Ova jedinka, koju je pronašao Ivica Žaja i nazvao je “Jasna”, a potvrdili je djelatnici Javne ustanove “More i krš”, jedna je od rijetkih živih u južnom Jadranu.


Sa svojih 33 centimetara, procjenjuje se da je stara oko tri godine.




Dosad je na području južnog Jadrana bila zabilježena samo jedna potvrđena živa jedinka plemenite periske “Nova nada”, kod Omiša, što čini ovaj nalaz izuzetno značajnim, istaknuli su iz Ministarstva.


“Ove dvije potvrđene žive jedinke udaljene su svega 10 nautičkih milja jedna od druge, što budi nadu u obnovu populacije plemenite periske na ovom području”, dodali su.


U hrvatskom dijelu Jadrana imamo potvrđeno tek 26 živih jedinki plemenite periske, uz nedavno pronađene jedinke na uzgajalištu u Šibeniku, koje će uskoro biti vraćene u more.


Ministarstvo zaštite okoliša zahvalilo je Ivici Žaji i ostalim građanima na brojnim dojavama i pomoći u očuvanju ove vrste.


Dojavu nalaza žive periske građani mogu poslati putem poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša ili putem mail adrese: [email protected].