Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SUSRET

Dragan Primorac danas se susreo s indijskim premijerom Narendrom Modijem

Autor: Portal ZL

08.09.2024. 13:49
Dragan Primorac danas se susreo s indijskim premijerom Narendrom Modijem

Dragan Primorac se danas susreo s jednim od vodećih svjetskih lidera, indijskim premijerom Narendrom Modijem. Tijekom iznimno srdačnog jednosatnog susreta, Primorac i Modi su razgovarali o intenziviranju suradnje između Indije i Hrvatske, u području gospodarstva, znanosti i obrazovanja. Naglasak je stavljen na zajedničkoj suradnji u području inovacija i tehnologija, posebice u području biotehnologija i personalizirane medicine, u kojima je Primorčev tim sa suradnicima iz SAD-a, Italije i Izraela, napravio pionirske iskorake u nizu područja.




Premijer Narendra Modi prisegnuo je treći put na dužnost predsjednika Vlade, 7.lipnja 2024., što je u Indiji do sada uspjelo samo prvom premijeru Jawaharlalu Nehruu. O njegovom osobnom kao i golemom globalnom utjecaju Indije, najbolje govori podatak da je 2023. godine, tijekom predsjedanja G20, pokrenuo promjenu dizajna globalnog političkog i financijskog upravljanja, posebice Vijeća sigurnosti UN-a, Međunarodnog monetarnog fonda, itd., jer kako je Modi istaknuo ,,model globalnog upravljanja star osam desetljeća treba polako mijenjati’. Na „summitu“ čelnika G20 održanome u New Delhiju u rujnu 2023., na njegovo traženje, donijete su odluke o primanju Afričke unije kao stalnog člana G20, osnivanju Globalnog saveza za biogoriva (GBA) te stvaranju gospodarskog koridora između Indije, Bliskog istoka i Europe (IMEC).


Posebno značajan iskorak, Indija je napravila u suradnji s SAD-om, gdje se razvija globalno i strateško partnerstvo u području tehnologija, posebice na području obrambene suradnje, a tako je, između ostalog, usvojen „Defense Industrial Cooperation Roadmap“ te je potpisan sporazum između tvrtki General Electric i Hindustan Aeronautics Limited.  I države članice EU ističu sna\nu potrebu jačanja angažmana s Indijom, s ciljem postupnog približavanja Indije pozicijama EU. Na tom su tragu Indija i EU dogovorili jačanje suradnje na području trgovine, klime, digitalne tehnologije i ljudskih veza, od čega posebnu važnost ima dogovor o osnivanju zajedničkog Vijeća za trgovinu i tehnologiju, te nastavak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Indije.
Hrvatska i Indija surađuju putem niza potpisanih memoranduma o suradnji, iz područja kulture, obrazovanja i znanosti te iz područja obrane.