Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

ĐAČKA VOŽNJA

Učenici pokaz mogu aktivirati i putem Liburnijine aplikacije

Autor: Nikolina Lucić

06.09.2024. 07:30
Učenici pokaz mogu aktivirati i putem Liburnijine aplikacije

Foto: Arhiva ZL



S početkom nove školske godine u ponedjeljak kreće i sezona izrade đačkih pokaza u Liburniji za sve one učenike koji do škole putuju iz prigradskih naselja ili, pak, autobusom idu do udaljenijih zadarskih srednjih škola. No, kako nam je kazao Damir Zubak iz Liburnije, tek će u ponedjeljak vidjeti koliko ih posla očekuje.


Adresa i OIB


Nada se da dio učenika, naročito viših razreda, već ima instaliranu Liburnijinu aplikaciju, preko koje mogu bez dolaska na lice mjesta aktivirati pokaz.


– Prva je ovo zapravo godina da ćemo imati priliku vidjeti kako s učenicima funkcioniraju novi sustavi koje smo implementirali. Osim naše aplikacije, to naravno obuhvaća i nove beskontaktne kartice koje smo uveli. Učenici imaju stečena prava koja im je dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koja mi moramo ispoštovati, a uz pomoć Zadarske županije i njihove evidencije učenika srednjih škola u našoj regiji, lakše ćemo moći upravljati obujmom posla koji je pred nama. Nama je najvažnije znati učenikovu adresu stanovanja i OIB, a učenici viših razreda, ukoliko je njihova fotografija u našem sustavu ne moraju dolaziti kod nas u Liburniju, već svoj pokaz mogu aktivirati putem aplikacije, pojasnio je Zubak, dodavši kako učenici prvih razreda, bilo da će se pokazom koristiti preko beskontaktne kartice bilo aplikacije, ipak moraju osobno doći kako bi djelatnici Liburnije imali sve njihove potrebne podatke.


Cijena ista




Početkom svake nove školske godine tisuće zadarskih učenika treba nove pokaze, što je, dok se primjenjivao sustav papirnatih pokaza izazivalo velike gužve i duga čekanja. No, tomu je primjenom modernih kartica i aplikacije došao kraj.


– Ono što mi ne znamo je to koliko učenika već ima aplikaciju, a koliko valjanu beskontaktnu karticu koju mogu nastaviti koristiti. To ćemo znati tek u ponedjeljak. Nadamo se kako će naš sustav moći podnijeti pritisak i da ćemo već u prvom valu zahtjeva za pokazima uspjeti riješiti veliki dio posla. Što se tiče cijena karata, ona je nepromijenjena već više od godine dana, a 75 posto troška pokaza pokriva resorno Ministarstvo, 15 posto Županija, a ostalih 10 posto ili sam učenik ili jedinica lokalne samouprave kojoj pripada, ukoliko ista sufinancira prijevoz. Izrada jednokratne beskontaktne kartice koštat će ih pet eura, a ukoliko se odluče koristiti našu aplikaciju ne plaćaju dodatne troškove, pojasnio je Zubak, zaključivši kako će se isti postupak rada uskoro primjenjivati i na izradu studentskih pokaza koji su, pak, besplatni.


UČENICI PRVIH RAZREDA


Učenici prvih razreda, bilo da će se pokazom koristiti preko beskontaktne kartice bilo aplikacije, ipak moraju osobno doći kako bi djelatnici Liburnije imali sve njihove potrebne podatke