Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

TOP 10

Izabrali smo 10 najboljih utakmica Luke Modrića: Evo gdje je naš kapetan posebno briljirao

Autor: Robert Hrkać

09.09.2024. 14:39
Izabrali smo 10 najboljih utakmica Luke Modrića: Evo gdje je naš kapetan posebno briljirao

Foto: REUTERS/Pedro Nunes



Hrvatski kapetan Luka Modrić danas slavi 39. rođendan, a znakove usporavanja ne pokazuje. Sinoć je Vatrenima donio važna tri boda u susretu Lige nacija protiv Poljske, poslavši fantastičan slobodni udarac u rašlje Skorupskog za pobjedu 1:0. Iako je prerano za podvlačenje crte, ipak smo se potrudili izabrati njegovih najboljih 10 utakmica u dosadašnjoj karijeri.


10. Tottenham – Chelsea 1:0 (2009)


Modrić je u Tottenhamu proveo četiri sjajne godine, a u dresu Pijetlova posebice je briljirao u susretu protiv Chelseaja u ožujku 2009., kada je njegov pogodak razgalio prepuni White Hart Lane. Osim što je potpuno zasjenio Ballacka, Lamparda i Essiena, Modrić je stigao i zabiti za pobjedu Spursa, zakucavši ubačaj Aarona Lennona u donji kut Petra Cecha.


9. Hrvatska – Španjolska 0:1 (2012)


Nekoliko mjeseci prije transfera u Real, španjolski nogometni stručnjaci uvjerili su se u Modrićevu klasu tijekom sudara Vatrenih i Crvene Furije u trećem kolu Europskog prvenstva 2012. Iako je naša reprezentacija poražena 1:0, Modrić se ravnopravno nosio s fantastičnim španjolskim veznjacima, a zamalo je ‘skuhao’ otvarajući gol Vatrenih. Nažalost, njegov ubačaj nije uspio realizirati Ivan Rakitić. Ne treba zaboraviti i da je Hrvatska oštećena za čisti kazneni udarac, a potencijalna pobjeda bi Lukinu ocjenu podignula na još veći nivo.


8. Bayern – Real Madrid 0:4 (2014)




Jednu od glavnih uloga u ‘uništavanju’ Bavaraca u uzvratnom susretu Lige prvaka sezone 2013-14 imao je upravo naš kapetan, čiji je ubačaj iz kornera u 16. minuti iskoristio Sergio Ramos, otvorivši put madridskom Realu prema lisabonskom finalu. Ramos je kasnije stigao zabiti i svoj drugi, a potom je Cristiano Ronaldo dodao još dva za jednu od najvećih pobjeda Blancosa ikad u nokaut fazi Lige prvaka.


7. Brazil – Hrvatska 1:1 (2:4) (2022)


Ova lista ne može proći bez nevjerojatne pobjede Hrvatske protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2022. u Katru. Selecao je bio izraziti favorit u Al-Rayyanu, stvorio je nekoliko izglednih prilika, ali Livakovića je uspio probiti jedino Neymar u 105. minuti. Kada se činilo da je utakmica riješena, nakon munjevitog kontranapada u 117. minuti Vatreni su pogodili preko Petkovića, da bi na kraju i trijumfirali zahvaljujući boljem izvođenju kaznenih udaraca. Modrić je utakmicu završio sa 140 dodira i 115 pasova, najviše od svih igrača na susretu. A još je i sigurno realizirao penal.


6. Barcelona – Real Madrid 1:1 (2016)


Uvijek u ‘Clasicima’ Luka briljira. No u prosincu 2016. bio je posebno raspoložen na Nou Campu, kada je bio jedan od najzaslužnijih Blancosa za osvajanje krucijalnog boda u borbi za naslov u La Ligi. S Kovačićem i Iscom odradio je lavovski posao protiv Gomesa, Busquetsa i Rakitića, a u 90. minuti je njegov slobodni udarac završio na glavi, a koga drugog nego Sergija Ramosa, čiji je šut poništio Suarezov otvarajući pogodak u 53. minuti. Ispostavilo se da je ovaj bod bio jako bitan u utrci Reala i Barcelone za naslov.


5. Liverpool – Real Madrid 2:5 (2023)


U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka 2022-23, Liverpool je furiozno ušao u susret. U 4. je zabio Nunez, u 14. Salah nakon pogreške Courtoise. No onda su na scenu stupili Blancosi predvođeni Modrićem, Vinijem i Benzemom. Luka je asistirao Militau za 3:2, a onda je za kraj povukao brzu kontru koju je završio Benzema za konačnih 5:2. Engleski mediji bili su prepuni hvalospjeva za Benzemu i Modrića, koji su Anfield pretvorili u svoje dvorište.


4. Argentina – Hrvatska 0:3 (2018)


Da Hrvatska misli ozbiljno u Rusiji pokazala je nestvarna pobjeda od 3:0 nad Messijevom Argentinom. U toj utakmici je nekoliko naših igrača odigralo partiju života, poput Rebića, Rakitića i Strinića. Ali Lukin potez iz 80. minute je slomio La Albiceleste. Tada je potegao s 20-tak metara, a lopta je odsjela u lijevom kutu Willyja Caballera. To je bio Lukin drugi gol na prvenstvu, svakako jedan od najvažnijih u ‘vatrenom’ dresu.


3. Real Madrid – Chelsea 2:3 (2022)


Kaka za Crespa ili Modrić za Rodryga? Pa vi birajte najbolju asistenciju u povijesti Lige prvaka! Real Madrid je bio na konopcima u četvrtfinalu Lige prvaka protiv Bluesa, koji su preokrenuli meč i poveli s ukupnih 4:3 na Santiago Bernabeuu. A onda je stvari u svoje ruke uzeo Luka Modrić, koji je u 80. minuti svojom vanjskom pronašao Rodryga, koji ne propušta poslati meč u produžetke, gdje je na koncu zabio Benzema za prolaz ‘Kraljeva’. Modrićevoj asistenciji naklonila se većina svjetskih medija, ali i poznatih nogometnih faca poput Rija Ferdinanda i Allya McCoista.


2. Manchester United – Real Madrid 1:2 (2013)


Modrić je nakon dolaska u Madrid trpio brojne kritike od strane nestrpljive madridske publike. Čak su neki njegov transfer proglasili najgorim u 2012. godini. No u ožujku 2013. Modrić je ušutio sve kritičare fantastičnim pogotkom protiv Manchester Uniteda u osmini finala Lige prvaka. Modrić je ušao s klupe nakon kontroverznog crvenog kartona Nanija, a onda je njegov izjednačujući pogodak razbudio Real, koji je kasnije došao do pobjede preko Ronaldovog ‘tap-ina’.


1.  Juventus – Real Madrid 1:4 (2017)


Prvo poluvrijeme finala Lige prvaka 2017. u Cardiffu proteklo je u blagoj dominaciji Juventusa, ali u svlačionicu se otišlo s 1:1. A onda je u nastavku postajala samo jedna momčad – i to ona Zidaneova, Tada su Modrić i Kroos preuzeli kontrolu nad susretom, dominiravši posjedom koji je na kraju donio Realu tri pogotka. Modrić je upisao i direktnu asistenciju za gol u 64. minuti, kada je s desnog krila poslao loptu prema strijelcu Ronaldu. Na koncu je rezultat stajao 4:1, čime je Real postao prva momčad u povijesti koja je obranila naslov Lige prvaka.