Njegov komentar je uslijedio nakon što su palestinski i turski dužnosnici kazali da su izraelske snage ubile ženu tursko-američkog porijekla, koja je u petak sudjelovala u prosvjedu protiv širenja naselja na Zapadnoj obali.


“Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski barbarizam i izraelski državni terorizam savez je islamskih zemalja”, rekao je Erdogan na sastanku udruge islamskih škola blizu Istanbula.




Rekao je i da su nedavni potezi Turske s ciljem poboljšanja veza s Egiptom i Sirijom usmjereni na “formiranje linije solidarnosti protiv sve veće prijetnje ekspanzionizma” za koji tvrdi da predstavlja prijetnju i Libanonu i Siriji.


Erdogan je ovaj tjedan u Ankari ugostio egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija. Razgovarali su o ratu u Gazi i načinima koji bi omogućili da se dugo zamrznute veze između dviju zemalja poprave u sklopu prvoga takvog predsjedničkog posjeta u 12 godina.


Zategnuti odnosi između dviju zemalja počeli su se poboljšavati 2020. kad je Turska započela diplomatske napore za ublažavanje napetosti s otuđenim regionalnim suparnicima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.


Erdogan je u srpnju rekao da će Turska “u svakome trenutku” uputiti poziv sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu za moguće razgovore o obnovi odnosa između dviju susjednih zemalja, koje su veze prekinule godine 2011. nakon izbijanja sirijskoga građanskog rata.


Izrael nije odmah u subotu komentirao Erdoganove riječi.


Izraelska vojska je, nakon incidenta u petak objavila da proučava izvješća po kojima je strana državljanka “ubijena u pucnjavi na tom području. Pojedinosti o incidentu i okolnostima u kojima je žena pogođena u fazi su provjere.”