Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

TRG PET BUNARA

Trodnevnom akcijom umjetničkim djelima ukrašen Trg pet bunara

Autor: Đurđa Baljak

04.09.2024. 16:01
Trodnevnom akcijom umjetničkim djelima ukrašen Trg pet bunara

Foto: LUKA JELIČIĆ



Na Trgu pet bunara, ispred Kapetanove kule, pokreti umjetnika privlače pažnju prolaznika dok četkice, pigmenti i igle plešu u ritmu stvaranja. U ovom već tradicionalnom okupljanju članova Hrvatskog likovnog društva Zadar na otvorenom, pod nazivom »Slikari na trgu«, neki od njih su nam u razgovoru podijelili svoje inspiracije.


Tako nam je mlada slikarica Ana Jagić rekla kako slika jedno djelo koje je nazvala »Ulaz u paralelni svemir«.


Paralelni svemir


– Nekad davno, točnije prije nekoliko godina, dok sam ovdje slikala na ovoj maloj likovnoj rezidenciji na otvorenom bio je to ulaz u neparalelni svemir. Sada ćemo se ponovno vratiti među slojeve, kazala je Jagić u pomalo misterioznom tonu, dok su se na njezinom slikarskom platnu nazirale konture ulaza u Perivoj kraljice Jelene Madijevke.




S druge strane, Matea Radobuljac slikala je minijature u svom prepoznatljivom apstraktnom stilu s vibrantnim bojama, ali ovaj put u ponešto drugačijoj maniri.


– Premda sam danas ostala vjerna svom apstraktnom stilu, odlučila sam biti poluapstraktna, tako da će se na ovim novim radovima pojaviti i figuralni motivi, poput stiliziranih brodića – dakle, nikako neće biti klasični realizam, kazala je Radobuljac, koja je od ove godine odlučila pokrenuti liniju platnenih torbi s printovima svojih prepoznatljivih slika. Iako je planirala takvo što i ranije, tek je ove godine odlučila otvoriti sezonu s torbama na kojima se mogu pronaći neki njezini noviji, ali i stariji radovi.


– Iako sam se isprva dvoumila, na kraju su se svima toliko svidjele da ih već masovno traže. Torbe su prikladne za šetnju, kupovinu ili kao modni detalj. Dolaze u različitim varijantama, na nekima se nalazi samo jedna slika, a na drugima čak i dvije – istaknula je Radobuljac te dodala kako već nekoliko godina izrađuje i razglednice sa svojim autentičnim slikama.


Za torbe s otiscima svojih radova odlučila se i Antea Delpin kod koje nas je najviše dojmila njezina zanimljiva kombinacija akrila na platnu prošivenog s koncem za pletenje, a s čime se, kako nam otkriva, počela baviti zimus.


– Trenutno se igram s različitim motivima, uglavnom slikam koralje akrilom na platnu na koje potom dodajem trodimenzionalne reljefne detalje koncem. Dakle, prvo naslikam motiv akrilnim bojama ili akrilnim markerom, a zatim istaknem pojedine detalje koncem prošivanjem platna kako bih dobila dodatnu dimenziju, kazala nam je Delpin, dodavši kako koristi mnoge tehnike veza, pa su tako neki radovi prošiveni kuglicama, dok su drugi vezovi ravni, ovisno o naslikanim detaljima.


Neki od njih su odlučili iskoristiti ovo slikanje na otvorenom kako bi se pripremili za nadolazeće projekte. Tako je Paula Mandel slikala stablo masline, a uhvatili smo je u trenutku dok je još bila u fazi pripreme pozadine. Naime, kako nam priča, 14. rujna će imati jednu dječju radionicu na otvorenom u Kukljici, prilikom čega će se, između ostalog, slikati stabla maslina, pa je stoga odlučila iskoristiti ovu priliku za pripremu.


Noćno nebo


Dok je Silvijana Dražović slikala u svom prepoznatljivom stilu, kao i ostali članovi HDLU-a Zadar, pridružio im se i akademski slikar Igor Maštruko, koji je, baš kao i Paula Mandel, iskoristio ovu priliku za dorađivanje svoje studije, kao pripremu za dio jednog murala.


– Slikam noćno nebo i sve ono što će se na njemu pojaviti za nekoliko sati ako bude vedro – od zviježđa Malog i Velikog medvjeda, do zviježđa Kasiopeja. Na Akademiji sam studirao zanat, imali smo između ostalog i slikarstvo, grafiku i tako dalje – mislim da je važno biti kompletan zanatlija. Istina, nisam dugo slikao, ali imam ideju – nije to bezveze, to je nešto što mi se mota po glavi i što će mi kasnije poslužiti kao podloga za jedan mural ili dio murala koji ću slikati s nevjestom na otoku Ugljanu na jednom parapetu, otkrio nam je Maštruko.


Među prisutnima najviše je privukao pažnju način slikanja predsjednika HDLU-a Zadar, Dragana Jelavića, zvanog Profa, koji je slikao uz pomoć zanimljivog mehanizma kojeg je za tu prigodu izradio.


– Koristim ovaj mehanizam kojeg sam vlastoručno napravio od stare bušilice, čisto da unesem malo slučajnosti u sliku za promjenu. Sve što trebam napraviti je zaštrapati pigment i centrifugalna sila razbaca ga na sve strane. Slika koja nastaje predstavlja rezultat slučajne kombinacije boja, ovisno gdje ih nanesem i koliko je gusta ili rijetka. Ljudima je to zanimljivo, ali i meni također. Nisam izmislio ništa novo jer i ostali umjetnici rade slično, ali sam sam napravio ovakav mehanizam koji je prilagođen za manje formate slika. Donio sam ga jer sam se htio malo zabaviti, nije mi se dalo slikati kistom, a ljudima je zanimljivo možda vidjeti nešto što nije standardno, kazao nam je Jelavić koji uvijek eksperimentira i pomiče granice.


Slikanje na otvorenom poprimilo je i međunarodni karakter, budući da im se tijekom prvog dana pridružila beogradska slikarica Tanja Ličina, koja je izlagala u galeriji Kapetanova kula tijekom kolovoza. Drugi dan pridružili su im se i članovi slovenske udruge Institut QRA, čija se trenutna izložba »Adriarteko« može pogledati do 14. rujna. Danas je njihov posljednji dan slikanja na otvorenom, a kako navodi Jelavić, pridružiti im se može svatko od 17 do 20 sati.