Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

prognoza

Stiže snažnija promjena vremena: 'Ljetu se bliži kraj. Obilnije kiše će uzrokovati...'

Autor: P. N.

08.09.2024. 08:43
Stiže snažnija promjena vremena: 'Ljetu se bliži kraj. Obilnije kiše će uzrokovati...'

Foto: Luka Jeličić



S početkom školske godine stiže i promjena vremena, koja donosi značajno osvježenje.




“Ljetu se bliži kraj, a pred nama je izražena promjena vremena koja će Hrvatsku zahvatiti potkraj nedjelje, u noći na ponedjeljak. Očekujemo jače i izraženije pljuskove, a obilnije kiše će uzrokovati sniženje temperature zraka. U unutrašnjosti zemlje temperature će se vratiti na vrijednosti koje su primjerenije početku rujna, nego one koje smo imali posljednjih dana, koje su nalikovale pravom ljetu i bile su karakteristične za sredinu kolovoza.”, navodi za RTL prognostičarka Tanja Renko.


Nedjelja počinje suncem


Nedjelja najprije većinom sunčana i vruća pa uz južinu sve nestabilnija, a u ponedjeljak još češća i obilnija kiša i grmljavina, lokalno i nevrijeme, pa prolazno stabilnije.


Meteorolog Izidor Pelajić najavljuje:




“U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano i vruće, uz najvišu temperaturu zraka ponegdje i 33 °C uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Ujutro mirno, mjestimice uz rijeke s kratkotrajnom maglom.


I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu dana sunčano i mirno, a poslijepodne postupno naoblačenje sa zapada uz jačanje jugozapadnog i južnog vjetra. U noći na ponedjeljak kiša.




Pljuskova s grmljavinom najprije će biti na sjevernom Jadranu, navečer i u Gorskoj Hrvatskoj. Prijepodne barem djelomice sunčano, u gorju ujutro ponegdje s i kratkotrajnom maglom. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na moru i južni, a prema kraju dana jačat će jugo zbog kojega će, do tada mirno more, postajati sve valovitije.


U Dalmaciji djelomice sunčano, pa i sunčanije, uz umjeren jugozapadnjak i jugo, koje će navečer pojačati osobito na otvorenom moru, a na sjeveru bi mogao pasti poneki pljusak.


Na krajnjem jugu Hrvatske ova noć će biti vedra i topla, a dan većinom sunčan i vruć. Ujutro ponegdje burin, poslijepodne slab do umjeren vjetar s mora, zatim i jugo. More većinom mirno i ugodno toplo. Najviša temperatura zraka između 29 i 32 °C.”, ističe.


U ponedjeljak kiša obilnija


“U ponedjeljak umjereno i pretežno oblačno te kišovito. Obilna kiša past će osobito u Gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a pljuskovi s grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji i u ostatku unutrašnjosti. Osjetno će osvježiti uz okretanje vjetra na sjeveroistočni i sjeverni. U utorak postupno smirivanje, ponegdje još s pljuskovima, te ujutro svježije, ponegdje uz maglu.


Na Jadranu postoji velika vjerojatnost izraženih grmljavinskih nevremena u ponedjeljak, uz jako i moguće olujno jugo te obilnu kišu. Vrućina će prestati, prolazno će zatim zapuhati umjerena bura pa sjeverozapadnjak. U utorak i srijedu većinom sunčano s pljuskovima na jugu vjerojatno još u utorak ujutro, a na sjeveru u srijedu poslijepodne.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.