Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

NEATRAKTIVNO

Za razliku od ostatka Hrvatske, u Zadru ne manjka odgojitelja

Autor: Doris Babić

06.09.2024. 07:00
Za razliku od ostatka Hrvatske, u Zadru ne manjka odgojitelja

Foto: PIXABAY



Zbog nepovoljnih uvjeta rada, upozoravaju odavno sindikati i udruge, zanimanje odgojitelja postaje sve manje privlačno, stoga je sve manji interes za studij ranog i predškolskog odgoja. Osim toga, velik broj odgojiteljica, iz istih razloga, sve češće bira prekvalifikaciju. U skladu s tim, unatoč gradnji novih vrtića, trenutačno nedostaje više od pet tisuća odgojitelja za postojeće objekte.


Odustaju zbog plaća


Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zanimanje odgojitelja spada u deficitarna zanimanja te je izdana preporuka da gradovi i općine pojačaju stipendije za studij ranog i predškolskog odgoja. Iako su neki gradovi, poput Zagreba, kako prenose nacionalni mediji, to već učinili, na nacionalnoj razini još uvijek nema značajnijih promjena u obrazovnim politikama.


Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH) Iskra Vostrel Prpić upozorila je u srpnju da kvote za upis na studij ranog i predškolskog odgoja, koje su povećane za akademsku godinu 2023./24., nisu u potpunosti popunjene, a da se istovremeno bilježi nastavak odlaska iz struke, naime, mnogi mladi odgojitelji odustaju nakon suočavanja s nezakonitim radnim uvjetima i plaćama nižim od zakonom propisane minimalne razine.




Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH), u svim gradovima i općinama gdje ima podružnice, zagovara usklađivanje plaća u vrtićima s onima u osnovnim školama, kako bi plaće odgojitelja bile izjednačene s plaćama nastavnog osoblja. Kao jedan od problema u vrtićima ističu neujednačene uvjete rada za djecu i zaposlenike. U većim gradovima postoji dovoljan broj stručnih suradnika, dok ih u manjim sredinama često nedostaje, pa stručnjaci dolaze iz lokalnih škola samo kada je to potrebno.


Predškolski odgoj i obrazovanje u velikoj mjeri ovise o financiranju iz lokalnih proračuna što rezultira velikim razlikama u kvaliteti, dostupnosti, sigurnosti i pristupačnosti vrtića. Interes i spremnost za ulaganje u vrtiće variraju među općinama i gradovima, što dodatno pogoršava nejednakost. Kao rješenje za nejednake uvjete SRPOOH i udruga Sidro predlažu snažniju ulogu države u financiranju ranog i predškolskog odgoja.


Zadar izuzetak


Međutim, kako saznajemo od Tihane Magaš, pročelnice Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, u zadarskim gradskim vrtićima nema problema po pitanju radne snage na kakve možda nailaze neki drugi gradovi.


– Razlog tome je što smo grad u kojem postoji veliki broj stručnih i educiranih ljudi iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Naime, Sveučilište u Zadru dugi niz godina upisuje, u sklopu Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, studente na sveučilišni preddiplomski studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te diplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, kazuje Magaš i dodaje kako u gradskim vrtićima nema nestručnih zamjena.


Kada je riječ o stručnim suradnicima, u gradskim vrtićima rade stručno-razvojni timovi koji se sastoje od pedagoga, psihologa i edukacijskog rehabilitatora, a intenzivno rade i na pojačanju tima s logopedom.


– Logopeda nedostaje na tržištu, no vidjeli smo kako Sveučilište u Zadru intenzivno radi na otvaranju novog studijskog programa. Uz to, tendencija i u drugim gradovima je povećanje kvota na studijskim programima Edukacijsko-rehabilitacijskih fakulteta, napominje Magaš.


Kao ključ rješenja ističe komunikaciju ustanova koje se bave svim ovim izazovima, ali i neophodno praćenje trendova na tržištu rada te djelovanje u skladu s tim.


Tihana Magaš, pročelnica gradskog UO-a za odgoj i školstvo


Stručni tim


– Uz to, naglasila bih kako se program potpore stručnom timu vrtića drugih osnivača nastavlja i u ovoj pedagoškoj godini. Program se provodi u suradnji sa svim vrtićima drugih osnivača, a Dječji vrtić Maslačak je formalni poslodavac stručnim suradnicima. Na ovaj način stručni suradnici imaju mogućnost stručnog napredovanja u skladu s Pravilnikom o načinu i uvjetima napredovanja u struci i promicanju u položajna zvanja odgojitelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima, budući da DV Maslačak ima ustrojeno odgojiteljsko vijeće. Dodatni doprinos unaprjeđenju i razvoju vrtića drugih osnivača Grad Zadar daje preuzimanjem financiranja rada peteročlanog stručnog tima koji je pretpostavka za kvalitetniju provedbu programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Stručni tim vrtića drugih osnivača, koji od siječnja 2018. godine u potpunosti financira Grad, čine dva pedagoga, dva psihologa i jedna medicinska sestra, tumači Magaš i dodaje kako je iznos predviđenih sredstava za financiranje stručnog tima vrtića drugih osnivača 145.000,00 eura.


Na koncu, Magaš naglašava kako Grad Zadar i Upravni odjel za odgoj i školstvo nastoje unaprijed prepoznati potencijalne probleme i inovativnim pristupom, stalnom edukacijom i ispitivanjima stvarnog stanja na terenu, pronalaziti rješenja.


Objavljeni natječaji


Prema natječajima objavljenim na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, trenutno se traži pomoćnik za djecu s teškoćama u razvoju ili stručni komunikacijski posrednik u DV-u Morska vila u Ninu, a u istom se vrtiću traže četiri odgojitelja, na neodređeno vrijeme. Također, u DV-u Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru raspisan je natječaj za čak devet odgojitelja što je posljedica neuspješnih pregovora s gradonačelnikom Ivanom Knezom o čemu smo pisali u više navrata.


U DV-u Stankovci traži se jedan odgojitelj na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla, a u vrtiću Bubamara Benkovac dvoje, također na određeno vrijeme.


U Zadru, u vrtiću Val traži se dvoje odgojitelja, jedno je radno mjesto na određeno, drugo na neodređeno vrijeme, a i vrtiću Ribica traži se jedan odgojitelj na određeno vrijeme.


DV Osmijeh iz Starigrada raspisao je natječaj za stručnog suradnika pedagoga, na neodređeno vrijeme.