Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

suša

Cijene mesa će značajno porasti, ovo su razlozi

Autor: Suzana Župan

06.09.2024. 09:13
Cijene mesa će značajno porasti, ovo su razlozi

Foto: Silvano JEŽINA/NL



Suša kratkoročno neće utjecati na cijenu mesa, ali ostaje nepoznanica kakve cijene donosi proljeće, kad okopne sadašnje zalihe žitarica, rekao je predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Damir Jagić, otvarajući pitanje dalekosežnosti učinaka suše u cijelom lancu proizvodnje hrane – od smanjenja prinosa žitarica za 40-50 posto pa do refleksije smanjenja proizvodnje tih sirovina na formiranje cijena mesa.


Suša je bila tema konferencije »Prijetnja od suše primarnom sektoru u mediteranskim državama članicama«, održane u utorak na Cipru, a okupila je predstavnike država članica MED9, skupine devet mediteranskih i južnih članica EU-a, među kojima je i Hrvatska.


– Bit će vrlo složena situacija, sigurno je da će problema biti jer urod kukuruza sigurno će biti manji nego lani, i to ne samo u Europi nego i drugim regijama.




Stočari, mljekari, već se žale na manje prinose silaže.


Znamo što se događalo kada je kukuruz dosegnuo 330 eura – sve ode gore, od cijena junadi, svinja, mlijeka, pa do veleprodajnih i maloprodajnih cijena. Nezahvalno je prognozirati, ali situacija je vrlo zabrinjavajuća, kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.


– Jer, jedno su ratari, imaju li manji prinos – imaju veću cijenu svojih proizvoda i disproporcija je tu manja, no stočari su u neobranom grožđu, kaže Bobetić i ocjenjuje kako zabrinutost vlada i na razini cijele Europe koja nema dovoljno kukuruza.


– Hrvatska, odnosno Slavonija, nema toliko svinja koliko ima kukuruza, čak i kad mu suša drastično smanji urod, komentar je svinjogojca Ivice Backa na crne prognoze.


– Slažem se da je prinos žitarica, odnosno kukuruza puno manji. Međutim, što vrijedi da je i rodilo kada urod nema tko jesti, nemamo mi time koga u svinjcima i štalama hraniti.


Cijena mesa će porasti, ali ne zbog nas, stočara, ili smanjenja ratarskih prinosa, nego zbog uništene stočarske proizvodnje, nju moramo obnoviti. Pušemo u ovom problemu na krivu stranu, rezolutan je Backo.


Ovaj svinjogojac kaže kako se bavimo posljedicama, a ne uzrocima.


– Što je uzrok skupog mesa? Jer nemamo proizvodnju. Cijena moje svinje u svinjcu lani je napumpana na tri, a realno bi trebala biti 2,5 eura. Od toga je mojih svega 30 centi, a ostalo su troškovi. Sve jasno!, kaže Backo.