Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

MALA VELIKA ŽUPA

Proslavljena 146. obljetnica posvete župne crkve sv. Lovre u Lukoranu. Misu predvodio apostolski nuncij

Autor: Nina Vigan

08.09.2024. 16:45
Proslavljena 146. obljetnica posvete župne crkve sv. Lovre u Lukoranu. Misu predvodio apostolski nuncij

Foto: Luka Jeličić



Proslava obljetnice posvete župne crkve sv. Lovre u Lukoranu, započela je 7. rujna održavanjem mise uočnice i procesijom s Gospinim kipom te svijećama od župne crkve sv. Lovre do lukoranske kapelice Presvetog Trojstva. Crkva sv. Lovre je posvećena 8. rujna 1878. godine stoga je ove godine 146. obljetnica njene posvete.


Foto: Luka Jeličić




Međutim, za Lukorance ovaj događaj ima dvostruko značenje zato što je osim obilježavanja posvete župe, započela i priprema za proslavu visoke obljetnice, 950 godina od prvog spomena Župe u Lukoranu – jubilej koji će se svečano proslaviti misnim slavljem 10. kolovoza 2025. godine na blagdan Sv. Lovre u Lukoranu. Vrijeme do proslave jubileja 2025. godine bit će na osobit način vrijeme zahvale za primljene milosti te molitve za obraćenje i blagoslov svih župljana.


Foto: Luka Jeličić


Oduševljenje nuncija


Don Marko Dokoza kazao nam je malo više o samom slavlju, ali i istaknuo kako je velika stvar što je u njihovu župu stigao mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj koji je predvodio svečano misno slavlje.


– Prije svega danas slavimo 146 obljetnicu posvete ove crkve i to je prigoda da započnemo jedan zajednički hod u zahvalnosti prema Gospodinu za 950 godina od prvog spomena župe, događaj kojeg slavimo dogodine. U toj prigodi, uputio sam poziv preuzvišenom nadbiskupu, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj i radosni smo što je on taj poziv i prihvatio. Naša župa je najmanja na otoku, jedna od manjih u biskupiji i zaista smo počašćeni. Time se pokazuje kako je svaka župa važna, svaki čovjek, bez obzira u koliko velikom mjestu živi, kazao nam je don Marko, a u svom obraćanju vjernicima poručio je kako je prisutnost nuncija u njihovoj župi znak koji govori da ne postoji mala župa, da ne postoji mala sredina već je svaki čovjek važan.


Don Marko Dokoza/Foto: Luka Jeličić




Mještani Lukorana, ali i okolnih mjesta srdačno su dočekali nuncija koji je pokazao oduševljenje prekrasnom crkvom sv. Lovre.


– Bilo mi je zadovoljstvo prihvatiti poziv don Marka jer mislim da je važno da spoznamo ulogu manjih župa poput ove, manjih mjesta kojima Hrvatska obiluje. Želio sam bolje upoznati ovu župu, a ovo svečano slavlje izvrsna je prilika i da podsjetimo ljude na važnost i dugovječnost njihove župe. Ova prekrasna kamena crkva je zadivljujuća, međutim, važno je podsjetiti ljude da su oni ti koji čine Crkvu, kazao je nuncij Lingua koji će ostati još jedan dan na otoku kako bi posjetio štićenike Psihijatrijske bolnice Ugljan kojima će predvoditi svetu misu, a don Marko je s nama podijelio još jednu povijesnu crticu.


Mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj/Foto: Luka Jeličić




– Cijelo ovo područje bilo je u vlasništvu Samostana sv. Krševana u Zadru, stoga su benediktinci proviđali i duhovnu skrb mještanima koji su obrađivali zemlju na njihovim imanjima i tu već govorimo o počecima ove župe. Tad je započeo taj srednjovjekovni duhovni život na ovom području, a on traje i puno više što znamo na temelju ostataka crkve sv. Ivana u Mulinama u Ugljanu, kazao nam je don Marko i najavio brojna duhovna, kulturna događanja i hodočašća koja će prethoditi jubilarnoj proslavi sljedeće godine.


Erlić Lukoranac


– Lukoran je stara glagoljaška župa tako da će biti i događanja povezanih s našim glagoljanjem, staroslavenskim i glagoljicom. A kao uvod tome danas su nam svečanost obilježavanja posvete uveličali zvukovi glagoljaškog pjevanja od strane KUD-ova iz Radovina, Rtine i Ražanca, pod vodstvom Ivice Dundovića, napomenuo je don Marko, a radost ovog događaja podijelili su s nama i mještani.


– Naša župa jedna je od najstarijih na otocima. Ne samo u našoj županiji nego i šire u Hrvatskoj. Ovo je značajan jubilej, a za onog tko kao kršćanin osjeća za Boga, tko drži do sebe, do svog naroda i tradicije, ovakva događanja puno znače. Zaigra čovjeku srce jer je velika stvar pripadati jednoj ovakvoj zajednici, kazao nam je Ivica Luković.


Ivica Luković/Foto: Luka Jeličić


– Kao čovjek koji je ovdje rođen i odrastao mogu reći da je ovo veličanstvena stvar. Obljetnica koja oduzima dah. 950 godina pisane povijesti je značajno i malo je mjesta u Lijepoj Našoj koja se time mogu podičiti. Apsolutno smo svi mi ponosni i moramo biti, jer tradicija veže ljude. Naša stara crkva gdje je i mjesno groblje, spominje se već tisuću godina, a nekad davno cijeli otok je nosio ime Lukrano, kazao je Tihomir Ivanov i uputio nas da pogledamo ploču unutar crkve na kojoj je zapisan trenutak posvećenja.


Tihomir Ivanov/Foto: Luka Jeličić


Ponos svojom župom mještani živo osjećaju, stoga je crkva bila dupkom puna. Na misnom slavlju sudjelovao je don Filip, župnik Preka i Sutomišćice, zatim dragi gost Lukoranaca, benediktinac otac Jozo čija je prisutnost, kako je svećenik kazao, povezivala s prvim duhovnim početcima ovog kraja. Svečanoj misi prisustvovali su i načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima, te kako je svećenik kazao Lukoranac po majci – ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je ovom prigodom uručio i ugovor o donaciji za obnovu prozora župne crkve čime započinje proces temeljitije obnove samog zdanja.


Ministar Šime Erlić i načelnik Preka Jure Brižić/Foto: Luka Jeličić