Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PAD TEMPERATURE

SNAŽNA PROMJENA VREMENA! Nakon 'potopa' izgledan i mraz?

Autor: Portal Novi list

09.09.2024. 08:42
SNAŽNA PROMJENA VREMENA! Nakon 'potopa' izgledan i mraz?

Foto: ARHIVA ZL



Kompletna obala danas se nalazi pod narančastim stupnjem meteoalarma s upozorenjem na obilne oborine, ali i olujne udare vjetra. Za kontinentalni dio zemlje vrijedi, pak, žuto upozorenje zbog najave kiše i grmljavinskih nevremena.


Očekuje se i priličan pad temperatura, a pred nama je promjenjivije i hladnije vrijeme, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju, praćenu grmljavinom, pa i olujnim nevremenom, osobito u ponedjeljak i od četvrtka.


Pad temperature


Meteorologinja Tomislava Hojsak najavljuje:




“U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu od jutra umjereno do pretežno oblačno. Pljuskovi s grmljavinom većinom od sredine dana. Umjeren do jak jugoistočni vjetar navečer će okrenuti na sjeverni. Temperatura zraka od 20 do 27 °C.



U središnjoj Hrvatskoj od 19 do 25 °C. Povremene kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom bit će već u noći, a sunčanih razdoblja posebice poslijepodne. Nakon umjerenog jugozapadnog vjetra, navečer će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni.


Glavnina izraženih pljuskova s grmljavinom, lokalno praćenih i nevremenom na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj vjerojatno će biti u noći i prijepodne. Popodne sunčanije, ali ne i posve stabilno. Umjereno do jako jugo će slabjeti, zatim okrenuti na sjeverozapadnjak, navečer na buru.


U Dalmaciji do sredine dana promjenjiva naoblaka, lokalno obilna kiša uz izražene pljuskove, jaku grmljavinu, vrlo vjerojatno i nevrijeme. Poslijepodne više sunčanih sati, ali i dalje uz mogućnost za jače pljuskove s grmljavinom. Jako i olujno jugo će slabjeti u drugom dijelu dana. Temperatura zraka od 20 do 26 °C.


Na krajnjem jugu Hrvatske jako i olujno jugo puhat će veći dio dana, pa će more biti umjereno valovito i valovito. S jačim naoblačenjem pljuskova praćenih grmljavinom bit će već prijepodne. Lokalno će pasti obilna kiša, a moguće je i jače nevrijeme.”


Prolazno stabilnije


“Već u utorak na kopnu kiša će prestati i naoblaka se raskinuti. Srijeda će stoga biti sunčana, no uz hladnije jutro. U četvrtak novo naoblačenje i kiša, sa sjevernim vjetrom i osjetan pad temperature.


Na Jadranu idućih dana sunčanije nego u ponedjeljak. Pljuskovi bi još u utorak mogli biti izraženi na jugu, a u srijedu vjerojatnost za njih raste na sjeveru. Zapuhat će umjerena do jaka bura, u srijedu prolazno jugozapadnjak. Uz porast naoblake i jačanjem juga u četvrtak na Jadran stiže nova kiša, ponegdje i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prijeti i mraz?


Portal Istramet objavio je prognostičke karte za idući vikend. Navode kako će nakon potopa u nižem području u Alpama pasti i obilan snijeg, dok je na našem području izgledna i pojava mraza.



Prema meteorološkim servisima, temperatura će krajem tjedna osjetno pasti. U središnjoj Hrvatskoj će dnevni maksimumi u petak iznositi svega 13-14 stupnjeva Celzijusa, a u gorskoj Hrvatskoj i osjetno ispod deset stupnjeva.