studira u Zadru, nastupala je i za Sveučilište u Zadru, a sada je i s nama. Vraća nam se Anne-Marie Matovina koja je imala tešku ozljedu, ali se oporavila. Upisala je i višu trenersku školu pa ćemo je postupno uvoditi u rad s mlađim kategorijama. Imamo još Čerinu koja će sigurno prva dva kola biti s nama jer je upisala fakultet u Zagrebu koji počinje nešto kasnije, pa će uspjeti još biti s nama na početku, a onda kasnije kako se stigne.





Na sedmom mjestu uz pobjedu protiv Marine Kaštela Zadranke su okončale prošlu sezonu, što je samo pokazatelj kako talenta ima, međutim s početka je nedostajalo iskustvo. Uz sve ranije navedeno, apetit raste, samo da »oči« ne budu previše gladne…


– Nezahvalno je govoriti o željama i očekivanjima prije sezone. Tim više što u sezonu ulazimo bez ijedne pripremne utakmice. Zato ne znam kako će to izgledati kada krene sve, možemo se samo nadati najboljem. Nekako mislim da bismo se mogli boriti za sredinu ljestvice. S druge strane, ne ovisi ni o nama sve toliko. Sinj dolazi s drugom ekipom, Split 2010, Cetina je nova ekipa. Oni svi igraju s vrlo mladim curama, tako da možemo biti konkurentniji nego prošle sezone. Dugopolje je već odustalo od lige, koliko sam saznala i Orkan će odustati, svi su u nekim problemima – objašnjava nekadašnja rukometna reprezentativka.


Trenutačno se Zadranke može vidjeti na rukometnom terenu na ŠC-u Višnjik, gdje se »laktovima« treba boriti za termin.


Kineska poslastica


– A gužva je, što ćete. Uspijevamo se nekako organizirati. Sada smo još vani na Višnjiku, gdje nemamo službenih termina. Jedino što imamo fiksno je u Mocirama, a to ćemo koristiti kad krene lošije vrijeme. Mini rukomet smo organizirali u Osnovnoj školi Bartula Kašića – ističe Mitrović.



I dok je većina ljudi kroz ljeto odmorila i napunila baterije za jesen i novu sezonu, Mitrović je zapela još jače. Kao stručna suradnica u ženskoj mlađejuniorskoj reprezentaciji odradila je pripreme i Svjetsko prvenstvo u Kini, gdje je Hrvatska došla do najboljeg rezultata u povijesti – sedmog mjesta na svijetu.


– Odličan rezultat. Svi smo izrazito zadovoljni ostvarenim. Mislim da je ovo i najbolji mlađi hrvatski rezultat u svim sportovima ove godine. Prije osam godina bili smo osmi, sada sedmi. Žao mi je što smo imali teži ždrijeb, Danska u četvrtfinalu, onda Njemačka u borbi za plasman. Na kraju je Srbija ispred nas u konačnom redoslijedu, a pobijedili smo ih na turniru. Žao mi je zbog ždrijeba, no samo smo sebi pokazali gdje smo kada smo jake suparnice uspjeli držati u egalu praktički do kraja. Presudila je poneka kontra, ali dobro što je, tu je. Cure su odlične izvan terena, sve je štimalo i na pripremama i u Kini – kaže Mitrović te napominje kako jedini tko nije položio ispit su organizatori.


– Bilo je jako vruće, isto tako poprilično prljavo. Problem je kada idete tako daleko negdje, potpuno drugačiji ljudi, ali i vremenska zona. Dosta smo kasno otišli u Kinu, kasnije od ostalih najboljih reprezentacija, stoga nam je i dulje trebalo za priviknuti na sve tamo. Lakše je kad ste bliže kući. Sljedeće Europsko prvenstvo je u Crnoj Gori, ja se nadam da će i Svjetsko biti. Puno je lakše logistički, ali i curama.


Kineska poslastica samo je bila poguranac hrvatskom rukometu i potvrda postojanja jezgre talenata.


– Naravno da sve ovo ima budućnost, djevojke su potvrdile da su na dobrom putu. Pitanje je samo ulaganja, ništa drugo. Živimo od entuzijasta u našem sportu, a ne od sustavnog ulaganja u nešto. A to je sve samo ne dobro. Nažalost, kad je riječ o ulaganjima nepotrebno nas je stavljati u istu rečenicu s Danskom i Njemačkom, dok igrački samo »al pari«. Možda će se jednog dana shvatiti koji je pravi put – zaključuje Mitrović.


 


Konačno stigao proračun


ŽRK Zadar kao i ogroman dio klubova s nestrpljenjem je čekao dobivanje gradskog proračuna. Nakon što je on konačno izglasan, Zadru je pripalo malo više od 22 tisuće eura.


– Nadali smo se i nadali i konačno ga dočekali. Imamo neke dugove koje moramo prvo zatvoriti, a onda ćemo dalje ići. Istrošili su se roditelji naših igračica ovog ljeta, prvo za turnir u Njemačkoj, zatim Pozoj u Čakovcu.