Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

GOSPODARENJE OTPADOM

U Povljani će odvoz otpada plaćati po novom cjeniku

Autor: Goran Šimunov

07.09.2024. 07:30
U Povljani će odvoz otpada plaćati po novom cjeniku

Foto: ČISTOĆA POVLJANA



Kada u sljedećim danima stalni stanovnici općine Povljana počnu primati račune općinske tvrtke Čistoća Povljana d.o.o. za pružanje javne usluge sakupljanja komunalnog otpada za kolovoz, na njima će biti primijenjena nova cijena ove usluge. Općinsko vijeće Povljane je na svojoj zadnjoj sjednici prihvatilo prijedlog načelnika Predraga Rukavine o davanju suglasnosti Čistoći Povljana na Cjenik obvezne minimalne javne usluge (OMJU) sakupljanja komunalnog otpada.




Prema spomenutom cjeniku iznos OMJU-a je 15 eura za kategoriju kućanstva, a ta cijena se uvećava ovisno o volumenu spremnika miješanog komunalnog otpada, čiji je volumen od 80 do 1.100 litara, kao i o broju predanih spremnika. Cijena spremnika volumena 80 litara iznosi 0,6 eura, spremnika od 120 l je 0,9 eura…, a onog od 1.100 l je 8,25 eura.


Postoji i cjenik za kategoriju koja nije kućanstvo, pri čemu OMJU iznosi 29,99 eura, dok su cijene prema volumenu spremnika iste kao za kategoriju kućanstva.


Kompostiranje


Općinsko vijeće je pri donošenju ovog cjenika odlučilo i kako se može umanjiti cijena obavezne minimalne javne usluge na temelju Zakona o gospodarenju otpadom. Korisniku kategorije kućanstvo koji ima komposter i samostalno kompostira te je prijavljen u evidenciji Davatelja usluga za samostalno kompostiranje biootpada umanjit će se cijena OMJU-a na mjesečnom računu u iznosu od 0,95 eura. Na umanjenje imaju pravo i korisnici koji su minimalno jednom koristili mobilno reciklažno dvorište i prijavili se u evidenciju Korisnika mobilnog reciklažnog dvorišta, a njima će se umanjit cijena OMJU-a na mjesečnom računu za 1,44 eura.




Na umanjenje cijene javne usluge pravo imaju i korisnici usluge kategorije koji nisu kućanstvo i to u cilju smanjenja nastajanja miješanog komunalnog otpada. Dobit će popust na cijenu javne usluge za obračunsko razdoblje u kojem su predali do 480 litara miješanog komunalnog otpada, uključujući i 480 litara, i to za 50 posto.


Korisnici javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području općine Povljana dosad su ovu uslugu plaćali po cjeniku koji je bio u primjeni od 1. prosinca 2018. godine. Ukupnu cijenu javne usluge činili su zbroj cijene obvezne minimalne javne usluge (OMJU), cijene javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada i cijene ugovorne kazne. Jedno pražnjenje spremnika od 80 litara plaćalo se 53 centa, spremnika od 120 litara 80 centi, spremnika od 240 litara 1,6 eura… Jedinična cijena OMJU-a bila je definirana po litri (0,08 eura/l). Cijena se izračunavala po površini nekretnine, pa se tako za površinu manju od 50 metara četvornih primjenjivao koeficijent 1, za površine od 51 do 100 m2 koef. 1,15, za površine od 101 – 200 m2 koef. 1,2…




Iz Izvješća Općine Povljana o Planu gospodarenja otpadom za 2023. godinu može se vidjeti kako je Čistoća Povljana sakupila ukupno 585,09 tona otpada, od čega 559,33 tone miješanog komunalnog otpada. Ogromna većina, 559,33 tone odnosi se na miješani komunalni otpad, glomaznog otpada je prikupljeno 14,9 tona, ambalaže od plastike 1,98 tona, a papira i kartona 8,88 tona.


Odvoz do tri puta tjedno


Tijekom turističke sezone povećava se broj turista te time i količine nastalog otpada te se stoga na području općine proizvede i skupi više komunalnog otpada nego u periodu izvan sezone.


Miješani komunalni otpad prikuplja se i odvozi dva do tri puta tjedno, dok se tijekom turističke sezone uslijed povećanja količina otpada provodi dodatni odvoz otpada. Odvojeno prikupljeni reciklabilni otpad odvozi se jednom tjednom, a tijekom ljetne turističke sezone dva puta tjedno. Za odvojeno prikupljanje otpada namijenjenog recikliranju korisnicima su podijeljene vreće zapremine 120 l, plave vreće za papir, žute vreće za plastiku, zelene vreće za staklo, sive vreće za metal i smeđe vreće za biootpad. Osim putem vrećica, razvrstani reciklabilni otpad korisnici mogu donijeti na mobilno reciklažno dvorište.


Provodeći opće mjere za gospodarenje otpadom u 2023. godini Općina je nabavila spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za što je iz proračuna izdvojeno 14.964,63 eura, a još 3.733,13 eura Općina je platila za nabavu kompostera za kućno kompostiranje.


Glomazni otpad se predaje na zahtjev korisnika, a zbog povećanog obujma posla ne preuzima se u lipnju, srpnju i kolovozu.