Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

vrijedan uređaj

Zadarska urologija uvodi novu pretragu u otkrivanju poremećaja mokrenja

Autor: Portal ZL

07.09.2024. 08:54
Zadarska urologija uvodi novu pretragu u otkrivanju poremećaja mokrenja

Foto: Mislav Klanac



Opća bolnica Zadar uvodi urodinamiku; pretragu koja se nije obavljala u našoj ustanovi i zbog koje je godišnje stotinjak pacijenata putovalo u druge zdravstvene ustanove. Kupljen je uređaj LaborieNexam Pro; sveobuhvatan sustav s odličnim preporukama, idealan za rutinsku kliničku urodinamiku te istraživanja.




Što je urodinamika? Skupni je to naziv za složene dijagnostičke pretrage kojima se provjerava funkcionalnost donjeg dijela mokraćnog sustava (mokraćni mjehur, sfinkter, mokraćna cijev). Najčešće pretrage u sklopu urodinamike su cistometrija, mikciometrija (tzv. uroflow) i profilometrija.


Cistometrija se sastoji od punjenja praznog mokraćnog mjehura sterilnom otopinom putem katetera koji detektira funkcijske parametre kao što su osjet punjenja, kapacitet i tlakovi u mokraćnom mjehuru.


Mikciometrija je jednostavnija pretraga kojom se mjeri protok mokraće za vrijeme spontanog mokrenja i služi u svrhu određivanja opstrukcije prilikom mokrenja. Profilometrija je kao pretraga rjeđe indicirana i služi za određivanje tlakova unutar mokraćne cijevi i njezine funkcijske duljine.




Tko je kandidat za mjerenje urodinamike? Indikacije za urodinamsko ispitivanje su određeni tipovi urinarne inkontinencije, urgencija i učestalo mokrenje, bolnost prilikom mokrenja, rekurentne infekcije mokraćnog sustava, opstruktivne smetnje mokrenja…


Na temelju rezultata urodinamskog ispitivanja mogu se sa sigurnošću potvrditi određene bolesti mokraćnog sustava, poput sindroma prekomjerno aktivnog mjehura, slabosti mišića detruzora mokraćnog mjehura i odmah započeti ciljano liječenje.




Uvođenjem urodinamike u svakodnevni rad Odjela za urologiju Opće bolnice Zadar usavršit će se dijagnostika bolesti donjeg dijela mokraćnog sustava, ubrzat će se postavljanje dijagnoze kao i pravovremeno liječenje kod složenih i diskutabilnih kliničkih slučajeva.


Po završetku edukacije liječnika, kroz mjesec dana, uređaj LaborieNexam Pro bit će u funkciji. Uređaj za mjerenje urodinamike zadarska je bolnica kupila vlastitim sredstvima u iznosu od 52.500,00 eura.