Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

'Markacistički kamp'

Na Malo Libinje stižu čuvari planinarskih staza iz cijele Hrvatske

Autor: Đurđa Baljak

07.09.2024. 12:22
Na Malo Libinje stižu čuvari planinarskih staza iz cijele Hrvatske

Foto: PD Paklenica



Obilježavanje i održavanje planinarskih staza predstavljalo je srce i dušu aktivnosti nekadašnjeg Planinarskog društva »Liburnija«. No, od službenog osnutka markacističke sekcije 60-ih godina prošlog stoljeća staze su postale ne samo putokazi za planinare, već i prohodne žile kucavice Velebita. Pod dugogodišnjim vodstvom Marka Veljače, markacistička sekcija PD Paklenice postala je sinonim za predanost, sustavnu organizaciju, kao i za edukaciju novih markacista.




Njegov nasljednik, Julije Žigo, od 2016. godine nastavlja tu tradiciju, unoseći novu dimenziju kroz »Markacistički kamp« koji se ove godine održava treću godinu za redom i to na Malom Libinju 14. i 15. rujna.


Planinarska infrastruktura


Pročelnik Žigo prisjetio se kako je ideja za »Markacistički kamp« proizašla iz želje da okupe markaciste, odnosno volontere planinare, koji se brinu o planinarskim stazama pod okriljem svojih planinarskih društava koja su pod nadležnošću Hrvatskog planinarskog saveza.


Naime, tijekom brojnih radnih akcija, u međusobnim razgovorima zaključili su kako bi bilo korisno vidjeti kako drugi obavljaju taj posao, pa su odlučili ta druženja pretvoriti u tradicionalni »Markacistički kamp« koji će okupljati svake godine markaciste iz cijele Hrvatske.




– Prvi markacistički kamp je bio najteži jer smo morali savladati mnoge organizacijske izazove u hodu. No, imali smo sreću da samo na raspolaganju imali lijep krajolik i gostoljubivost domaćinstva kampa »Vrata Velebita« u Ljubotiću, što nam je značajno olakšalo logistiku.


Međutim, prošle godine, usprkos težoj i zahtjevnijoj organizaciji, odlučili smo kamp održati na visoravni Veliko Rujno, do koje vodi samo makadamski put dug oko 13 kilometara, pa smo sve morali nositi sa sobom, prisjetio se Žigo, te kazao više o odabiru ovogodišnje lokacije.




Ove godine »Markacistički kamp« održat će se na Malom Libinju što zbog prekrasne lokacije s koje se pruža pogled na Sveto brdo, što zbog prostranosti lokacije za kampiranje. A uređivat će se jedna od teško prohodnih primorskih staza.


– Za ovu godinu ambiciozno planiramo uređenje planinarskog puta 904, koji vodi od Modriča do planinarskog skloništa Vlaški grad i dalje prema Svetom brdu. To je jedna od nekoliko primorskih staza koje su teške za održavanje jer vegetacija brzo prekriva put.


Planiramo angažirati veliki broj ljudi kako bismo sve obavili u jednom danu, osiguravajući pritom da nitko ne bude preopterećen poslom, dok ćemo se istovremeno svi družiti i zabavljati. Želimo obnoviti tu stazu jer su primorske staze od velike tradicijske važnosti, s obzirom na to da su se koristile od davnina.


Isto tako cilj je da staze ostanu prohodne od morske razine do Svetog brda, kako za buduće generacije, tako i za turizam, kazao je Žigo, objašnjavajući nam kako Hrvatsko planinarsko društvo ima potpisan ugovor s Ministarstvom turizma i sporta kojim se planinarska infrastruktura izjednačava s turističkom.


Predavanja i zabava


Osim toga, osvrnuo na odaziv na ovogodišnji »Markacistički kamp« u odnosu na prethodne.


– Prve godine smo imali oko 50 sudionika, a prošle godine broj se povećao na oko 80. Ove godine, iako smo zaprimili stotinjak prijava, vjerujemo da će se ta brojka povećati na 120 ako se još netko naknadno prijavi. Dok je prošle godine sudjelovalo 12 planinarskih društava, ove godine ih imamo čak dvadesetak, što je gotovo dvostruko više.


Sudjelovat će članovi brojnih hrvatskih planinarskih društava, od Nove Gradiške, preko Požege i zagrebačkih društava, pa sve do društava iz Crikvenice, Šibenika, Splita, kao i naši prijatelji iz Planinarskog društva Babulj iz Bibinja i Belvedere iz Biograda na Moru.


Iako svake godine razmišljaju o međunarodnom karakteru kampa, nisu se još stigli posvetiti se tome.


– Imamo kontakte s planinarskim društvima iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, pa bismo s njima mogli ostvariti međunarodni karakter. Stvar je u tome da, osim zemalja bivše Jugoslavije, nitko drugi ne koristi označavanje staza na način kao mi. Na primjer, u Austriji i Italiji koriste potpuno drugačije sustave označavanja planinarskih staza, objašnjava nam Žigo.


Program ovogodišnjeg »Markacističkog kampa« započinje već 13. rujna druženjem i postavljanjem šatora, za one koji stignu ranije, a trajat će do nedjelje 15. rujna. Pročelnik Žigo nam je ispričao ukratko plan programa.


– Za 14. rujna predviđeno je okupljanje, smještaj i registracija prijavljenih sudionika. Nakon toga slijedi upoznavanje i raspodjela u grupe, a potom ćemo započeti uređivanje planinarskog puta 904 (Modrič – Vlaški grad). Radovi će trajati od 10 do 15 sati, nakon čega slijedi povratak u kamp i raspremanje.


U 16.30 predviđen je zajednički ručak i odmor, nakon čega u 18 sati slijedi predavanje o planinarsko-kulturnim i prirodoslovnim temama. Predavanje će održati predsjednica PD Paklenica i ravnateljica Arheološkog muzeja Zadar, Morana Vukić, a govorit će o tumulima i prapovijesnom životu na Velebitu, najavio je Žigo. Dodao je kako nakon predavanja slijedi i zabavni program s projekcijama, glazbom i plesom.


Sljedeći dan, u nedjelju, tko želi može se priključiti izletu od Libinja, preko Dušica prema Vlaškom gradu i natrag, govori Žigo, dodajući kako ovogodišnji sudionici, pored vlastitog alata, šatora te ostale planinarske opreme, trebaju ponijeti sa sobom dobru volju, dok će se oni pobrinuti za pinele i boje, a svi će zauzvrat dobiti iskustvo druženja i upoznavanja s markacistima iz cijele Hrvatske.