Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

SJEDNICA

Brzo je završila prekinuta sjednica Gradskog vijeća: 'O njemu ovisi koliko će dobro napraviti...'

Autor: Iva Bucić

05.09.2024. 15:59
Brzo je završila prekinuta sjednica Gradskog vijeća: 'O njemu ovisi koliko će dobro napraviti...'

Foto: Mislav Klanac



U nastavku prekinute 29. sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, vijećnici su u četvrtak odbili žurno uvrštenje točke o obustavi petih izmjena i dopuna Prostornog plana, a s dnevnog su reda skinuli i Proračun za 2024. godinu te sve povezane točke, s obzirom na to da je gradonačelnik Branko Dukić dan prije zakazanog nastavka sjednice priopćio da gradska uprava priprema novi prijedlog proračuna, u koji su uvrstili dio zahtjeva Nezavisne liste Enija Meštrovića. Konačan rasplet očekuje se u petak nakon 16 sati, kada će započeti izvanredna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici glasovati o novom, šestom prijedlogu Proračuna.


Prošli tjedan, na početku 29. sjednice utvrđen je kvorum za donošenje pravovaljanih odluka, ali je više od pola vijećnika otišlo iz gradske vijećnice prije nego li je uopće izglasan dnevni red. U četvrtak, u nastavku prekinute sjednice vijećnici su najprije glasovali o točki za koju je trećina vijećnika tražila da se po žurnom postupku uvrsti u dnevni red, a riječ je o obustavi petih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja (PPU), za koje oporba smatra da potiče daljnju betonizaciju i narušavanje prepoznatljive gradsku vizure. Iako je za dopunu dnevnog reda na kraju glasovalo samo nedovoljnih šest vijećnika (petorka iz Kluba vijećnika SDP-a i Damir Biloglav, koji od 1. rujna više nije član Domovinskog pokreta, nego nastavlja djelovati kao nezavisni vijećnik), i Rubešini i Meštrovićevi vijećnici složili su se oko toga da će se ta točka kad-tad izglasati.


Skidanje proračuna s dnevnog reda zatražili su Meštrović i Rubeša, a predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta zatražio je da se glasuje o proračunu te dodao da njegovi vijećnici sutra “u tom cirkusu neće sudjelovati”. – Tražim da se s dnevnog reda skine točka o proračunu jer nama ne paše, nije to naše štivo. Čuli smo da gospodin Dukić, koji je rekao da neće nama pisati amandmane, ipak piše naše amandmane i kaže da će ih uvrstiti u novi prijedlog proračuna za izvanrednu sjednicu sutra. Pa ćemo mi sutra pogledati da je li je on to dobro napisao, o njemu ovisi koliko će dobro napiše domaći rad, sažeo je Meštrović.


Sutra izvanredna sjednica




– Mi kao klub vijećnika SDP-a tražimo da se točka oko proračuna zadrži i da se o njoj glasa, mi smo za postojeći dnevni red. Drago mi je da ste se dogovorili oko proračuna s HDZ-om, u tom cirkusu sutra mi sudjelovati nećemo. Što se tiče naše točke koju smo uputili po žurnom postupku, propustili ste glasati za odluku koja će prije ili kasnije dogoditi, ona je neminovna, jer s HDZ-om se oko Prostornog plana nikada nećete moći dogovoriti, poručio je kolegama vijećnicima SDP-ov Radeta. Čelnik Kluba vijećnika Akcije mladih, Ante Rubeša, istaknuo je da je Radetin prijedlog odličan, ali sada nije dobar trenutak za njega. Poručio je, osim toga, da bi vijećnici pošto-poto trebali izbjeći raspuštanje Gradskog vijeća – do kojeg će doći ako najkasnije do subote ne izglasaju proračun – s obzirom na to da u ovom sazivu, prvi put u tri desetljeća, HDZ nema većinu.


– Daniele, tvoja je točka izvrsna prijetnja izvršnoj vlasti. Ako ova ponuda koju je jučer gradska uprava izrekla prema Nezavisnoj listi, da su im sada spremni pisati amandmane, ja sam voljan pričekati da to vidimo sutra. Sutra možeš vratiti tu točku, i situacija bude išla u smjeru raspuštanja, mi ćemo glasovati za tu točku, kazao je Rubeša, no na izvanrednoj sjednici u petak Radetina se točka neće moći uvrstiti u dnevni red, kako je naknadno pojasnio predsjednik Gradskog vijeća. No o njoj bi se moglo raspravljati na drugoj izvanrednoj sjednici, koja bi se mogla zakazati za subotu. – Ako sutra ne bude izvanredna sjednica, u subotu ćemo imati izvanrednu sjednicu s ovom točkom, pojasnio je Vučetić. – Ako se ne raspustimo, Radetina bi nam točka bila dobra prijetnja izvršnoj vlasti da, ako nam ne donesu PPU u ovom sazivu, da ćemo zadnju sjednicu u ovom mandatu aktivirati tu točku. Mene čisto zanima da vidimo što će se sutra desiti na toj izvanrednoj sjednici. Čekali smo devet mjeseci, možemo još jedan dan. Zato smo za skidanje proračuna s dnevnog reda, kazao je Rubeša. Meštrović se također složio sa stavljanjem na čekanje odluke o obustavi izmjena i dopuna PPU-a.


– Ako treba mi tu točku stavljamo po žurnom postupku na dnevni red, ali samo iz razloga da u slučaju da padne Gradsko vijeće, da zaštitimo grad od devastacije. Na osnovu ovog što se dešava u prostoru, daljnja je devastacija i dalje moguća i dešava se na svakom kantunu. Ako ostane živo ovo gradsko vijeće, imamo još osam mjeseci da pritisnemo ovu gradsku vlast i donesemo nove uvjete gradnje. Ako nam ne daju, onda ćemo tu točku sigurno staviti na dnevni red prije odlaska iz ovog saziva. Podržavam tu točku, ali ne u ovom trenu, kada s amandmanima i prijedlozima možemo promijeniti građevinske uvjete u ovom gradu, kazao je Meštrović. Na koncu su vijećnici većinom glasova vijećnici su izglasali skidanje s dnevnog reda točaka povezanih s proračunom, čime je sjednica zaključena. Izvanredna proračunska sjednica zakazana je za petak u 16 sati.